Friday, December 11, 2009

Aduhai..

Org Selangor cuti..tp aku keje~ Derhaka betui laaaa~

Mmg kene kaw2 ngan a.mie & cik nora, pekerja yg berdedikasi beb! Apekan daya...


Sunyi sepi..
Tanpa gangguan..

Wednesday, December 9, 2009

Bangun lambat

Haaaa..punye la xlarat, hari ni terlambat bgn, mcm lipas kudung turun katil, terkejut punye pasai! Ini sure gara2 mkn Subway yg dibeli a.mie ahahaha..kenyang perut suke ati. Pastu ngah sesiap, tuk..tuk..k.long..k.longg.." Haa..sape lagik..makcik cumelku sorang nie laa..

"K.long..acane nk pakai tudung nie..nk belit2.."
"Laa..tuh pandai tuh pakai..tinggal nk belit sket ngn pin kan jek"
"Ni k.long la ni punye pasal.."
"Ngape?"
"K.long la suh cik nora beli sgt tudung nie.."
"Adeehhh..ahahahahha"

Pastu aku biarkan cik nora pegi keje dulu memandangkan kene block ngan die, lagipon, kalau turun sesame dibimbangi danial mengamuk nk ikut aku pegi keje..bukan bley kire budak yg masyam di pagi ari bile dicium tuh! Bile2 mase mood bley brubah..mcm semalam..

Cik nora: "Haaa..danial tuh sesenyap kt situ tuh..berak la tuhh"
K.long: "A'aaahhlaa....busuk! *Danial buat2 xdengo..sambil meneran*

Setelah beberapa minit, aku naek atas mewangikan diri..turun2 tgn die duk ber"WWF" ngan a.mie..

K.long: "Ehh..a.miee..dah basuh berak danial blom??"
A.mie: "Err..berak ke?"
C.nora: "Daniaaaall! Jom basuh berak jom! Busuukkk!"

Aku buat xtau jek sambil tgk tv, tkt2 laa die suh aku basuh berak..C.nora pulak..dah cabut baju danial, buat2 hint kt danial suh papanya basuh...skali danial dah konpius pulak tibe2 nk suh sape yg basuhkan beraknye yg busuk tuh...Skali lagi..aku buat tak taauu...

A.mie: "Haa..danial..pilih2...danial nk sape?"

Sekali...Danial tibe2 tunjukkan jari telunjuknye yg kecil itu ke arah aku yg buat2 xdengo! Haduiii..aku termasuk dlm senarai die jugakkk! Apelagikk..kedua2 papa ngan mama nya bersorak kegembiraan~ Ape lagik..bersilatlaa dlm bilik air... *ditambah ngan rythm "uweekk..uweekk" dr mulut si pembasuh*



tulun..tulun..hentikan..
aku tak bley dgr lagu si penyanyi ini!
teringt pulak time aku mengamuk kt abg joe blakang umah...
kerna...
melaungkan lagu...
A.Z!

Tuesday, December 8, 2009

Jemputan

2bln sebelum ni, sibuk duk memenuhi jemputan ke open house..haaa..skarang tibelah mase, jemputan2 kawen cube menyelit di tengah2 jadual kehidupan.

Jemputan pertama: Dari Anis (MMU) - dah lepas *xingt pulak brape ari bulan*
Jemputan kedua: Dari Tok Dah - 12/12/2009
Jemputan ketiga: Dari Yazmin (MMU) - 20/12/2009
Jemputan keempat: Dari K.Ilah (TM) - 2/1/2010

Ramai sudah kawan2 seangkatan menamatkan zaman bujang masing2..soalan yg slalu ditanya: "awak bile pulak?" Hahahaha..tiada jawapan yg pasti ;D

Tak lupe juge..last Saturday, ayah de wan & chekdenoor jemput family2 utk bertandang ke rumah barunye..house warming gituh~ Kebetulan a.mie xdpt pegi, jadiknye aku pon ape lagik, serang umah ajoe laaa..drpd pegi sorang2, baek pegi skali ngan ajoe..so kat umah baru, kami kumpul2, sembang2, mkn2 *ini yg paling penting*, kami tamu pertama yg sampai, diikuti Tok Sunah & Toksu Tamimi *terkejut beruk jugak toksu tamimi aku ni dtg*, diikuti Cik Lie & family.

Haa..smlm, tepat pukul 12:18:05 p.m, receive satu sms dari insan yg tak disangka-sangka, iaitu ayahanda MMU cik nemo, Abg Khair Razlan:

" Salam..alhamdulillah, mujahidah al-khair the II slamat dilahirkan jam 9:18 a.m, 07/12/09 seberat 2.97 kg..Kedua-duanya sihat. 209B, Hospital Pantai..Doakan ;) "

Waahh..ade pertambahan ahli keluarga lah pasni..Safiyyah dah ade adek! Sempat juge aku mencelah sebentar untuk reply sms abg Khair, ucapkan tahniah di atas kelahiran baru mereka sekeluarga!

Tuesday, November 17, 2009

Bumiku

Xpasal2 ari ni kene pakai baju kaler ijau, kunun2 nye nk menyokong kempen BUMIKU kat opis ni hahaha..xkesahla..baju ijau tuh xde masalah, sbb mmg feveret kaler kan..so..layaaannn~

Semalam abah kol dlm kol 5 ptg gituh..mcm biase..saje2 tanye khabar.. rindu la tuh kaann ;p katenye Mea n family berkampong kat umah nun..so excited la nk jumpa depa, pesanla kat abah untuk bervideo conference di mlm ari..skali Mea dah balik jumpe tokki, xsempat k.long nk jumpe Mea ngan Wish.. T.T

Disebabkan oleh itu, ape lagik, aku pon bersembang sakan ngan si kembar nun di Melaka..ntah pape laa kami sembangkan..ala2 30an la tatabahasa dan nahu kiteorg.. katenye, kebulur xdpt kuar mkn..kerna angin bertiup sgt kencang umpama suara danial yg menjerit-jerit .. hampeh.. semenjak dua menjak ni.. mmg danial suke jerit2..nk amek perhatian la tuh..satu taman agaknye dengo ;p kalo xdengo suara die menjerit satu ari..rindulah pulak! pastu..tibe2..skrang nie..berak pon suh k.long yg basuhkan..hahaha naseblaa...aku pon dah lame gile xbasuh berak budak kecik..kekok gak la mula2...tp skrang dah pro ok! *w'pon uwek2 sentiasa ade! busuk bangat tahi danial* danial ilek jekk..siap buat muke selamber diee.. kdg2 nk marah pon xjadik..akhirnya, dua2 lencun dlm bilik mandi tuh..

Thursday, November 12, 2009

Hmmhh..

Bile bercakap, fikir dulu..bile berkata-kata mengenai org lain yang anda tidak pasti kesahihannya, hanya akan membuat tuan empunya diri yg mendengar sakit jiwa~ kan kembar?

Wednesday, November 11, 2009

Sekali lagi..

Masuk hari ni dah sebulan 11 hari aku bertapa kat menara TM nie..wat a new life that i've been went tru~

Dan lame gile aku xupdate blog ni..sampaikan Nadiah pon da bising2..mane cite2 terbaru..bukan aku xnk update..mule2 mase balik keje mcm berkobar-kobar dlm ati nk menulis di malam ari..tapi bile malam menjelma, semangat tuh tibe2 ilang truz..hingga tak meninggalkan walau kesan ibu jari kaki..

