Wednesday, December 22, 2010

Sakit...sakit..

Kali ni tajuk tuh bertukar sket dari entry sbelom nie..kali ni memang kene mengaku betul2 yang mane virus2 jahat sedang menyerang di muka bumi ni..chewwaahh...tp mmg btol pon...mcm semua org diserang penyakit..

Alkisahnya..
Sabtu, Danial admitted kat spital..aku pulak xder kt KL kerna melaksanakan janji untuk travel bersama keluarga tersyg..Isnin ptg sampai KL, mereka2 maseh di spital...dan aku dah mula sok sek sok sek berair idung..mlmnya mama Danial kene infection..Selasa, pagi2 buta sblm gi opis aku singgah spital antar barang2 keperluan..dah berada di opis diberitahu papa Danial pulak kene infection..baby Rayyan terpakse dibawa lari oleh Toksu ke UK (ulu klang jer..)..dan aku..demam + batuk + selsema sok sek sok sek..

Ptgnya..papa Danial kol...mintak tlg sgt2 untuk amek balik Rayyan yg xhenti2 nanges di UK. Oleh itu, aku dengan kepala yg berat headed to UK from opis..Sepanjg perjalanan, aku on-call dengan Abah..bimbang juge ngan kepala ngok ngek tuh..at least segar sket bila pok pek pok pek..Apa yg menyentuh perasaan, selepas sampai di UK, Abah tetap kol bertanyakan keadaan anaknya..ok ker..dah sampai ker..mcm mane keadaan kat sini...seolah-olah pertanyaan bapa kepada anak kecilnya yg tak berkesudahan ;) dan anak kecilnya ini di kala itu berasa sgt beruntung mempunyai seorang bapa yg begitu mengambil berat yg tidak terhingga kepada anaknya tidak kire di mana berada..kesusahan yg diajar sewaktu anak kecil bukan untuk dikeluh, tapi, hikmah terselit yg pasti..."campak lah kat mana2..pandai2lah...jgn nk senang jer" dan hikmah itulah makin lama makin dirasai...

Kerna itu,
Kepada yg bergelar anak...hayatilah lagu ni..inilah lagu yg selalu dinyanyikan oleh Abah sewaktu kecil untuk menghiburkan hati anak2nya...agak klasik sikit..iyelah, zaman2 dulu, hiburannya berhemah ;)

Hayatilah..

Burung lah kenek-kenek
Hinggap di pohon jati
Pesan lah datuk nenek
Alah bangun lah pagi-pagi

Burung lah kenek-kenek
Hinggap di atas pagar
Pesan lah datuk nenek
Alah rajin lah belajar

Geleng-geleng sapi
Berbulu di telinga
Atur tapak kaki
Berdiri lama-lama

Geleng-geleng sapi
Sapi berbulu merah
Atur tapak kaki
Cepat-cepat melangkah

Burung lah kenek-kenek
Terbang tinggi di awan
Pesan lah datuk nenek
Pandai-pandai lah cari kawan

Burung lah kenek-kenek
Hinggap di atas bumbung
Pesan lah datuk nenek
Alah jangahlah laku sombong

Burung lah kenek-kenek
Hinggap di tepi paya
Pesan lah datuk nenek
Jadilah orang mulia

Burung lah kenek-kenek
Hinggap di batang padi
Pesan lah datuk nenek
Jadilah orang berbudi

Lenggang-lenggang kangkung
Kangkung di tepi pagar
Berair berair kabung
Sudah hendak membesar

Lenggang-lenggang kangkung
Kangkung di tepi hutan
Berair berair kabung
Sudah hendak berjalan

Burung lah kenek-kenek
Hinggap di tengah laman
Pesan lah datuk nenek
Jadilah orang beriman

Burung kenek-kenek
Hinggap tepi jendela
Pesan lah datuk nenek
Alah patuh lah ibu bapa



Sunday, December 12, 2010

Tak sakit...tak sakit...

Sapelah nak sakit kan...tp itulah yg berlaku kat aku skrang..FENIN. Oleh itu,
SELAMAT MALAM.

Thursday, December 2, 2010

Ungkapan

"Jika kamu inginkan kejayaan di dunia, hendaklah dengan ILMU...Jika kamu inginkan kejayaan di akhirat, hendaklah dengan ILMU...Jika kamu inginkan kejayaan kedua-duanya, hendaklah juga dengan ILMU..."

