Wednesday, December 22, 2010

Sakit...sakit..

Kali ni tajuk tuh bertukar sket dari entry sbelom nie..kali ni memang kene mengaku betul2 yang mane virus2 jahat sedang menyerang di muka bumi ni..chewwaahh...tp mmg btol pon...mcm semua org diserang penyakit..

Alkisahnya..
Sabtu, Danial admitted kat spital..aku pulak xder kt KL kerna melaksanakan janji untuk travel bersama keluarga tersyg..Isnin ptg sampai KL, mereka2 maseh di spital...dan aku dah mula sok sek sok sek berair idung..mlmnya mama Danial kene infection..Selasa, pagi2 buta sblm gi opis aku singgah spital antar barang2 keperluan..dah berada di opis diberitahu papa Danial pulak kene infection..baby Rayyan terpakse dibawa lari oleh Toksu ke UK (ulu klang jer..)..dan aku..demam + batuk + selsema sok sek sok sek..

Ptgnya..papa Danial kol...mintak tlg sgt2 untuk amek balik Rayyan yg xhenti2 nanges di UK. Oleh itu, aku dengan kepala yg berat headed to UK from opis..Sepanjg perjalanan, aku on-call dengan Abah..bimbang juge ngan kepala ngok ngek tuh..at least segar sket bila pok pek pok pek..Apa yg menyentuh perasaan, selepas sampai di UK, Abah tetap kol bertanyakan keadaan anaknya..ok ker..dah sampai ker..mcm mane keadaan kat sini...seolah-olah pertanyaan bapa kepada anak kecilnya yg tak berkesudahan ;) dan anak kecilnya ini di kala itu berasa sgt beruntung mempunyai seorang bapa yg begitu mengambil berat yg tidak terhingga kepada anaknya tidak kire di mana berada..kesusahan yg diajar sewaktu anak kecil bukan untuk dikeluh, tapi, hikmah terselit yg pasti..."campak lah kat mana2..pandai2lah...jgn nk senang jer" dan hikmah itulah makin lama makin dirasai...

Kerna itu,
Kepada yg bergelar anak...hayatilah lagu ni..inilah lagu yg selalu dinyanyikan oleh Abah sewaktu kecil untuk menghiburkan hati anak2nya...agak klasik sikit..iyelah, zaman2 dulu, hiburannya berhemah ;)

Hayatilah..

Burung lah kenek-kenek
Hinggap di pohon jati
Pesan lah datuk nenek
Alah bangun lah pagi-pagi

Burung lah kenek-kenek
Hinggap di atas pagar
Pesan lah datuk nenek
Alah rajin lah belajar

Geleng-geleng sapi
Berbulu di telinga
Atur tapak kaki
Berdiri lama-lama

Geleng-geleng sapi
Sapi berbulu merah
Atur tapak kaki
Cepat-cepat melangkah

Burung lah kenek-kenek
Terbang tinggi di awan
Pesan lah datuk nenek
Pandai-pandai lah cari kawan

Burung lah kenek-kenek
Hinggap di atas bumbung
Pesan lah datuk nenek
Alah jangahlah laku sombong

Burung lah kenek-kenek
Hinggap di tepi paya
Pesan lah datuk nenek
Jadilah orang mulia

Burung lah kenek-kenek
Hinggap di batang padi
Pesan lah datuk nenek
Jadilah orang berbudi

Lenggang-lenggang kangkung
Kangkung di tepi pagar
Berair berair kabung
Sudah hendak membesar

Lenggang-lenggang kangkung
Kangkung di tepi hutan
Berair berair kabung
Sudah hendak berjalan

Burung lah kenek-kenek
Hinggap di tengah laman
Pesan lah datuk nenek
Jadilah orang beriman

Burung kenek-kenek
Hinggap tepi jendela
Pesan lah datuk nenek
Alah patuh lah ibu bapa



video

Sunday, December 12, 2010

Tak sakit...tak sakit...

Sapelah nak sakit kan...tp itulah yg berlaku kat aku skrang..FENIN. Oleh itu,
SELAMAT MALAM.

Thursday, December 2, 2010

Ungkapan

"Jika kamu inginkan kejayaan di dunia, hendaklah dengan ILMU...Jika kamu inginkan kejayaan di akhirat, hendaklah dengan ILMU...Jika kamu inginkan kejayaan kedua-duanya, hendaklah juga dengan ILMU..."

-Imam Syafie-

Tatkala mata menangkap ungkapan keramat ini...sel2 neuron otak membuat perkiraan..betapa ceteknye ilmu selama mana nikmat bernafas di muka bumi ini dikurniakan..betapa banyaknya detik dan saat2 yg dibazirkan dengan perkara sia-sia...

Hidayah, BERUSAHALAH!