Haihh..haa..tgk..pagi2 dah mengeluh! Haha..mmg nk mengeluh pon..sbb rindu..rindu pada mereka2 yg sama2 di A-03A-01-02/03 Ixora Apmt. Kesian pulak ngan si Nadiah kat sane sorang2..sabau2..xlame dah kann~ Dulu2 bgn pagi sibuk nak gi class..cek MMLS kot2 ade announcement class cancel ngeh3..pastu kol 7a.m jek kuar jog ngan sis ain dan ed kt track fav kiteorg yg berbau petai, xpon nk tukar angin kiteorg pegi climbing bkt bruang tuh..pastu gi b'fast dan bersiap2 utk ke kampus. Barula semangat! Even xder class pon ngengade pegi masuk kampus.. ptg2 plak waktu ber'badminton' kan sis ain? xpon ber'ABC' kat Mydin Mall ;p

Tapi skrang..joging ntah ke mane..climbing ntah ke mane..badminton pon ntah ke mane..bgn pagi2..sesiap nk gi tpt keje, pastu balik keje, esok gi keje balik smule..xsemangat langsung! Kalaupon nk berpeluh, turun naek tangga jek haha~ Tengah menyesuaikan diri dengan environment baru, maseh kurang sesuai ni ;p Ape2 pon..life must go on..i need to appreciate it at every second in ma life! Yeahh..go go!

Wednesday, September 30, 2009

Sabar..

Kalau letak bantal kt kepala ni sure, sah, pasti tdo dgn lena nya..rase mcm huyung hayang da skrg, report blom siap, due date da dekat T.T

Imbas kembali ape yg terjadi kt opis td, fuuhh! Mmg mengajar erti kesabaran btol! Mane tak nye customer dtg buat serangan nuklear buatan Malaysia..nampak mcm die nk lempar jek talipon die, writter pon ape lagik, buat2 bz keje laen, wat xdengo jek..takot! ;p Ade jugak yg dah dtg mengamuk smlm dtg lagik ari nie.. plus writter siap tlg pgg baby cumel lg sementara ibunye nk amek document dlm beg sandang blakang ;p 1001 mcm perangai manusia ni..sabo jek laaa..


Pgg baby tu ingt pulak kisah writter di'request' ke umah ajoe utk babysit anak2 die Ramadhan yg lepas, pslnye mak ayah excited nk raye, beli baju anak2 kan..so, witter pon xkisahla kan, ujung minggu lg pon..senang jek pon sbb dari macam nie..



jadi cam ni..

zZZZzzzz..

Monday, September 28, 2009

Salam Aidilfitri

Di kesempatan ni, writer nk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua umat Islam. Semoga dimaafkan segala salah dan silap sepanjang perkenalan ;)


Fuuhh..baru ade kesempatan buat writer utk pok pek pok pek kat sini. Nak citer pjg2..xlarat ;p penat melayan customer di last 'check point' untuk on job training (ojt). Letak gambar jek la eek hehehee..


Scene 1: HSBB/MTP Induction Program, Taiping (3 ogos - 21 ogos 2009)





SPECIAL VISITORS:

(lawatan mea sekeluarga ke Taiping utk bawak k.long jalan2! tenkiuu!)

Scene 2: Convocation Day (9 Ogos 2009)





Scene 3: OJT1, Network Development, TM Shah Alam









Scene 4: OJT2, Network Operation, TM Rawang





Scene 5: Teman writter di kala pulang bekerja ;p


Sekian dahulu..

Monday, August 24, 2009

* Juz a little..*

Holaa~

Baru sempat meng'online'kan diri..ni pon dah tersengguk2..sbb nk tgk route bus rapidKL punye pasal..ari ni sume public transport aku sapu..tp akhirnye sampai juge ke kediaman tumpangan tanpa bantuan GPS pun..of course meraba sorang2 diri ;p

Banyak nk share kat sini..kisah di Taiping yg semakin hari semakin dirindui..kisah kembali utk meneruskan perjuangan yg xpasti di bandaraya yg tak penah ade dlm list kehidupan pon..kisah yg terjadi hari ni..dan mcm2 lagik la kan..

Tapi..memandangkan..keupayaan mata untuk melihat paparan skrin agak terhad..dibimbangi melalut xtentu psl..akan di postpone ke slot akan datang!


Sekadar memori kita..
di arena ini..
Kau ilhamku..

Friday, August 7, 2009

* Convocation *

Haa..skrang cik nemo di cyberjaya. All the way from Taiping ;p jadi org Taiping utk tiga minggu ni. Nak wat acane, bertugas.. hahaha..jauh btol die anto kursus! Pukul 4 ptg semalam bertolak dari Taiping, sampai KL lebey kurang pukul 8 mlm, headed to rumah Amir bersama Diba. Bermlm di rumah Amir dan here i come, Multimedia University (Cyberjaya campus)! Agak kelam kabut pg td dgn rehearsal utk event besar Ahad nnt..yg bestnye, cik nemo x gi pon rehearsal tuh, psl byk lg urusan utk convo ni xselesai, beratur punye pjg semata2 nk amek sticker utk robe, smart card activation, invitation card + car's sticker..cik nemo sempat minum dulu kt kafe, pastu sesat, beso sgt kampus sini, xmcm Melaka..kecil dan cumel ;p

Semua urusan da selesai, skrang cik nemo berehat di bilik sahabat lama cik nemo, Liyana. Masing2 mcm nk menitik air mata biler berpelukan kt bawah ostel ni td.. sape2 yg tau mcm mane kamcing nye kami dolu2 pasti dpt bayangkan keadaan biler dah 4 tahun xbersua muka..

Ahad nnt lepas event ni, cik nemo akan pulang smuler ke tpt bertugas cik nemo nun jauh di utara..tiket pon da amek, 7mlm dari KL..haii..ntah cam mane gaye ari Isnin tuh xtaulaa~

Kepada kwn2 cik nemo yg satu batch, Congratulation to all!! We made it!

Tuesday, July 21, 2009

* Sahabat *

Kali ni baru berkesempatan utk menceritakan detik cemas sahabat cik nemo apabila motosikal yg ditunggangnye bertembung dengan sebuah trailer bertayar brape ntah..lebih kurang 3 minggu yg lalu..Kali pertama mendgr suara Zahid@Ed, slps 3 hari menjalani operation di kaki kanannya yg dikhabarkan patah 3 dari lutut ke kaki nye. Mase tu pon Zahid agak mamai sambil mengatakan bahawe die penat..jadi cik nemo tak byk tanye..ditambah pulak mmg terkejut dgr brite tuh.

Kronologi:
bertolak pulang ke Kota Bharu dari Melaka > Berhenti makan tgh hari die simpang Bukit Besi, Terengganu > Setengah jam selepas, bertembung dgn sebuah trailer yg memasuki jalan yg bertentangan lalu melanggar Zahid yg telah sedaya upaya mengelak > Zahid tergolek golek di tgh2 jalan raya > Bangun sambil mengheret kakinya ke bahu jalan > Dihantar ke hospital Kuala Terengganu > Operation keesokan harinya > Selepas hari kedua operation, Zahid di'transfer' ke hospital Kota Bharu.

Cik nemo keep in touch dgn Zahid..bukan ape, dlm waktu begini, moral support yg paling penting..bersahabat bukan hanya di waktu senang..kali terakhir cik nemo bersembang dgn Zahid, Sabtu mlm yg lps..khabarnye telah pulang ke rumah 3 hari..akibat penyebaran H1N1 di hospital KB. Cik nemo mendoakan agar Zahid cepat sembuh..same goes to the other friends yg sentiasa update dgn cik nemo keadaan Zahid..kpd Zahid, sabarlah dengan ujian yg ditempuhi..kehilangan harta yg disayangi boleh dicari..nyawa itu lebih berharga dari segala-galanya..sesunguhnya, ada hikmah yg tersembunyi disebaliknya ;)

Berikut adalah gambar yg dikirimkan utk tatapan rakan2..