-Imam Syafie-

Tatkala mata menangkap ungkapan keramat ini...sel2 neuron otak membuat perkiraan..betapa ceteknye ilmu selama mana nikmat bernafas di muka bumi ini dikurniakan..betapa banyaknya detik dan saat2 yg dibazirkan dengan perkara sia-sia...

Hidayah, BERUSAHALAH!

Tuesday, November 23, 2010

Layan jer la...

Hari ni..aku buat keje 'dok berape cerdik' dalam bahase sopannya.. kalu bahase kasor nye.. keje bodo laa dop.. print mender2 hok dok patut..semata-mata nok wi napok "mereka mereka" sgt bagus dan buat keje la kunun nye... high performance kann... ape clas ngan org low performance cangge aku~

Ape2 pon...lantok mung laa...aku ingt mender ni settle doh...upenye dok abeh2 lg...ni la kije org2 hok terlebey cerdik..xdok kije cari kije...wak aniaya ker org...dakpee2...Tuhan tu Maha Adil..aku xkan putus asa..ujian Tuhan, hikmah terselit yg pasti..

Lastly, terima kaseh buat kedua2 bos aku..atas segala sokongan dan bantuan yg diberikan...

Oleh itu Nurhidayah, layann jek laaa kerenah "mereka mereka" nie~

Monday, November 15, 2010

Fahami aku..

Maafkan aku,
andai bibit bicaraku mengguris perasaanmu..
xpernah terlintas pun utk menyatakan ketidaksanggupan...
Mira,
Mohon kau fahamiku..
Terima kaseh utk segala-galanya..

Sunday, November 14, 2010

Memori..

Telah aku coba...
Melupakan segalanya...
Namun titik terang tiada datang...

Aku cube untuk tidak melayan perasaan kurang senang nie...ntahla...teringt pulak kata2 seorang sahabat blog, Mohammad - kanak2 riang..semoga anda gembira selalu..

Terima kasih sahabat.

Namun apa daya...
Aku manusia...
Gagal menghapus kenangan lama...

Okeh hidayah! Life must go on!! Lagu abah kat bawah ni mmg mengembalikan memori zaman kanak2 ;D kalaulah dapt kembali di tika dan kala itu ;) Layaannnn~


Friday, November 12, 2010

Noraiffa Batrisyia

Hari Rabu dapat emel Shidah dah selamat melahirkan baby gurl seberat 2.99kg. Tengah hari semalam kami 2 buah kereta ke Senawang, rumah ibu Shidah untuk melihat anak saudara kami tuh hihi...cumel! Tahniah buat Shidah dan suami di atas kelahiran mujahidah kalian. Noraiffa Batrisyia, selamat dtg! Jeles la pulak ngeh3..ape2 pon, mls nk pok pek pok pek..badan pon xberapa sehat ari ni...jadi...enjoy the pictures!

-noraiffa batrisyia-

-kecik2 pon da pandai posing-

-tunjuk skill membedung batrisyia 1-

-tunjuk skill membedung batrisyia 2-

-tunjuk skill membedung batrisyia 3 (yes! berjaya hihi)-

-org dtg tgk org sakit..die jadi pelahap dulu-










Terima kaseh buat tuan rumah, sampai menyediakan makan tgh ari kami..masak lomak cili api tuhh...menambah aku..dan sesungguhnye aku xsedo bilemase gambo kami melahap diambil.. TAHNIAH sekali lagi!

Tuesday, November 9, 2010

Injured..

Tibe2 debeekk jatuh kat Carefour..
Rase nak saman jek, buat renovation xder sign bod!
Pegi 7eleven carik minyak panas..urut truz lebey2 kureng..
Takut gak bengkak..
Balik umah, carik bandage, balut dengan corak bebas..
Ntah mane2 la aku pusing2 balutan tuh...
Last2 mlm tido makin berdenyut denyut...
Geram.
Mata pejam, tgn cabut bandage, campak bawah meja..
Padan muka.

Oleh itu,
datang opis, sambil terencut-encut.

Dalam pada tu,
ada pulak yg mengajuk cara aku berjalan..
hampeh ko Azam.

Smoga cepat sembuh Hidayah!

Sunday, November 7, 2010

Mamai...

Yg ditunggu-tunggu sudah sampai..
Terima kasih.


Aku xmkn tgh ari nie..tunggu ko punye pasal MIRA,
Cepat! Aku lapoooo~

Saturday, November 6, 2010

Di kala ini...

Petang yang hening...

