Monday, December 1, 2008

* Lepas itu.. *

Cik nemo punye jadual harian minggu lepas sangat pack, lepas kursus 2 hari, selasa dan rabu, cik nemo ke Exchange TM di Kemasek, betul2 depan Mesra Mall yg gah disebut-sebut oleh org2 Terengganu. Pukul 10a.m cik nemo dikhabarkan perlu mengikuti team KSES ke sana. Cik nemo mcm biaselah, bergegas ke kereta untuk memakai kasut ehehehe, sempat bertanya En Din sama ada cik nemo perlu tukar attire dgn berseluar atau pon tidak..nnt ade pulak yg bising, ckp cik nemo pakai baju kurung xsesuai..spt yg dijangka, mmg kene pon..ngok ngek..cik nemo tau la cik nemo budak kampong..tapi cik nemo ikut keadaan, kalau memerlukan cik nemo pakai santai, cik nemo akan pakai..ape lagi kerja luar. Jadi, xperlu nk kutuk2..terdiam jugak ari tuh tgk cik nemo panjat tangga dgn berbaju kurung. Hari yg cik nemo dikutuk tuh, cik nemo kan tibe2 kene masuk kursus, jadi mane cik nemo tau..boss pon xbising, lagi sekali..ngok ngek!

Pakcik Jay memberi jawapan kepada soalan cik nemo tadi, "Xpayah long..pakai jek baju kurung tuh, boleh aje, no problem!" Amekk..Untuk kali kedua cik nemo dikutuk, cik nemo menang! Lebih kurang pukul 10.30a.m cik nemo berlepas dari KSES dan sepanjang perjalanan cik nemo ditemani hujan yg xberhenti-henti turun. Cik nemo berkira-kira dalam hati..mcm ada gaya nk banjir ni..Lebih kurang pukul 11.45a.m cik nemo tiba di destinasi yg dituju. Cik nemo turun sambil memayung kepala dengan diari yg cik nemo selalu bawak. Berlari-lari anak la cik nemo masuk ke opis. Dah tengok keadaan Indoor Unit, cik nemo keluar untuk join pakcik2 ke Outdoor Unit pulak. Belum sempat cik nemo keluar, cik nemo disoal-siasat oleh pekerja bertugas. Cik nemo serba salah nk panggil kak ker..makcik ker..mcm ada baya2 umie, sepatutnye cik nemo panggil puan, tapi cik nemo tak terpk dikala itu dek ditanya bermacam2 soalan. Ada satu dialog yg membuatkan cik nemo gelak tiap2 kali teringat:


Cik nemo: Makcik mmg asal org sining? (ape lagik, kluarkan loghat kebangsaan anda! ;p)

Puan Manisah: A'ah..mmg sejok kecik lagik duk sining

Cik nemo: Kire mmg skoloh sinning dari dulu2? (cik nemo berkira2 nk tanye satu soalan cepumas, hanya org yg asal situ saja yg boleh jwb ;)

Puan Manisah: Memang lahir kat sini (sengih).

Cik nemo: Aaa..ye ker? Tokki sy sebenanye mmg asal org sini jugok..Cikgu Long Hassan..

Puan Manisah: Ya Allah! (menepuk dahi, sudah dijangka cik nemo ;p org asal situ mmg sure akan kenal tokki cik nemo yg bekeng tuh ;p) Oooo..maknenye ni anak sedare Nan Nurshidah la niieee~

Cik nemo: (Ketawe) Nan Nurshidah tuh bukan mak sedare, mak saye.

Puan Manisah: Ya Allah! (Menepuk dahi kali kedua).


Ahahaha..macam2 bila dah berjejak kaseh ni..lepas tu cik nemo keluar untuk ke kabin belakang. Sekali lagi cik nemo meredah hujan yg gayanya mmg macam xmau berenti. Nyesal xbawak sweater td. Tapi nasib menyebelahi bila mana antenna 1.8m yg bermasalah. Jadi cik nemo dapat payung besar, berpayung bawah tuh la. Agak lama jugak kat situ sbb kena ulang alik ke dalam opis untuk melihat status IDU sehat ker tak. Lebey kurang 2.30p.m semuanya beres. Hujan macam tadi juge, terus dan terus membasahi cik nemo di kala kaki melangkah keluar.

En Din: Duk depan lah.

Cik nemo: Huh? Duk depan?

En Din: Aaa..pegi2 duk depan..kite gi mkn nasik dulu.

Cik nemo: Err..okie!