Thursday, July 16, 2009

* 1,2, 3..now! *

Rasenye a new phase in my life is juz around the corner..go go! Khamis lepas, received call dari TM, ahad ke umah ajoe, cam biase..ehehehe sori yer ajoe, slalu rumah anda menjadi tempat persinggahan saye, sbb nye umah ajoe jek la yg xsesat nk carik, kuar tol, masuk jek melawati, jumpe truz..maklmla, dah sampai kl mmg buta, gelap truz ;p kene carik gps pasni! Trime kaseh kt abah juge, sbb willing antar anak die ni kan..padahal naek bus pon boley ngeh3..kebetulan ucop ade friendly match *ape lagik kalo bukan badminton* biler ntah nk kalahkan along kah3...jadik 2 of my sweetest sis follow skalik..otw ke umah ajoe, abah nk kros2..jadik, cik nemo telah ditawarkan utk continue the journey..umie ke blakang, cik nemo ke depan, dan abah ke tepi ;p pastu mcm2 la gelagat 2 org kt blakang tuh biler umie dah join..mase brenti kt R&R, tanye sape2 nk kunyah2..cepat jek jawab..tanaaakkk~ turunla cik nemo beli kudapan utk si kecil2 kt umah ajoe..eh2 skali dlm krete, mereka membedal kt blakang..sempat lg ber'pic' yg mane cik nemo xsedo pon..concentrate beb! LPT ngantuks~



Haaa..ni satu lagik alkisah, maap la nazri, aku takde weekend baru ni, psl pegi interbiew ngan TM tuh..pasni ko ade mase lebey kureng 2 minggu jek utk jumpe aku kt Kuantan, psl 1st ogos aku da report duty. Tak lambat lagik nak ucapkan TAHNIAH sbb berjaya kerja ngan MCMC. Last2 duk Kuantan ko ek..haihhh..jeles2..jadinye, ari ahad minggu lepas, kami sekeluarga nk kacau lempuk durian..sabtu mlm kol 11 mlm, cik nemo teman abah gi amek durian kt umah pakcik Khalid, esok harinye cik nemo kol acik Yatie asked for joining the club ehehhee..cik nemo ngan abah amek part cekoh durian, umie&daughters loloh isi..kebetulan nazri dtg, die tukang mkn ;p sbenanye die simpan tenaga utk ini haaaaa..

kacau nazri..kacau!

tuh cik nemo ngan acik Yatie ngah tunggu biler laa bley mkn~

Cik nemo sampai Kuantan kol 2 pagi Rabu..pagi2 tu acik Yatie kol ajak beli bekfes, bereehh! Sbb katenye nk melepak umah cik nemo wat esaimen yg org upah tu ;p rajin betui amek uoah buat esaimen org haha.. sampai ptg acik lepak2 sini..best juge..ade teman sembang cik nemo, dan acik bagi satu idea bernas..memandangkan lempuk da abes, ape kate buat lagik? hahahaha..joomm!!


kesombongan anda..
tidak akan ke mana..
kerna..
jika ada sekelumit ruang pun..
u dun even cross my mind!

Wednesday, June 24, 2009

* Hasil tangkapan *


Haaa..ni la hasil kutipan semalam! Terbongkok-bongkok aku duk petik sampai tibe2, kreeekkk! bunyik pintu pagor dibuke, berpaling dgn kedudukan yg terbongkok-bongkok tuh, "Tumpang amek bola?" Huh..terkejut aku! Mujor dok sembam..Sengih jek la kan..tande buleh ler tuh~

Ari ni 1 rejab, bermakne....jeng...jeng...jeng...lagik 2 bulan pose wweeii~ Mari ganti pose ramai2 ;p



ngah angau ngan ''the climb"..
from Miley Cyrus
a.k.a Hannah Montana

Tuesday, June 23, 2009

* Tanam anggur *

Alhamdulillah..ari ni cik nemo da bley bgn, jalan2..buat2 keje sket..slps 2 hari mengalami masalah kesihatan, cume xbley nk angkat mender2 berat lg lah..belum pulih sepenuhnye ehehehe..nk kene jumpe pakar fisio & neuro pasni, a.k.a tukang urut la kan..gempak sket bunyik ;p cik nemo pg tadi terpandang pokok baby tomato mase jemur baju, teringt 15 hb Jun itu ari, Nazri ngan bonda nya dtg bertandang ke teratak cik nemo sekeluarga. Nazri dtg interbiew kat Kuantan nie haa..pagi2 lagik cik nemo dah peta2 MCMC (Malaysian Communications & Multimedia Commision) kt nazri, pastu dah abes interbiew, cik nemo ajak Nazri dan bonda nya ke umah, bley minum2..borak2..tanye psl interbiew ;p kebetulan jumaat 12hb Jun, abah dpt email, MCMC offer 5 kekosongan untuk zone pantai timur..dah tanye2..cik nemo xdpt nk apply, atas alasan ''bonding''. Kebetulan, ari tu lah ari last anto resume. Mase tau pon da pukul 11 pagi. Abah suh sebarkan kt kwn2 yg jurusan sesuai dgn post yg ditawarkan..pk2..ntah sempat ke tidak member2 nk submit resume. Nazri salah sorang cik nemo call, bgtau..dan Isnin nye die dtg interbiew..crite psl baby tomato, mak nazri berkenan la ngan pokok tu..jadi cik nemo petik la beberapa biji yg masak kasik mak nazri, bley wat benih nnt ;p Ari tu, cik nemo blajar byk kosa kata Jawa ahahahaha~


19 June, Jumaat..cik nemo, abah ngan umie kene "tebuan attack"! Nak dijadikan cerita, acik Yatie & family ke KL, reunion ayah cik. So, pagi jumaat tu, abah ajak ke umah acik Yatie, kemas2 stor kat umah lama kami tu, byk brg2 kami masih di situ..sbb acik Yatie nk renovate pagar umah tu. Jadi..kami pon ngemas2 la tiga beranak..bakar2 mane2 yg patut..segala small creatures ade..dari cicak, lipas, lipan, katak..ape lagik ntah..bermcm2 kaler..pastu abah ckp jom minum nyor muda..sbg refreshment la kan utk kami..abah pon amek la galah, jolok2 buah nyor..umie plak duk 'ggerat' sampah2, daun2 yg ade berdekatan ngan abah..cik nemo plak duk angkot nyor2 tua yg elok2 ke pintu pagar..so dat nnt dekat sket nk humban dlm bonet keter. Sekali, dah jolok2, bum! jatuh la sebijik kelapa mude. Cik nemo baru jek pgg nyor tue tuh nk campak ke pintu pagor.."Laaaarrrriiiii....laarriiiii!!! Tebuannnn!!!" Abah jerit2..Hah!! Bio btol! Sepantas kilat cik nemo lps nyor tuh, dan kebetulan cik nemo berada paling depan, sekat ngan pintu pagar..cik nemo cam org tak betul, dah sampai pintu pagar, xtau nk lari mane! Umie plak truz lepas gerat, ngan abah kt blakang ngah berlari-lari. Cik nemo pk2..nk lari ke umah cik Dah, sure xsempat! Sungai?? Kot celah mane la sungaii~ Lame xjoging, cam lmbat giler berlari! "Masukk krete!!!" Abah mcm tau kekeliruan cik nemo. Ni 1st time kene, mane tak gabra..tebuaaann tuuuuu! Masuk jek keter..cik nemo ketawe ;p tp dada toksah citer, dup dap dup dap! Sekor terlepas masuk keter ngan abah, ketik la kt peha abah, abah plak dgn power rangers nye die gi kenyek tebuan tuh, amek! kene sengat lagik kt tgn. Rupe2nye, buah kelapa yg jatuh tuh terkene sipi2 sarang tebuan kt reban ayam lama kt blakang tuuh..fuuuhh..seb baek kene sipi. Kalo tak, mau dari lari 100 meter jadi lari 400 meter. Pastu..duk gelak2 ngan umie xsudah2..