Hati... tenang lah...
Jiwa kacau... pergilah...
Air mata... keringlah...
Aku keliru...
Moga tidak aku lukakan insan2 yg menyayangiku..
Maafkanku...


Kpd MIRA di kampung, aku mohon maaf sekiranya bibit bicaraku mengguris perasaan..
Moga kau memahamiku..
Untuk selama-lamanya..
InsyaAllah..

Monday, November 1, 2010

Menge'paw'

Tak sampai sehari omen (panggilan danial kpd ultramen) yg dibeli, jadik cam kat bawah ni.....

Alahai danial syg.....

Sunday, October 31, 2010

Gatal!!

Xpasal2 ari ni aku kene paw OLTROMEN ngan danial!
Beso lak tuh..mmg wat teman tido la mlm nie...haihhh...punyela pujuk...takyah beli...nak jugak...last2 ade org xbtol mane ntah dtg kat sbelah blakang di kala ngah tawar menawar ngan kakak jual oltromen tuh...dah tuh meraba org! Fuhh..kejut beruk aku!

Pusing!
Tgk org tua..jln sambil wat bodooo jekk...Mulanya aku pk positif la kan..Paham2 jek la jalan kat pasar tani..sempit2...tp bile tgk blakang balik smula, bukan ade org lalu lalang pon mase tuh!!! Jadinyee, pehaalll????

Tua ke...muda ker.....mmg da kembali ke zaman Jahilliyah balik da nie...xtau hukum hakam..budak2 skrang pon da pandai....haihhh....last2 bayor jek kat kakak tuh, dan blah....

"Apsal awk xtendang jekk die??" kata seorg "teman talipon" sepanjang dalam kereta.

Masa tu pon mmg pk nk maki hamun....tp..apa kan daya....

Mengeluh jek la yg termampu....


Friday, October 29, 2010

Baek baek sayang..

Tiba2..
Di kala ini...
Fikiran berkecamuk..
Ape aku fikir ni...
Hati menangis..
Jangaann!
Baek2 ye syg...
Ada aku untukmu....
Jadi..
Kuatlah!!

Wednesday, October 27, 2010

Mak..

Salam hari rabuuu!

Macam biase..turun brekfes bersama PD gang..mkn2..gelak2..tibe2 jek Nurhidayah menjerit kecil,

"Maakk ngkau!! Duit aku!"

Duit terbang dan jatuh bawah meja..Azam sampuk,

"Mak sape haaa??"

Gluurpp...glurpp...ahahhaha..ntah la Azam..aku pon xtau mak sape..dan tiba2 topik pasal sebutan "Mak" ni jadi bualan...aku pon pelik...sape2 jek laa..kalau terkejut ker..tergamam ker..atau kene cuit tibe2 ker...musti perkataan "Mak" tuh akan tersembur..

Maakk ngkauu!
Oh maaakk!
Maakk ooiii!
Maakk akuuu!
Maakk mung!!
Mummy! *ni kalo nk nmpak eksyen sket la kaann..cam Nurul Nadiah ngeh3*

Dan macam2 lagik la kan...xder pulak nk sebut bapak ker...ayah ker...abah ker..kalau ade pon jadi cm nieee..

Bapok besoo~
Bapok mahal~
Bapok garang~
Bapaklaaa~

Bosan. Sekian. *^_^*

Tuesday, October 26, 2010

Cahaya!

Slamat pagi Malaysia!!
*one day aku nk jerit sekuat hati kat tepi pantai pagi2 buta!*

Sbenonye..
Aku lapo...tunggu Oya panaskan makanan die yg ala2 barat gituh...
Ape2 pon aku perlukan nasi goreng jugak hihi
Oh..dah siap pon..cium sket bau!
Cam kebab!
Test sket, boleylaaa...hihi
Jom, turun breakfast sblm nama dan gambar kene amek ngan HR...


plz dun take my sunshine away...

