Friday, June 18, 2010

*Al-kisah seorang budak*

Terkesima rasanya melihat keratan akhbar Metro bertarikh 15 Jun 2010.


Kuasa Allah siapa dapat menahan. Boleh diklasifikasikan sebagai intan terpilih dikalanganNya seawal usia setahun jagung, penulis menaburkan pujian dan kesyukuran di dalam diam. Sifat Al-fikr mula mengambil peranan dalam menterjemahkan segala yang tersirat di sebalik bibit-bibit perkataan yang dibaca laju oleh mata empat penulis. Sebagai insan yang waras, pastinya segala yang tertulis, tergambar dan terdengar mahu yang terlihat oleh mata kepala, mampu membuat hati kecil berbicara biar sekadar mengaguminya. Pastinya, anda..juga terkesan..berfikir..dan terus berfikir..

Penulis pernah bertanya bonda tercinta: Ngape eh umie, budok2 ler ning, dok makang samang sungguh, ngamok maroh2 mok pok..bla..blaa..blaa..Dulu2 anok2 umie gining jugok ker? *maap, kene gune slang tanah tumpah darah*

Bonda mengiyakan kata-kata penulis yang mana budak2 zaman sekarang, makin kurang ajar. Berdasarkan pengalaman bonda sebagai guru sudah hampir 30 tahun, banyak cerita-cerita yang dibawa pulang ke rumah untuk dijadikan topik minum petang. Penulis sendiri, hampir setiap hari melihat karenah kanak2 kecil mengamuk hanya kerna dilarang menconteng dokumen yang penting. Memangla lumrah, kanak2 kecil mengamuk, tanda protes, tanda bantahan..iyelah, nama pon budak kecil, tetapi amukan yang biasa itu jadi luar biasa tatkala mulut serta tangan kaki sama naik memprotes insan yang bertanggungjawab melahirkan mereka. Kadang deria dengar tidak dapat menahan, hati memohon agar insan kecil itu tidak terbawa-bawa keburukan sampai dewasa kelak.

Bilamana mata terpaku menatap keratan akhbar dia atas, hati mengagumi kebolehan insan sekecil itu, betapa beruntungnya. Penulis tidak mahu melebarkan kata-kata dengan membuat perbandingan dua situasi yang jauh berbeda itu. Lagipon, penulis belum mempunyai anak, tak relevan rasanya untuk membuat 'judgement'. Sekadar mengeluarkan pendapat dan luahan yang tidak seberapa.

Adios~

Wednesday, June 16, 2010

Vacation~

Pagi2 mendengar lagu Alleycats nie, best la pulak! Heee ;D Umie's fav.

Opis sunyi sepi. Mungkin masih ramai yang bercuti sempena cuti sekolah kan, bawak family berjalan-jalan. Tak ketinggalan, aku pun sama naik meng'apply' cuti ;D *walaupon xder anak lagik kan* single2 pon nk cuti jugak ape. Sebenanye dah lama apply cuti untuk vacation kali ni, sebab dah banyak kali di'warning' oleh parents dan adek2. Jadi on last Thursday (10hb) and Friday (11hb), laluan pagi2 ke opis ditangguh sementara!

9 Jun 2010:
Family arrival at Ajoe's house. Aku ditemani Nadiah ke rumah Ajoe untuk mengambil mereka untuk bermalam di Amie's house.

10 Jun 2010:
Kami bertolak dari KL-Penang around 8.30a.m. Singgah sebentar di Malim untuk bertemu salah seorang forumer, Suketani. Pak Tani *tak tau la pulak nama sebeno ape ;p* dan isteri dah sedia makan tengah hari untuk kami. Terima kasih diucapkan. Walaupon baru pertama kali bersua di alam realiti, masing2 bagai tak kekok untuk berbual mesra. Dalam pukul 4 ptg, kami meneruskan perjalanan ke USM, Penang untuk bertemu Ateh n Family yang dah lama menunggu ketibaan kami ;D Sedikit sesat, sedikit marah, sedikit sakit kepala, sedikit hangen dari driver CAR, maaf dipinta yer, maklumla..semua pon keletihan kan..emosi pon xberapa nak stabil hehe. Tapi dah kate holiday, mane boley marah2..xsyok la kan..xpe2, akan cube mengubah mana2 yang kurang di masa akan dtg! Makan malam yg enak disediakan dari Chef Beserah, Acik Yatie dan Penang, Ateh ;D walaupon aku la org terakhir makan, akibat dah terlentok awal2 pas Magrib ;p *bile ntah nk makan gulai ayam uncle...*