Memang perut cik nemo dah bg 'sms' lapar. Kami mkn tgh hari di Kemaman. Lepas tu bergerak pulang ke KSES. Sempat singgah beli kropok lekor dulu. Nyum2..cik nemo beli spuloh hengget utk cik nemo, dan spuloh hengget utk Pakcik Jay. Lama jugak menunggu, sbb org terlalu ramai, cik nemo sempat la sembang2 dgn tokey kedai yg semamangnye cik nemo kenal. Lebey kurang pukul 4.45p.m cik nemo sampai di KSES. Barulah nmpak cerah, kalau tak, mendung aje ;D Laut pon nmpak cantek aje. Sepjg training ni cik nemo xberkesempatan lagi nk ke pantai, last pun masa 3 teruna tuh dtg melawat Kuantan. Cik nemo agak penat, balik awal ;p


Sekarang, cik nemo kekenyangan, sbb cik nemo dijemput mkn oleh Pakcik Mail ngan Pakcik Man..cik nemo ketawa bila Pakcik Mail ckp air cik nemo buat xrasa ape2..sbb cik nemo dah mention kat Pakcik Man, xbley manis2..bahye ;p Kata Pakcik Mail, mentang2 la org2 tua.. ahahahha..sekaligus cik nemo dah menyelamatkan dieorang dari ketinggian paras gula dalam badan ;p Sunyi sikit opis sepanjang minggu ni yg pasti, 2 org ke Cyberjaya E/S berkursus, ala2 cik nemo itu hari, Pakcik Jay ngan En Din pulak ke Terengganu-Monsun Cup. Pagi2 cik nemo sampai, Pakcik Man dah tanye, "Xikut Pakcik Jay ke Monsun Cup? Kene banjir laaa~" Bila sebut Cyberjaya cik nemo teringt jurutera yg dtg KESS minggu lepas, die mengatakan ada 3 org budak training dari MMU kat sane, dua perempuan, sorang lelaki. Cik nemo rasa cik nemo tau siapakah gerangan mereka2 ;) Sekurang-kurangnya ada kawan2 bersama. Cik nemo sunyi juga sorang2 kat sini. Cik nemo masih menunggu-nunggu apekah kejutan minggu ni ;D

8 comments:

ainEzalikha said...

mane ade pakai baju kurung bdk kampung... isk3...
tu nama nyer sopan...:D

anyway... im doin a new blog...
no more katahati...

nanti sy fwd link kat sistah ya!
mish ya!

hidayah *^_^* said...

ahahaha..xpe2, org kampong pon pandai bepk jugak ;p

haaa...dat's y, i try bukak blog sis byk kali, tapi xboley, mmg nak tanya, tp xtertanya..so, no more katahati, what's next? ;)

okie! xsabar tunggu! cepat2 yeh ;D miss ya too!

-nADiAH- said...

along.. ader 2 org yang tanya kemana kamu?
1st scene:

[u know who is this person]
ehh amoi..lama takde nampak... pegi mana?? london eh?

[aku]
tersengih..ha'ah..baru balik dr london..

[u know who]
ini adik kembar ker kakak kembar?? mana lagi sorang kembar?

[aku]
ini adik..kakak ader kat ktn.. praktikal..

[u know who]
owwhh bagus2..dah takder kekeliruan.. ahhaha..
The end...

2nd scene:

[ur "auntie" tepi lif]
ehh ur sis dah kuar dari sini eh?

[aku]
sambil menekan lif taknak bagi tutup.. eehh tak laah.. dier praktikal.. kat ktn..

[ur "auntie" tepi lif]
owwh... ok2..

[aku]
haihh auntie nir, waktu pintu lif tak terbukak lagi takmo tanya, dan2 aku nak melangkah kaki masuk ke dlm lif, dier pun panggil..kener kuar balik.. dah la ader org dlm lif tu..
The end...

daaann... sbnrnyer.. aku dah tak sabar nak baliiiikk!!!!
banyak tekanan!!
study malaysian studies buat aku rasa macm nak menangis..
apakah?? penyata razak.. malayan union.. owwhh aku tak skeeee....
huk huk huk

hidayah *^_^* said...

ahahahhaa, lawak2..pandai2 la mum menerangkan ek, pegi london ;p

p/s: i know dat person ;p

educated-non-fools said...

anda tlah di invite utk baca blog sy di
http://educated-non-fools.blogspot.com/

.ainezalikha.

Nur Syuhadah said...

adah nok bace blog nemo...mmg teringin sgt spend mase duk bace blog nemo,meg dan noan..tp kat office gua byk website yg diblock..ni pon online dlm lab HR :((

hidayah *^_^* said...

eh sabar2, ada masa bace yeh, lagipon bukan cik nemo update tiap2 hari ;) haa..semoga sukses dlm training utk ke offshore!

Hamir Habeed Mohd said...
This comment has been removed by the author.