Monday, October 25, 2010

blink...blink...blinkk...

hadoi..
pagi2 tadi mmg kelam kabut giler..lambat ;p gelabah takot tak dapat parking...blom penah pecah rekod agik ni utk bayar parking hihi..seb baek rekod dpt dipertahankan..org yang ke 32 da pon hahahhaa...xpenah2...biase musti org yg ke 300++ ..

hari ni..
pagi2 kepala sakit..tak tahan sampai cari panadol..turun kat parking amek GPS dlm kete Azam, pastu pegi ke kreta sendiri amek stand die..pastu naek atas rest mata 5 minit.. ketuk kepala sendiri bile panadol dlm kreta lupe amek...haihhh....bukak sampul Express kiriman Ja untuk pakej Cool Unipax yg nk kene register..bace2 pon xdpt nk fokus bile mata mcm blink..blinkkk..phone bunyik, turun untuk antarkan GPS sambil kepit sampul Express Ja.."ahhh cek kat TMPoint jek laa...bley submit truzz.." Bersandar kat sofa TM yg baru tuh sambil menunggu..fuuhh beh jugok..kalu ade kat umoh..mmg dok tido atas katil doh...MIRA sampai dan GPS di'handover'..sambung langkah ke TMPoint dengan blur2...sampai dpn TMPoint, dusshh...dushh ketuk kepala sendiri untuk kali ke2, purse tinggal kat atas T.T Oleh itu....esokla yeh Ja sy cube settlekan.. ;)

Clipart Illustration of a Yellow Emoticon Face Scruncing Its Face While Being Hit With A Blow To The Back Of The Head, Headache Or Injury

Discussion with bos until 11.45a.m...Kol 12 tumpang Ady ke Gardens Hotel utk lunch kat sane with all the bosses..mls nk bawak kete ngan kepala ngok ngek..dibimbangi melalut tak tentu pasal..thank you En Yadi! W'pon mcm rugi bawak sy ke sane kan...tp sy appreciate.. ;) Mekaseh kat Ady juge sudi menumpangkan aku sorang dlm kete ko yg best!

Dan hari ini...sy pulang awal!
Sekian.

Wednesday, October 20, 2010

Memahami..

Tuhan..
Tolong saya...
Tolong saya untuk merungkaikan segala kusut ni...
Tolong saya untuk memahami segala isi hati saya...
Tolong saya untuk tidak mengecawakan insan2 tersayang...
Tolong saya agar hati terus bertahan...
Tolong saya agar tidak menangis lagi...
Tolong saya...



Suara...dengarkanlah aku....

Tuesday, October 12, 2010

Jalan2 raya~

I'm back dear! With a lil' happiness..i hope so..

Raye dah habes, tp crite raye blom habes..setiap minggu ade jer jemputan rumah terbuka dari rakan2 opis, xkurang juge bos2 yg murah hati ;)

Sesat2 dan makan di umah Kak Ku (bertudung merah)

Mee kari superb di umah En. Keon

Actually, ade lebey kurang 4 buah rumah lagi tempat kami melantak habes habesan..tp sygnya gambar xder.. ape2 pon ucapan terima kaseh diucapkan buat Kak Farah, En Amin, Kak Wadj, En. Keon dan Kak Ku untuk makanan yg super duper sedap!


Thursday, September 30, 2010

Sembunyi!

Sejuta kata..tak terungkap..
Jari keras dan kaku..maybe doh kasor terlajok hehe..
Me n you..Lost in nowhere..
Rest in peace for a while..
Cherry pink Apple blossom dearie.. i'll be back soon!
I promise!!

Friday, September 3, 2010

Selingan

Salam Ramadhan semua!
24 Ramadhan, cepat nye mase berlalu. Tanpa sedar, dah 24 hari kita berpuasa di bulan mulia ni, eheeemm eheemm..bg yg berpuasa penuh la kan hihi..dan tanpa kita sedari juga, ia semakin meninggalkan kita..perasaan anda? ape2 pon mcm2 ragam la boleh dicurik-curik tgk dalam bulan pose nie..terutama bila xpenah2 bgn awal pagi untuk bersahur kan..



Pehtuh, da kol 4.00 ptg, dah xsenang duduk da kat opis, duk berkira-kira, bazar mane nk pegi, makanan ape nak beli pulak utk berbuka..yg mana hasilnya..kompem ade jek yang nk menambahkan koleksi dalam peti ais, nk buang sayang..kalo ade ayam itik blakang umah, bley la jugak sedekah..


Pehtuh, tiap2 ari, bukak jek newspaper online, ade jek berita org putus jarilah, buta matalah, dan yang paling menyedihkan sehingga ada yang membawa maut. Aku pon pelik..ngape bila bulan raye baru nak maen mercun, ngape xmaen kat bulan2 lain2?