Sy rindu sama mereka! Jaja & Lala. Cik nemo teringt sblm kami2 berpisah, kami duk gelak sakan main kt taman riang ria tuh..mmg cam kanak2 la kan..haihh..biler dpt hangout lagik xtau laa..itu mereka2 maen tuh, final xm xabeh lg tuh ;p


Haa..ni sorang lagik! Partner cik nemo utk Vampire Night game. Nak dijadikan cerite, cik nemo nk pusing2 sorang2 diri carik stuff utk kwn2 sket..pastu budak dlm gambo ni a.k.a photographer cik hasanah, nk ikut! Jadi..die tau la brg2 yg cik nemo beli tuh T.T siap die pilih lagik tuh yg mane die nak! Pastu..jln2..cari brg..jumpe lagik tpt maen2 nie..ape lagik! token ditukar! hehehehe..zahid xpuas ati kalah ;p tinggalla masing2 satu token lagi..so kami pon cube la naseb kt game Vampire Night nie..tembak alien la kaaan..baru maen xsampai 2 minit, life zahid dah K.O.."continue" punye sign tubik..pastu cik nemo duk menembak sorang diri, sambil bebel2..sbb mesin tuh sure nk token lg kalo nk continue..sambil tuh cik nemo bg satu ketukan geram kt mesin tuh, dan tibe2! "Zahid! Idup lagik ko weiiii" Zahid yg da frust nonggeng td tergezut pastu amek smule senapang..lepas tuh, masing2 ilang life..ketuk jek, idup balik! haha! sampai abes kot kiterorg maen, sejam..sampai abes chapter 6 kot xsilap. Mmg hampeh mesin tuh ari tuh..masuk satu token..pastu mati, ketuk, idup balik~ Akibat dr kejadian: tgn krem keesokan harinye.




kdg2..kecewa dgn sikap pentingkan diri sendiri seseorang..
ketahuilah..anda tidak akan selalu berada dia atas..
ambil masa utk berfikir..sejauh mana anda berterima kaseh,
kepada yg membantu anda selama ini..

Monday, June 22, 2009

* Ceritalah lagi..*

Rasenye kali ni memang bukan setakat sarang labah2..sarang akut2 pon da ade skali nie..Lame sungguh tak update kat sini. Masa tak mengizinkan utk membebel kat sini eheheehe..tiba2, rentetan peristiwa yg berlaku dtg satu persatu..

30 May 2009 (sat):
Cik nemo terima kedtgan abah, umie, yayah dan ucop tgh hari tu. Sbbnye, keesokan arinye, cik nemo nk say bye bye dah kt bandaraya bersejarah ni ehehehe..disebabkan takot tak muat kereta barang2 sume, kreta abah dtg memberi bantuan. Maklumla, brg si nadiah pon bley tahan jugak..nk tinggalkan sket jek katenye, memandangkan die tinggal sem pendek jek nnt. So ptg tuh nadiah sit for the last paper on that trimester. Cik nemo plak abah ajak ke Alor Gajah, majlis perkahwinan anak kwnnye, pakcik Hamid. Bley tahan jugak jauh umahnye! Main entam jek carik, tgk2 peta, last2 buat peta sendiri. Jumpe ok! W'pon xder GPS. Balik dr Alor Gajah, kami ke Mydin Mall, jln sakan si yayah ngan ucop! Pastu, cik nemo ngan umie shopping kain cadar kt kedai Kota Fesyen, kate umie die nk upah kwn acik Yatie jahitkan. Skali, acik Yatie pon nk jugak! ;p So, cik nemo pon pilihla color violet utk bilik acik Yatie. Hope it suit well! Sbb dah terdetik dlm ati, acik Yatie xkenan, aku amek ;p Pukul 7p.m, abah drop cik nemo kat Ixora, sbb malamnye, cik nemo xbercadang nk bermlm skali ngan fam sbb umah blom settle..maklumla, nk tinggal truz umah, nnt korum 'wonder pets' xcukup plak nk bereskan umah ;p So, lps magrib, abah ajak mkn skali ngan ja dan dilla kt tpt asam pedas biase. Cik nemo dan nadiah ke sana dgn ja. Dilla kebetulan ade dinner ngan coursemates kt umah lecturer. Balik dari isi perut, bermulalah aktiviti membereskan umah dgn bersungguhnye ;p yelah, dah cukup korum! sblm ni, exam abes awal, tp mcm xder semangat nk kemas2..tkt ganggu org nk stadi..akibatnye, kami semua tdo lewat, cik nemo kol 2 lebey dah mamai, mandi dan truz tdo! Risau nk travel esok arinye xcukup tdo. Ja ngan dilla plak sgt power rangers, kol baper ntah derang tdo..

31 May 2009 (sun):
Bgn subuh dgn mata terpejam ke bilik air..dah janji ngan Ja, lps subuh jek nk bawak turun kreta park kat depan, takot full, seksa plak nk loading barang2. Skali, ja kuar dulu, nape ntah lmbat cik nemo. Tgk2 parking kt depan tuh dah hampir full! Seb baek ade en. Masri, warden Ixora, kasik tpt baeek punye kt cik nemo ;p tenkiu2!! Sebagai balasan, tilam cik nemo dan nadiah, cik nemo kasik kt die jek, sbb xkan nk bwk balik ikat kt bumbung cam mr.bean tuh..Pastu bermulalah aktiviti mengangkat berat dari tingkat 4 ke bawah oleh kami ber4. Dilla akan balik ngan Ja ke KL. Cik nemo ngan nadiah pon kena ke KL juge, drop cik nemo kat sane. So, kami saing same2..Akhirnye, setelah disumbat-sumbat, tempat yg available hanyelah di depan ;p Ja pon same juge, dgn peti sejuk die lagik..mmg sakit urat la pagi tuh..cik nemo naek2, tgk Ja dh take a nap. Mane taknye, tdo lmbt, nk travell lagik. Abah plak, sarap kt kedai kuning sambil tunggu kami2..thanks to GG sbb teman fam cik nemo berborak sementara tunggu kami yg lmbat!Tepat kol 11 pagi, cik nemo dan ja bergerak meninggalkan Ixora. Bye bye! Utk Pak Guard Nepal, kwn kami tuh! Baek pon ngan tu lah, gadoh pon ngan tu lah! Ckp melayu die xpaham, ckp omputih pon die xpaham..jadila cam bahase isyarat setiap kali jumpe. Cik nemo masukkan 1/8 dari brg cik nemo kt kreta abah, memandangkan takot sangkut mane2..lebey krg kol 12 tgh ari, kami beriringan 3 buah menyusuri Plus Highway. Siyesly..ngantuk! Nadiah senyap kt sbelah, rest utk 2nd trip to Kuantan. Di tol Sg.Besi, kami ber4 berpelukan tepi jln T.T Thanks for everything my sisters!! Smoga berjumpe lagi! Cik nemo dan abah headed to umah Toksu Nah, dan seterusnye ke umah Ayah De Wan kerna kami dijemput lunch kt sane. Takot plak naik bukit Antarabangsa tuh, so kami nmpakla bekas runtuhan tanah berdekatan ngan umah Ayah De. Habes lunch, kami ke umah Ajoe plak, antar cik nemo kt sane. Ucop pon nk stay gak, teman cik nemo balik katenye. Teman la sgt kan..die lesap ke umah Toksu Nah, stay sane. Lebih kurang kol 5, abah ngan nadiah ditemani yayah bertolak pulang ke Kuantan. Lepas magrib, cik nemo zZZzzzz, si Aiman, Asyraf ngan Nabilah masuk bilik duk "hoha hoha" pon cik nemo tak dengo..sampaila Su Yah kejut mkn ;p

1 June 2009 (mon):
Pagi2 lagi, cik nemo ngan Ajoe siap2..nk anto cik nemo ke MMC, atas panggilan dari YTM. Balik ptg tuh, sgt tension! Dgn jammed nye! Sbb tu laa tpt terakhir dlm kepala cik nemo yg cik nemo nk duk ialah KL. Takde angan2 langsung nk duk sane! Tapi apekan daya..bincang ngan ajoe, mintak tlg die ambilkan tiket KL-KTN rabu pagi.