-rumah Pak Tani-

-hijaunye pemandangan-

video

11 Jun 2010:
Haa..jalan2 kali ni, xpayah drive memandangkan kami2 masih boleh disumbat di celah2 kereta yang masih available sit! Kali ni, aku menjadi penumpang Ayah Cik dan Acik Yatie. So pagi tu, kami 3 keluarga menjalankan misi perjalanan ke lokasi pertama, Wet Market Chowrasta! Sekali tgk, macam Rantau Panjang, Kelantan. Best! Xpuas jalan. Kami rehat sebentar untuk memberi laluan buat kaum Adam menunaikan tuntutan solat Jumaat. Kemudian, kami ke Padang Kota untuk makan tgh hari sementara menunggu turn untuk naek feri untuk ke seberang. Waaahh..mcm jakun jek! Maklumlaa..da 24 tahun idup, pertama kali naek feri ;p

-Wet Market Chowrasta-

-berjalan sampai lenguh-


-kids of the day-

-berferi sambil mkn angin+asap-

Di seberang, kami ke 'Coming Soon House' of Ateh's Family yang masih dalam proses membaik pulih. Rumah yang sangat cantik! Bak kate org teranung, lawas! Tu yg penting tuh, pengudaraan yang baek boleh mempengaruhi emosi juge! Tak sabar tunggu House Warming dari mereka.

-semangat mendengar taklimat dari consultant 'bertauliah'-

Perjalanan diteruskan ke Sg. Petani, dengan semangat tegar untuk makan malam di sana ;p Maka berjayalah kami dinner di Radix Pizza House. Sedap! Lepas tu, aku mmg flat truz dalam keter. Xbest betuii..pttnye nk enjoy the moment. Tp dah xlarat..mcm boleh ditahan-tahan..Sampai umah Ateh@Uncle around 11..Wat the most enjoyable day!!

-makan2-

-kenyang perut suke hati-

11 Jun 2010:
Packing! Ready to move to the next destination, Bagan Lalang! DD Forumers Gathering is waiting there! Acik Yatie pon sama naek mengemas untuk ke Malim bertemu keluarga sebelah Ayah Cik. Masa ni..si kecik, Mea ngan Wish dah sibuk2 mengekor kat belakang, nk ikut ;p Nanti next time k.long datang lame sket yee..boleh kite jalan2 lagik! Departured from USM at 9.30a.m. Bye bye! Terima kaseh yang tak terhingga buat Uncle, Ateh, Ayah Cik dan Acik Yatie! Maaf dipinta juga, sekiranya menyusahkan mana-mana pihak secara tidak sengaja.

-persons behind d scene, million thanks!!-

Arrived at Bagan Lalang at 4p.m! Jauh giler! Tak sangka ada pantai pulak kat celah2 ladang kelapa sawit ni..isk3..unsangkareable! Urusetia pon tengah santai2 tunggu ketibaan semua forumers. Siap hidang kopok lekor tuh, credit to Jambu Air!

-DD's gathering-

-disambut dgn karipap dan kopok lekor-

Perjumpaan yang penuh makna. Yang mana xkenal, jadi kenal..kira..tak dapat diungkapkan dengan kata-kata lah ;p Makan, jalan2 tepi pantai..dan mkn lagi...dan mkn lagi..pastu tgk acara kat bawah ni ;)

-dan tibe2..-

-meriah-

Mcm zombie jalan bila terima call dari Abah yg bgtau kambing golek dah siap! Fuuhh..mmg sodap! ditambah dengan jagung bakar Pak Taf4 ;D Apelagik, aku gaul sume ngan marjerin dan garam ikut sukatan rasa aku sendirik! Mlm tido..sangat la lena....

-kambeng golek berempah V3 a.k.a KGB V3-

-ikan bakar pon xketinggalan-

-youngsters of the forum!-

12 Jun 2010:
Makan lagi..packing..borak2..santai2..dan last, kami semua merakamkan gambar bersama-sama..alahai..emosi la pulak!


-We are Family!-

Dan tiba2, Jambu Air ajak semua forumers join kenduri kawen kat mane ntah..macam otw nk ke Morib..fuuhh jalan lagik..kami konvoi lebey kurang 10 bijik kete gak laa..happening! Tapi yang bestnyee, mane la kami tau ade kenduri kawen..jadik cantek sangat2 la attire kami2 ;p maap ye tuan rumah, tp apa2 pon makanan yg sgt best! Itula bezanya kenduri kampung ngan bandar. Masih penuh dengan adat dan tatasusila ;D i like!

Kemudian...tataaaa~ T.T

Sampai umah Amie dalam 3.30p.m, dan kemudian..merekaa..melambai..tataaaaa~ T.T, T.T, T.T

13 Jun 2010:
Opis. No mood.

TERIMA KASIH SEMUA! FOR BRIGHTENED MY DAYS!