Pehtuh, haaa...yg nih mmg xdapek nk larilaa..hihi..semangat sume borong memborong selagi boleh! *Tibe2 teringt kerepek yang bakal dibawa pulang! Kompem kene bebel ngan bonda, padahal da pesan..rase cm sket jek order, tp xtau ngape bile order sampai, cam banyak pulak!*
Tapi..bab2 shopping mmg aku fail, xminat, jadik kang esok nak raye aku pilih jek la mane2 baju yg sedia ada hihi


Pehtu, bile dekat2 nk raye nie, penuh la inbox ngan kad2 raya elektronik dari rakan taulan..senang, xpayah nak beli tempek2 setem lagik, pegi pejabat pos sume, click jek, truz sampai destinasi..tapi feel tuh xsama, kalau dulu2, semangat simpan duit, nak beli kad2 raya, penuh dalam buku 555 senarai alamat kawan2, sampai kawan sbelah umah pon anto pejabat pos jugak, betapa semangatnya! Pastu, dah dapat kad raye tuh, bermula la aksi balas membalas! Kalo ade yg xbalas tuh, kompem masuk skolah balik, wat2 merajuk haha..Toksah ckpla.. kalo dengo bunyik motor posmen tuh jek, uihh sanggup kuar umah, buat2 menyapu laman walaupon tgh2 pose, tunggu kad raya punya pasal hihi..Tapi kan aku tabik kat sorang kawan baik aku ni, Ketua Kelas! Semangat tuh tak ilang, sehingga last year pon aku maseh terima kad raya daripada dia, TERIMA KASIH SAHABAT! ;D Pastu aku pon capai phone, taip SMS dan hantar kat ko Arep, begitulah selalunya..sampai ko ckp, "Ko memang dayah, bukan nak balas kad raye aku!"


Dah ujung2 Ramadhan ni jugak..ramaila yg dah apply cuti utk pulang ke kampong halaman. Aku rase, org2 bujang mcm aku ni, semangat die lebih sket sampai ter'apply' lebey cuti. Ape2 pon smoga slamat semuanya aku doakan buat diri aku sendiri, sanak saudara dan rakan2 taulan sekalian. Berhati-hati di jalan raya!


Di kesempatan ni jugak, aku menyusun sepuluh jari, memohon maaf di atas segala kesilapan yg dizahirkan..

Sungguh aku
Mohon untuk dimaafkan
Atas segala salah dan silap
Mungkin perbuatanku melampaui batas
Mungkin kata-kataku mengguris perasaan
Mungkin penulisanku punca salah faham
Mane tau aku mengganggu kau tidur
Mane tau aku tersilap membuang surat cinta kau yang disangka sampah sarap
Mane tau aku guna flashdisk yang bunting anak2 virus ke laptopmu sehingga crash
Mane tau aku termakan biskut yang kau beli utk brekfes
Mane tau aku terpinjam pen kau sampai habis dakwat
Mane tau aku menyanyi dalam bilik air di pagi2 hari sampai gelegak darah kau
Mane tau aku terlupa mop lantai di tika namaku terpampang di jadual kebersihan rumah
Mane tau aku menyebabkan kau terlepas kelas
Mane tau aku ... aku.. sume2 lah yang silap
Setelah sebulan berpuasa
Di hari kemenangan aku memohon keredhaanmu
Agar segala silap perbuatanku diampunkan


Di kesempatan ni jugak, kalau2 ade pertanyaan seperti di bawah, dan sewaktu dengannya,

Inilah jawapanku,



Opss..kawan2, jgn teruja sgt! Blom raya lagik tau!


Di sepuluh malam2 terakhir Ramadhan ni diharapkan kita sama2 menghidupkan ia sepenuhnya agar kita juga menjadi insan terpilih di kalangan-Nya. Semoga Ramadhan kali ini menjadi Ramadhan yang terbaek buat kita dan diberi peluang utk menikmati Ramadhan yg seterusnya, insyaAllah..

Sunday, August 29, 2010

Berbuka Puasa

Terima kaseh atas undangan berbuka puasa dari Cik Lie, Cik Haniey and family jumaat yang lepas. Walaupon maseh kong..kong..kong batuknye..bedal aje hihi..kat bawah sini sedikit chit chat dengan Nan Haniey Nurdini yg semakin petah dgn dunia english nye hehe..