2 June 2009 (tues):
Dlm pukul 1 pagi, dpt sms dari sis Ain Zalikha, mengkhabarkan berita sedih..ayah Nadrah dah kembali ke rahmatullah pagi Isnin tu..atas sbb penyakit yg sudah kami sedia maklum. W'pon terkilan sbb tahu lambat..nk buat cam mane..trime kasih buat sis Ain sbb memaklumkan kt cik nemo. Lepas subuh, cik nemo kol Nadrah..bertanya khabar..kate Nadrah, hanye sempat memberitahu kpd 2 org sahabat..al-Fatihah buat arwah. Lepas tuh, kol umah, sembang2 ngan abah, skalik abah ckp xyah beli tiket, die nk turun KL dtg amek ptg nnt pas balik keje! Mulenye cik nemo xsetuju, sbb penat kot..dah balik keje nk dtg KL, pastu balik smule..tp abah nk dtg juge ;p 5.30p.m abah ngan umie sampai, pegi umah Toksu amek ucop, mkn2..lebih krg kol 10p.m, alhamdulillah kami dah berada di rumah bersama 2 putera ajoe, Aiman & Asyraf. Mekaseh abah!!

4 June 2009 (thurs):
Kami sekeluarga terima kedatangan Ateh & Uncle dari Penang. Tokwan ngan Tokki pon ikut skali jalan2 ke mari. So, dapatla cik nemo jumpe mereka! Ateh terpaksa dtg awal, sbb 6 June nnt, xdpt hadir untuk fam gathering kt umah cik nemo atas sbb yg xdpt dielakkan. Xpelah, asalkan dpt jumpe ;) Kate umie, nk kumpul adek2 beradek. Ptg tu cik nemo ngan acik Yatie bwk Ateh & Uncle ke nursery utk beli pasu bunga. Maklumla..skarang ni sume ngah 'gile2' bercucuk tanam bunga-bungaan ;p Cik nemo kureng sket bunga2 nie, tp kalo yg bley dimakan tu, mmg hobi! Sempatla cik nemo tayangkan pokok baby tomato cik nemo yg sarat ngan buah2 ;p Uncle, k.long dah semai pokok bendi ngan kacang botol ;p Baliknye, uncle banje brg2 kt Tunas Manja, trimas! Dlm kol 8.30p.m gituh, uncle, ateh bersama2 tokki dan tokwan bersiap2 utk pulang ke Kemaman.

6 June 2009 (sat):
Family gathering! Pagi2 lagik, cik nemo dah peluh2, settlekan hall umah spt yg telah diarahkan mem besar! Lepas tuh cik nemo teman acik yatie goreng ayam kt laman umah..pastu tokki, tokwan, cik fadhilah ngan che iz sampai. Lepas tuh, Ayah Teh Ma n fam sampai. Lepas tuh sampai pulak Amie, cik Nora, Toksu dan Akip dari KL. So, mmg dah xdengo sore Kiki Lala lagikla biler puak2 ni kumpul. Itu blom cukup korum sbenanye..beberapa family xdpt nk join atas alasan mereka yg tersendiri..yelah..kdg2 biler nk kumpul2 ni bukan sng nk kumpulkan skaligus..Majlis mkn2 dijadualkan slepas Zohor. Pukul 1 tokwan dah wat announcement suh siap2, nk solat jemaah dan tahlil sket. So, apelagik, dah dengo chief besar memberi arahan, mcm kartun bersiap! Takot2 ;p Kesemua kami2 lebih krg 20 org berjemaah skali diimamkan tokki. Lepas bacaan tahlil, kami pon ape lagik, melantaklaaaa..Umie ngan acik diskas tempah 2 biji kek, satu utk family, dan satu lagi utk si besday gurl, Yayah yg tarikhnye jatuh hari tu. Maafla, along xdpt kasik lagik present, insyaAllah along akan kasik nnt ;p Lepas tuh, amie plak bawak lagik sebijik kek dr KL..mmg ari tuh mcm org tak mkn seminggu..mkn dan mkn..dan ptgnye, kami beriadah ke mane lg kalo bukan ke pantai.

Antara yg menarik :
Yummy2!

Aksi cik nemo yg mcm org kebuluruan
Keberangkatan pulang tokki, tokwan bersama che Iz dan cik fadhilah
Ngah gaduh ni!danial melengging!
Tibe2..mls plak nk menaip lg.. ;p citer da basi haha..anyway, i'm heading to a new life! ;p

Friday, May 22, 2009

* Dan bile..*

Dan bile..
aku pegi mereka tiada..
maknenye, kene pegi balik smule la pasni!
Saje berjln-jln di FET..

Dan bile..
di saat dan detik aku ngah sedap2 taip kt sini, dpt sms dari satu nombor tak dikenali +6013438****
"Hi! Saya IFA NORLIZA, supermodel dari Indo. Ingin nikmati koleksi Video Peribadiku Yang Hebat. Sila tulis ON IFA dan hantar ke32338. Pendaftaran free"
Ape ke hal??

Dan bile..
Tgh browse2 folder..terjumpe sekeping gambo time kt umah Zu, time open house..
Great moment! I wont forget it!


Dan bile..

kau bersuara..
setia ku mendengar..
agar tenang kau merasa..
*tibe2 jek lagu faizal suparman ni dipasang nadiah*

Dan bile..
aku menunggu org siap smayang jumaat..
sbb..
nak pegi FET balik smula!
Tolongla ada...tolongla ada..nk mintak sign je~

* Finishing *

Tepat pukul 4.30p.m, 21st May 2009, berakhirla khidmat sy di MMU ahahahaaa..berkhidmatla sgt kan..pastu lepak2 dlm Main Hall..bak kate Ruby, " This is our last time in Main Hall" so..i feel the moment la..From this moment..i'll start another new chaps in my life..fikir2..memang sgt gumbire xterkire bile dah tamatkan sume nie, tp ade satu part dlm hati yg sedih nak meninggalkan semua ni..especially friends~ yeahh..tanpa mereka siapalah cik nemo..cik nemo nak ucapkan berjuta-juta trime kaseh yg tak terhingga buat semua kawan2 yg sentiasa bersama-sama cik nemo..bantuan dan pertolongan kamu semua tidak akan cik nemo lupekan sekali-kali~

last xm slip ;p

Dan..selepas ni, banyak planning list perlu direvised dan hopefully dpt di 'implement' kan.. tapi semua ni akan dilakukan selepas urusan di Menara TM selesai 1st June nanti. Tiba2 tgh mkn ngan Amir, Ruby dan Zahid, dpt call dari sana, kene attend seminar ker briefing ker xtaulaa, jgn suh amek xm da laa ;p

Buat masa skarang, list ape yg kene buat:

  • amek sign supervisor ngan moderator utk fyp submission form
  • apelagik, anto la hardcover ke FET *bye2*
  • renew lesen, 28hb ni tamat riwayat
  • kemas notes, baju, bilik, umah, packing *kire kemas sume2 la*
  • pegi management utk pertukaran katil nadiah
  • makan byk2
  • tdo sepuas ati *qada'..pg td pakse tdo, die xnk tdo plak*
  • call abah dan ajoe
  • beli brg2 yg patut dibeli
Hoho~ *gelak cam zahid, cm santa claus kot* mau ke kampus dulu!

Monday, May 18, 2009

* 1 gone~ *

Toink...toinkk..sarang labah2~ ahahahaha

Satu paper sudah dilepasi tepat pukul 11 pagi td. So, waiting another one more paper on Thursday...last paper in MMU hopefully ;p n i'm freeee~

Lepas last presentation FYP itu ari, Khamis, 7hb May..mmg xder crite pape kat sini..saje nk bercuti..dan mmg bercuti pon..ptg Khamis, gone~ tepat kol 10 mlm sy dah berade di Kuantan!! ;p Bukan ape..mcm nk susun balik ape yg ada dlm otak ni sblm finale. Macam2.. Masuk bilik, nampak satu jaket tergantung blakang pintu, wah!! trime kaseh utk Kuantan Satellite Earth Station, sy dpt jugak jaket tuh akhirnye! Aisehh lupe nk amek gambo, soriiee..nnt tunggu balik Kuantan balik la ye..