Sebenarnya, aku ni xder la seorang yg kedekut pon, kalau sape2 yg kenal Nurhidayah, aku ni bukan la tangkai jering orgnya, tp aku ni jenis menjaga barang2 aku, aku sayang, aku hargai, nak gune xpe, xkisah, tp biarlah seperti yg asalnya dipinjam. Datang opis setelah bercuti 2 hari last week, tgk meja xseperti yang ditinggalkan. Meja aku, jadi aku ingt susun atur macam mana. Sapa ntah yang gatal tangan pegi bukak diari aku, bio terkangkang cam tuh sampaila tuan die dtg tutupkan..nak korek rahsia ape pon aku xtau..bukak laa..belek laa..tengoklaa...aku xmarah, TAPI, tolong letakkan balik kepada kedudukannya yang asal. Dah kemas, labuhkan punggung, aaiiikkk!!! yang ni mmg aku naek darah btol2 pagi jumaat lepas! kerusi aku pon dah bukan kerusi aku! mencari la aku nyee si encik kerusi..dengan perasaan yang bengang + marah yang terpaksa ditahan.. sedayanya menolak AURA NEGATIF, teringt sejenak ungkapan ni spt yang dirungkaikan uncle di terataknya. Tarik nafas sedalam-dalamnya dalam usaha mengembalikan AURA POSITIF yang semakin menipis.

Haihh..bukan ape, kadang bila habit tuh dah dididik dari kecil oleh mak bapak, ayahanda especially..dah mmg tersemat di sanubari. Uiih..ayahanda, kalau ade jek barang yang dibeli utk anak2nya, pastu punah ranah dek dibantai anak2 yang xreti nk menghargai masa tuh, memang sepanjang hari telinga ditadah dengan bebelannya. Bukan tak tahan dengan bebelan ayahanda, tapi riak kekeciwaan di air mukanya tuh yang membuatkan hati aku menangis dan sejak itu aku senantiasa beringt-ingt. Bibit2 bebelannya juga membuatkan hati sedih mendengar.

"Kalau aboh dulu2..nok mender2 bukan senang..duit xdok...."

Oleh itu, adalah wajar aku marah di pagi Jumaat lepas! ;D Positif...positif...positif...positif ~~~

Thursday, August 26, 2010

Medical Leave

Hari ni masuk hari kedua aku MC. Dek kerna demam, batuk dan selsema yg xkebah2 sejak minggu lepas. Bak kate org, kire pakej Combo lah kan..dah kater keje TM.. Seksa jugak rase biler keadaan mcm nie..byk keinginan terbantut. Sebab tu lah org ckp, hargailah waktu sihat sebelum datangnya sakit. Dah sakit, baru nak berfikir kesenangan nikmat sihat.

Actually, baru lepas tgk cerita ulangan satu drama nie..ade la sorang pompuan nie, dah bertaubat dan minta diajarkan mengaji. Tibe2 aku menyusun drama aku sendiri dalam awan-awan kosong yg tibe2 muncul ntah dari mana. Tapi cerita nie bukan rekaan, ianya betol dan tiada yg tidak betol hihi..

Di suatu Maghrib yg hening, 14 tahun yang lalu, di kala tengah bersukaria bersama makcik2ku yg kepala otaknya seakan-akan senget spt ank saudaranya jua..

Tokwan: Kak Long, mari mengaji ngan Tokwan!

Sunyi dengan tiba2. Aku pandang engkau, engkau pandang aku. Aku menepuk dahi. Kenapa aku?? Why me?? Muka makcik2ku bagai bersorak keriangan dalam diam. Huh! Bukan aku xtau..semua pon takot mengaji ngan Hajjah Yah yang garang tuh.

Aku: Kak Long blom mandi agik, blom smayang Maghrib..

Dalam hati berdoa agar makcik2ku yg akan dipanggil dan alasanku diterima.

Tokwan: Lepas smayang, marilah mengaji. Tokwan tunggu nyee..

Adus! Suara yg didengari dari sebalik pintu menyebabkan aku rase mcm nk terjelepuk kat lantai.. Perlahan-lahan aku menarik kakiku yg seakan-akan mcm batu yg tersemat di celah2 lantai papan rumah utk ke bilik air. Berkeriang keriot la bunyik tatkala kakiku melangkah.

Haaa! Toink..toinkk.. satu idea melompat tiba2. Bonda! Yeaaahh Bonda lah penyelesaiannya! Hihi..hati berbunga riang. Yes!

Bonda: Haa..tokwan ajok ngaji tuh, gi laaah~!
Aku: errr..klong dok ingtla berenti kat muke surat mane ari tu ngaji kt umoh
Bonda: Ngaji jek lah!

Dush dush kuasa 10! Dah selesai sume, dengan berat hatinye, bawakla Quran depan tok guru yg mukanya mcm mama Nobita bile Nobita dapat markah zero dalam peperiksaannya..

Tokwan: Duduk mmolek skit, bace fatihah dulu..
Aku: Bis..millahirrahma..nirrahim..
Tokwan: Bisss..bunyik skit hurup sin tuh! Kalu bace fatihah pong dok betol, semayang pong dok soh!
Aku: hishh..ni maleh niee..mule2 kene maroh doh! *dalam ati jek la..hihi*

Pastu..aku pon sambung jek laa..bergetor-getor lah sore aku dek kerna takot teramat sgt ngan tok guru tuh.

Tokwan: Doh bakpe pulok ketor bace? Takut ke mender?

Aku tunduk2 malu2 kuceng jek laa yg mampu..

"Kih..kih..kih..kihh.." dengo di sebalik dinding kayu rumah tokwan.

Ciss kek btol! Sah daahh...sah daa..xder dah org lain yg suke khianat aku kalo tak makcik2 aku yg bertige tuh (Acik, Ateh, C.lah).

Itula seba sedikit pengisian cuti skolahku di kampong bonda.

Lain pulak citenye di kampong ayahanda. Arwah tokwan aku ni mmg tok guru mengaji sepenuh mase. Dah abes anak murid die balik..siaplaaa..cucu die nie laa die panggil..ini siap ngan rotan buluh yg dah terbelah kat ujung tuuu..sapela mangsanye pon aku xtauu~ tapi yg pasti dah ramai anak murid die yg baye2 aku, aku tgk sok sek sok sek meleleh air mata, terinjut-injut bahu tuh mengaji..

Arwah tokwan: Mane kaklong dayah aaaaa? Mari! Mengaji ngan tokwan! *sambil ketuk2 rotan die kat atas lantai dengan bersungguhnye*
Aku: Comiinnggg!!

Chewaahh..aku xder la speaking omputih pon, kang mau kene lempeng mentah xpasal2! *uish, kecur liur plak teringt lempeng nyior bonda* tapi nak menunjukkan bahawasanya, aku xtakot pon mengaji ngan arwah tokwan ;D pelik, tokwan yg xder rotan aku takot giler..yg ade rotan, aku xtakot langsung, suke lagik ade hihi..entah..magik ker?

Itu belom masuk citer mengaji ngan bonda dan ustazah. Tapi ape2 pon, aku nk ucapkan terima kaseh kerana marah pada aku di tika dan kala itu. Kerna, aku adalah aku yang sekarang!

Al-fatihah buat arwah tokwan dan tokki..

Tuesday, August 24, 2010

Salam Hari Lahir

Kepada ibunda tercenta:

Selamat Hari lahir yang ke-53! Semoga sihat sejahtera dan sentiasa diberkati oleh Nya. Luv u!!!

Selama 24 tahun 3bln dan 24 hari nie, xade cacat celanya didikan yang diberikan. Kalau ade celanya pon pastinya dtg dari aku sendiri. Maklumlaa, kecik2 dulu hyperactive sket. Semua mender nk try. Oleh itu bertompok-tompok la peha aku kelebaman dek kena cubitan maut umie. Mau 4, 5 hari baru nak ilang. Itula secret weapon umie, mulut xbyk berbicara, tp tgn memainkan peranan. Kene sekali, mau bergenang air mata. Kunun cover xsakitlakan, padahal bisanya..Tuhan jek la yg tau~

Dolu2 aku maleh gi skolah..uiihh efek diee..mahadasyat! Macam2 la aku buat supaya aku xpayah pegi sekolah. Aku pon xtau ngape aku xnk gi skolah..seingt-ingt aku, salah satu sebab aku xnak minum susu pagi2 mase attendance diambil. Bile name aku kena panggil, aku pon angkat tgn, pastu pegila kat meja2 di mana gelas2 berisi susu Nespray sedia terhidang. Aku tengok budak2 lain dengan rakusnya meneguk, aku pulak telan air liur, nk terjeluak ngan bau hamis susu tuh. Dengan pantas aku amek gelas yg dah diminum, agak2 ade sisa2 sket lagik kan..tarik nafas, tahan dan buat2 la air tuh kene kat bibir..

"Haa hidayah! minum sampai habes!" Huh! mcm tau2 aku berlakon!