Pagi Jumaat, dah dgr sore Kiki Lala..waah! heaven! Pastu, nmpak abah tgh berforum sakan kt forum die..rupenye die ckp tunggu anak bgn buat air~ ahahaha, seb baek xsambung tdo sampai tgh ari..then kami brekfes same2.. pastu, pusing2 umah, dan nmpak pokok bunge cempaka dah berbunge dgn banyak nye! Aiseh, kene panjat! Ape lagik, memanjat sakan la..nk petik bunge nye pasal..nak kasik umie sempena hari ibu ;p sbb umie suke sgt bunge nie..bau die ala2 bunge melor cam tuh..tp lagik kuat..haa..org2 tue mmg suke bau2 cam tu..buh dlm tikar sejadahla..kan, kan, kan..sbb cik nemo tgk tokwan slalu wat cam tuh..kalo nk balik Kemaman, kebetulan ade bunge cik nemo panjatla amek utk tokwan..so sampai dah berpeluh ketiak baru la turun~



Haa..hasilnye! Dptla satu tupperware kasik umie..sbb xder org nak panjat amek kan..so cik nemo panjatkan! ;D Dan...dan..yg paling excited! Pokok baby tomato cik nemo dah kuar buahh!! Dan pokok lada cik nemo jugee! Credit to umie sbb tlg jaga pokok2 cik nemo semai tuh ;D Nnt cik nemo balik sane bley sambung. Ape2 pon...SELAMAT HARI IBU! Ops..lupe nk tunjuk gambar ikan cik nemo..gambar kt phone umiee..lupe nk transfer..next time la ye~

[left 12 more days]

Monday, May 4, 2009

* Einstein *

Muke cam Enstein ayahanda ckp. Malangnye otak xmcm Enstein ehehehe..br balik dr FET sbenanye, so sementara queue bilik air, saje la ngade2..baru kol umie tanye keadaan tokki..yayah yg angkat phone..khabarnye dah bley bgn..alhamdulillah..cume xdibenarkan kuar dari hospital lg..pagi2 td received 2 kol, satu dari abah, satu dari umie, mengkhabarkan berita tokki masuk hospital 3pagi td..Lepas tu cik nemo truz kol cik Fadhilah, tanye lebih detail memandangkan abah ngan umie maseh di Kuantan pg td..risau sgt2~


So many thing need to be consider. Semoga xjadi selfish dgn hanya menumpu kpd satu mender jek.

[ current status: jalan mcm zombie ]

Sunday, May 3, 2009

* Entah *

Entah laa..

Entah laa..


I wish you would step back from that ledge my friend,
You could cut ties with all the lies, that you've been living in,
And if you do not want to see me again, I would understand...
I would understand..

Friday, May 1, 2009

* Ketidaksangkaan *

April..

Mengundang banyak coretan..esaimen, quiz, mid term, fyp..dan juge pertambahan umor ehehehe ;p i'm gettin' older! Ahad lepas, "Eh along, esok ari jadik mum!", "Huh?? Weehh..aku xingt weehh!" ahahahaha..sebok sampai otak xberape nk btol fikir.. FYP repot submit Rabu, esaimen giler opto submit khamis..

dan yang paling xsangke,

aku dikantoikan smlm!!

Cabaran sy telah disahut oleh zahid! Kamu sgt hampeh ok, sbb telah berjaye kene kan sy kaw2!! "Tulaa..ari tuh ckp xder sape yg dpt kantoikan dayah, so zahid tercabar ok"

"uit, Zahid..nok kelik kelate ker? bio btol!" (status ym kamu telah menipu sy 100%)
"a'ah2..btol2..pening2 duk sini" (sgt menipu ok)
"ehh..biar btol..rilek2, kite enjoy2 la kat sini, xyah la sampai nk balikk..jauh kot" (punyela memujuk kan...)
"ehehehhe..dok leh laa duk sini.."
"urmm..balik ngan kuda ijau?"
"dop2"
-end-

"bwk diri jauh dr melaka~ andai aku pergi xkembali. satu je sy nk bgtau kat awk."sy ske kat awk" sayonara~ :(" [





























Sunday, April 26, 2009

I
may
not be
the
most
important
person
in
your
LIFE

But

I
juz
hope
that
one
day

When

U
hear
my
name

U
wud
just

SMILE & SAY

"Hey, thats my friend".

Sunday, April 19, 2009

* Dalam kenangan *

Tibe2..tanpa dikenali, anak Kiki Lala dua2 dah takde.. T.T xsempat nk tgk...wuwuwu..tgk gambo jek laaa T.T Abah kol bgtau..tp cik nemo dah tau 5 minit sblm tu, sbb ma lil bro ym cik nemo bgtau..

Ucop: Along, anak Kiki Lala dah kembali ke rahmatullah..

Bile teringt balik, nk ketawe pon ade..cik nemo bgtau abah, "dok sekung ah tuh" *bak kate org teranung* dan katenye lagi, nk tunggu cik nemo balik utk dilatih menjadi peladang berjaya sejurus selesai urusan di MMU ;D yes, i will!!

Dan semalam, cik nemo membuat kucar lanar dlm bilik dgn membuka kotak2 ajaib yg tersorok kat bawah meja..nk buat clearance of stock..tibe2 la plak kan dtg mood..pastu..jumpe la brg2 yg tersembunyik kat dlm tuh..korek punye korek lunyai kotak tuh..buang aje, tinggal satu kotak lagi blom operate. Satu barang yg buat cik nemo tersentuh: sekeping gambar, 1st day in MMU, registration day. Xmo taruk sini ;p muke mcm kanak2 ok. Sgt innocent ahahahahha~ dan mase tu pastinye bersama cousin yg same kepala ngan cik nemo, yg juge rumate cik nemo di hostel yg dah senget strukturnye..xlain xbukan..cik medea *dayana* pastu jumpe gambo ngan bestie, sis Liyana! waah..byknye memori ngan die w'pon hanya setahun gila2 bersama. Teringt pulak ade satu mlm..lps isyak, kiterorg nk gi study kt xm 'hell', tpt biase la lepak ctu pas isyak..same ngan Ginn Ginn n the gang, dan salah sorang dari mereka bawak basikal, dan cik nemo sgt jeles tgk die pusing2 ngan basikal die kat jln depan EP, dekat roundabout tuh..rase nk jek bawak.. tibe2 ting!! dtg satu idea..pinjam beskal dak ni kejap..tp..mcm tau2, "nemo, u nak naik basikal i x?" aaaaaaa...mestilah naaakk!! Terpaksela tuan punye basikal turunkan sit, nk wat cam mane, kaki xsampai..pendek~ pastu...apelagik..pusing laa roundabout ngan basikal tuh..waaaahhh..bestnye tak terkata, pak gad pon mcm bengong kejap tgk kelakuan kanak2 tak bersalah nie~ layaaann jek laaa~

Pastu dah buang satu kotak, tinggal satu kotak jek, dan yg pasti akan dibawe pulang ke Kuantan nnt..daann..tpt sangkut tudung2 cik nemo dan nadiah cik nemo kemas balik ;p sblm nie miserable, campur aduk~ ade nampak cam nk jual tudung x? ade berkenan?

Monday, April 13, 2009

* Takde angin..*

Takde angin ribut, cik nemo & megi ronda2 mydin td tgh ari. Asalnye megi ajak lunch, pastu cik nemo ckp nk gi anto report TM dulu..dan dah dijangke, mmg kene tanye sbb pe anto lmbat ;p lantaklaa..asal anto~ pastu pegi la lunch. Tgh2 tunggu nasik,

megi: eh nnt kite pegi jj pas mkn..nk beli brg..
cik nemo: aaa..ok2.. *ting!* eh3 ape kate...pegi tgk Mydin baru?
megi: dah bukak??
cik nemo: daaahh!! *chewaahh..dgn semangat! disbbkn GG ajak kuar mkn smlm la tau mydin ni dah bukak ;p*
megi: jooooommm!!!


Riangnye megi dikala menapak kaki ke Mydin pak Ali ni ;p Tgk la aksi die kan~ Agak besar dan selesa berbanding Mydin kt bandor tuh. Tobat dah xnk pegi ctu! Megi ckp org sgt ramai, dan mmg btol pon...tersgtla ramai..tp cik nemo ckp yg ni baru cam jemaah umrah, tak tgk yg mlm smlm, fuuhh..mmg cam jemaah haji! Ramai giler! Cik nemo ngan GG pon pening smlm, last2 carik mkn kt tempat lain. Dan..pada mulenye tukar plan ke D'nangka, tp tukar plak tibe2 kan ehehehe ;p Kalo x, sure jumpe megi ngan ariff yg khabarnye mkn mlm kt ctu jugak. Sebut mkn2, ni ler gambo fudkot kt Mydin, mostly fully occupied dgn manusia..xkire muda tua~



Dan akhirnye..kami beli belah la pulak kan..siap beli brg yg xder dlm list. Beli brg mengarut kate megi. Ehh..xmengarut...mmg gune ;p dan skarang..sy sgt susah hati..PCB mcm tibe2 ade problem.. dan En Iswadi buat sy bingung! Pegi tgk ckp suh dtg stengah jam lagi, dah pegi, kate ade problem T.T die nie kan...dari PCB dulu agi buat org bingung~ Ayahanda..i dun know wat to do~ mmg la keypad tuh truz terang sy xbuat..sbb akhir2 nie..i've a lot of problem to solve n of course u won't understand it... *hopeless*


Saturday, April 11, 2009

* New Born *

Tengok pada tajuk kan..cam ade pertambahan ahli keluarga kan..haaaa...tepat sekali! Kiki Lala dah ade baby! Sekarang dieorang dah jadi one happy family..bermula hari khamis tak silap, received call dari abah, bgtau tgh maen dgn anak Kiki Lala. Huh??? Cik nemo jadik cam emo kan, sbb xbgtau awal2 telur2 tuh dah menetas. Sekali abah ckp baru jek menetas, dan Kiki Lala dah bawak anak dieorang pusing keliling rumah. Adeehhh..dah bley berjalan truz ke?


Pic2 tuh yayah yg anto tru ym smlm, sambil duk sembang hepi2, geram tgk anak Kiki Lala. Saje nk buat jeles! Lepas tuh tibe2 die away agak lama, dan tibe2:

yayah: jap2..ahahhahaha...ahahhahaa..ahahahaha..kelakor..ahahhahaha
cik nemo: amender?
yayah: anok die jatuh dlm longkang, org nok tolong amik, die kembangkan sayap die dgn bunyi "soohhhh~~" ahahahhaha..bapok kelakor
cik nemo: wahahahahhaa~
yayah: die jage anok die, tuh ade gambr die kembang sayap. Usop takot ahahahahha, yg sekor dah naek sendiri, yg sekor lagi umie angkat ngan nyodok longkang, die siap jelir2 lidoh dia ahahahahhahaa
cik nemo: *mmg gelak guling*
yayah: die nok maroh ke umi, w'pon anok die dh naek, tp marah lg
cik nemo: dekpongnye...dok abeh pantang agik nok jalang doh!


Ohhooiii~ giler garang!! Ni la saat yg paling aku takot time nk gi keje time training dulu! Asal nk gi keje jek kene pgg batang penyapu..haaa..tgk, mmg parent yg berdedikasi, siap buat payung semulajadi utk anak2 die..err..nama? belum dipikirkan lagik..ketua kelas ade cadangan, tp akan dipertimbangkan..sbb aku pon xtau betina ke jantan anak2 depa nie~


Ahaaaa..i better stop now! I've got a race in juz a few hours later. This is ma 3rd race.. Dan...smlm dah dpt warning lagik dr Focus, antar report by today!(semalam la kan) daann..jeng..jeng..jengg..aku mmg xsiap pon lagik la kan... Selamat~ mmg xantar lagik..

Callin' for my team mates!! Ape yg penting?

Sunday, April 5, 2009

* Terjumpa *

Baru balik dari pekene nasik lomak kat kedai depan kedai mee bodo. Mekaseh sis Ain Zalikha kerna membawe cik nemo ke sane. Kedai nasi lomak feveret tuh. Abah pon ske mkn situ. Oh yer, HAPPY BIRTHDAY buat Ariff yg jatuh pada hari semalam, 040409. Dapat byk hadiah ek? ;p May all ur dream comes true!


Oh yer, nk dijadiakan cerite, semalam, kami ber4 lunch di JJ. Dan di kala mau keluar JJ, hujan sgt lebat! Jadi kami kuyup di bawah laluan jln kaki tuh, angin sgt kuat ok. Pastu dah sampai depan Ixora,


Ja: Kereta tuuuuuuuu!!!!!
Cik nemo: Hah??? Nape2??? *siyes terkejut! trauma agik eksiden yg menimpa bestie cik nemo tuh*
Ja: Keretee tuuuu! Yang saye langgo tuh!! *fuuhh..hilang terkejut, emo plak dtg*
Cik nemo: Alamakkk!! Ye keeee!! Jom2! Kite jumpe org tuh!! *marah3..mane taknye, tuan nye krete tuh cabut cam tuh jek!*


Kami truz jek masuk perkarangan Ixora, unloading barang dan tercegat kt situ for a few seconds. Ja sms papa. Ja pon mcm dah keliru, xtau nk buat ape. Cik nemo paham. Cik nemo mcm xleh duk diam. Pusing sane sini, jeling2 ke arah krete yg parking depan food court Ixora. Tapi xnampak! Haihh xley jadik. Cik nemo berlari-lari redah ujan, tinggalkan Ja ngan Dila dgn brg2, tanpa ckp sepatah pon ngan dieorang. Niat di hati nk gi survey2 krete die jek, tuan xder kan.. Kebetulan, sampai di access card point, cik nemo nampak tuan punye krete MyV tuh nk masuk krete. Ape lagik, lari 100m la kan, sambil memanggil "uncle". Ayah budak tuh kot. Uncle tuh agak terkejut, dan die pandang blakang, kot2 cik nemo panggil org blakang die *panggil ko la ngok!* Dan bermulalah sesi perbualan..sambil die duk dlm krete dan cik nemo pegang pintu krete die. Wah! Kalo kamu professional keluar la wei, berckp cam tuh cam nk cari gadoh. Sampai sudah cik nemo duk pgg pintu krete die. Pastu die berckp sambil2 pgg hp, mcm gelabah *nk kol anak ker?* Padahal cik nemo ckp ngan die awal2, "i'm not here to make some kind of quarrel or what, juz to know u, b'coz ur daughter din show up on that day" Lari cam tuh jek kan. Then i do ask about her daughter. Ckp ngan sopanla kan, bkn nak gado2..w'pon panas jek kan..sabo2..sambil jeling2, mane Ja ni? Nampak Dila tunggu cik nemo di access card point..tunggu jugak die dtg, sbb die berada kt tpt kejadian, tp die tgk dari jauh jek..ehehhee..xpe2, cik nemo paham. Nnt kang, dari nk ckp elok2, lain jadiknye. Akhirnye, he thanked me. For what? Huuu..cik nemo cume nk dgr satu perkataan jek, MAAF. Sampaila sudah, he din apologize at all! Manusia...manusia..

Thursday, April 2, 2009

* Ucapan *

Ahaaa..dah masuk April pon..kejap betul waktu berlari-lari..hampir x larat nk kejar.. Maaf terlewat beberapa hari utk menge'wish' kalian berdua, kerna kekangan masa *study, xm, lab, report, assignment, bla..bla..blaa* Di entri ucapan nie cik nemo nak ucapkan SELAMAT HARI LAHIR buat acik Yatie *yg ke-34 kan ;p* dan si kecik Mea *2 thn* yg hari lahirnya jatuh pada hari yg sama, 30 March. Disebabkan xm 2 subjek minggu ni, hidup agak tak tenteram, hanya sempat meninggalkan sikit ucapan untuk mereka berdua di lamanMea jek. Saye xlupe tau!