Penah jugak aku bgn pagi, mandi..siap2 sume..aku pon startlaa drama samarinda aku..sambil merangkak-rangkak aku dari bilik air ke bilik tido, tanda sakit perut..bapak ckp, dah mcm monyet dlm cite pendek siri pendidikan tuh, kalau korang2 ingtlaa..yg monyet tuh belasah lada sampai berasap telinga..

"Jangan monyet..jangan.."

Monyet degil, xnk gi skolah jugak..memang kene bantai la kan..last2 bila mak bapak dah fed-up, aku xpegi skolah dalam tempoh yang agak lama! Gumbiranya hati...xterkiraa..yes, menang! aihh..ngok nye laa aku dulu2..tp tibe2 cukup2 3 bulan aku ponteng, tibe2 aku bgn pagi mintak baju skolah ngan umie, umie pandang aku kelip2 mata. Dia ingt aku mengigau..berkali-kali aku terangkan, aku dah bangun tido, dah sedo, xmengigau..sampai menanges tuh nak gi skolah..agaknye mcm tu la kot perasaan umie mase nk pakse aku gi skolah. Ntah jampi ape yang umie buat, tibe2 aku bgn pg terasa nak pegi sekolah sgt2! Lepas tu sampai skarang aku suka susu Nespray. Ajaib tak? Itulah penangan seorang ibu.

Terima kasih! Selamat Hari Lahir umie!

Wednesday, August 18, 2010

Kedatangan

Tenkiu Abah!

Abah bawak dtg rambutan byk giler..ubat batuk sume tuh, ni pon dah separa demam rasenye, bersin 2,3 kali sbeto~ Tapi aku belasah jek, bak kate abah, nnt immune lah ngeh3..

Abah: Abah sapa doh nie, kat Annexe 1.
Aku: Eh, Abah parking manner? Ade parking ker?
Abah: Parking kt tempat Ayah Teh, die suruh.
Aku: Hooo...molek sgt lah tuh, doh tu Ayah Teh manner?
Abah: Die ade miting.

Bile Abah kol smlm bgtau nk dtg KL ari nie utk miting, gumbira tak terhingga! Apelagik, tgh ari dah siap sedia phone kat tgn hehhee..gelisah jugak duk pikir mane la nk parking kat tgh2 lautan krete kat TM nie, seb baek ade pakcik aku sorang nie, org der parking reserve nie senang ;p tapi yg ngok nye, aku xtau pon kat mane parking tuh, mane taknye, seingt-ingtnya penah skalik jek follow Ayah Teh utk ke KLIA anto Pak Alang mase tgh ari, tuh pon nyorok2 takot org nampok ;p Tapi Ayah Teh cm biase, ilek jek. Penah skali terserempak kat depan secret recipe, aku pulak ngah turun escalator, tibe2 nmpak org tunggu kat penghujung escalator ngah ulur tgn ;D, harap line clear jek la mase tuh ngeh3. Thank you Ayah Teh! Uit Yana,,cepatla mai kije! Aku menunggu mu!

Itu pon td otw back ke Menara dari jumpe Abah, terserempak ngan Ayah Teh kt tepi Secret Recipe, baru abes miting kot, ngah on d phone, ngan Abah upenye.

Aku: Eh, Ayah Teh
Ayah Teh: Haa..juppe Aboh doh?
Aku: Doh2, baru jek
Ayah Teh: Nie Ayah Teh nok gi amek rambutan ngan Aboh.
Aku: Haa..okie2!

Kompem ade miting lagik la tuh ptg. Napok gaduh semacam hehehe.

Dalam kreta otw back home, tibe2 terdgr lagu Abah slalu nyanyi mase kecik2..

How many times must a man look up,
before he sees the sky?
And how many ears must one man have,
before he can hear people cry ?
And how many deaths will it take till we know,
that too many people have died?

The answer my friend is blowing in the wind,
the answer is blowing in the wind.

Terngiang-ngiang rasenye suara Abah meng'explain' ape maksud Blowing in the wind..Walaupon da lame, maseh ingt ngan jelas sampai skrang..Mmg rutin, Abah mmg suke cerita balik ape maksud di sebalik lagu2 kegemaran die yg sering dimainkan mase kecik2 dolu..maklumla, bukan paham ape omputih bebel2, yg tau hanye joget geleng2 kepala, kadang sampai aku dah hapal lirik2 die ngeh3..

Ape-ape pon, tenkiu Abah, kerna menceriakan hariku! ;D