Sebut pasal xm, tadi ptg baru habis xm RADAR..konklusinye: interesting! sgt susah! T.T Baru td abah kol nk tanye psl xm td ptg, smoga sy lulus!


Jadi 2 xm dah berakhir, apekah langkah seterusnye? Dah nampak dah...nampak daahh..die sudah mari! FYP!! 29 April nk kene submit report * T.T (kuasa 2)* Pastu sgt spoil mood dikala kusyuk nk memahamkan ape Mr.Low ckp dlm class tuto ha, tibe2..bzzzz...bzzzzz...


"Sila sediakan report yang menerangkan tentang perjalanan, masa, tempat, roughly brief function and job classification of each division . Furthermore, please comment what they should improved on for each division. To make more interesting , provide pictures & charts.ok. Gud luck."


Sms dari FOCus (TM). Yeye..saye xlupe buat, cume buat2 lupe~ Tambah lagik satu kerja, report untuk mender alah ni! Tolonglaaa...ape nk tulis...sapekah yg trainingnye berasal dari unit RNO, Transmission ngan Switching? Tolongla sayeee...Nak tanye Cyberjaya, xtau pulak sape yg terlibat T.T . Nak letak pic kat bawah ni boley Puan Hidayah? ;p *tiru nama sy!*



Kata Nina, kalo taruk pic tuh kompem gempak report. Introduce to u all, Nina & Ayie! They all ni la yg menjadi peneman cik nemo sepanjang program. Norhan masa ni tengah kusyuk nk dengar psl fiber optic, kabel dasar laut *kot2 bley jawab time xm opto ek norhan*. Dan gambar ni diambil oleh...err..sape name dak tuh, adeeehh cik nemo lupe. Sebenarnye kami berbangsa Melayu ade 6 org sahaja di antara 20 org tuh. Kami bertiga, tambah Norhan, tambah budak yg amek gambo nie..dan ade sorang lagik pompuan...err..tp..yg nie..ala2 kebaratan sket ;p so mcm bukan Melayu ehehehe..xder class nk campo ngan kami2..eh tp kami bukan racist, campo aje ngan mereka2 yg berbangsa lain. Cuma masa ni kebetulan kami dapat duduk sekali, *time ni jek kot* sbb meja meeting tuh dah penuh, dan kami tercampak ke sisi bilik yg disediakn ngan kerusi yg bile duduk cam nk tdo~ Kunun2 kusyuk la kan, Nina~ Oh lupe, Nina ni batch Delta, Telecommunications juge, dulu2 mungkin selalu nmpak tp xpenah bertegor sapa, dan si Ayie ni plak, batch Delta juga, Robotics *sume Delta..mcm tue rase diri ini* Cik nemo teringt time memperkenalkan diri pada hari pertama program. Cik nemo copy balik script ayie:


" My name is blaa...blaa..I'm taking blaa...bla.. My greatest achievement in MMU, I manage to get in DEAN list every semester, except one semester"

"What happen to that one semester? Fall in luv? Ahahahha~" *Boss ytm tanye*

"Yes".

"Hah? seriously? Ahahahaha..."

"My gf passed away during my final xm" *Innalillah...al-Fatihah utk arwah Izan (cik nemo tau psl ni)*

"Oh...i'm so sorry..why?"

"SLE"

bla....blaa...blaaa...

dan sebelum tu..

"My name is Mohd Norhan...bla...bla...I'm taking bla...blaa...and I'm in final and last trimester.. My greatest achievement..I manage to get several DEAN...

"How many times?"

"Err...one...two..three...four...fivee..bla...blaaa" *sambil mengira dgn jari sampai mcm taktau nk berenti sampai no brape*

"Wow..very good...very good" *clap...clap...clap..*

Dan selepas itu...

"I'm Nurhidayah bt Mohammad, currently taking blaa...blaaa...My greatest achievement.. i'm not good as them all...but..until now..i'm not failing any subject.." *best tak? greatest achievement ler tuh*


Fuuhh...berderau darah dengo masing2 duk sebut DEAN berjuta-juta lemon~ So..korang, ape lagik, dah puji2 nie...sile lah tlg sy buat report~


Dan mintak maaf juge buat cik Hasanah & ayah su, si pengantin baru, sy tidak berada bersama time kalian berdua hari Jumaat lepas, utk shooting outdoor di Melaka..mase reply msg cik Hasanah, sy berada di Pengkalan Balak. Kalau dekat, dah cabut balik! Dan, si photographer pon bg la sy pic di bawah nie..en photographer..sy tak tau kt melaka ade Taman 1000 bunge ;p *padahal da 5 thn kt Melaka*


Dan cik nemo lupe nk uploadkan pic kami sekeluarga bersama cik Hasanah di hari bahagianye *mase ni blom jadi isteri ;p* Amek dulu awal2 sblom ke masjid, sbb pastu sure masing2 bz dgn tugasan yg telah diberikan oleh Mem besar, iaitu xlaen dan xbukaaannn...Tokwan!!! Cik Hasanah ni cam kakak sulung cik nemo w'pon pd hakikatnye makcik kan.. tp die slalu ckp, "sy anak sulung" ahahhaha.. okiela tu, menggantikan arwah abg, umor pon sama..kerna itu, die sgt rapat sama abah dan umie~ Mabruk bil'urus utk kalian!!



Saturday, March 28, 2009

* Panggilan *

Buat waktu sekarang cik nemo hanya mampu menulis, kerna untuk berkomunikasi, amatlah terhad. *yes, i do fall sick..it comes again..* Panggilan pertama telah cik nemo jawab, off-melaka untuk 1 week lamanye..semua perkara2 penting telah cik nemo settlekan sebelum meninggalkan melaka. Maklumla, waktu belum cuti. Dan box FYP keSYGan cik nemo, cik nemo xtinggal, dgn harapan, dpt curi2 masa untuk menyiapkannya. Dan kemudian, sedikit nikmat kesihatan ditarik Yang Maha Kuasa..dah agak apa yg akan berlaku, tp ikut status ariff, "buat-buat sehat" dan status daus, "buat-buat bz". I don't hv a time to rest.

Dan...

Panggilan kedua menyusul..i need to go back home! *umah melaka* I've been called from TM for Attachment Program from 25th-27th March! Dgn keadaan diri yg xberapa sehat, gagahkan diri jugak untuk ke briefing rabu pagi. Lepas tu bermulalah penjelajahan ke unit2 TM di Melaka, bermula di MITC, Bandar Kaba *sgt thriller kt sini!* , Lendu, dan berakhir semalam di Pengkalan Balak untuk unit Submarine Cable *sgt canggih ;p*. Opps..tertinggal, tambahan unit baru di akhir2 program, TM Point di Batu Berendam. Adelah beberapa org yg cik nemo kenal, termasukla norhan. Yang lain semua kwn2 baru ehehehe..dan maafla buat semua yg senantiasa mendengar batuk sy yg xsudah2 bermula program sampaila tamat semuanya. At the end, dah penat otak dengan semua kerja2 yg diterangkan, dapat cenderamata kat TM Point. Tanda penghargaaan. Dan lastly, otw nk menghantar 2 pegawai TM yg bertugas, En Zulkifli dan En Aini bg plak topi TM. Ahahahaha..cik nemo nk kasik abah jek nnt ;p Trime kaseh buat mereka2 yg byk membantu.


Dan...dah habes kan..so..

I need to prepare report! :( *report lagi..dan lagi..*

Kepada sahabat2 yg YM! cik nemo untuk 2 midterm next week, Isnin dan Khamis dan tiada balasan, mintak maaf byk2..tiada upaya untuk berada di depan PC. Ape2, sahabat2 boley SMS ye!


Oh ye, terlupe, cik adah, meh ler amek baju kamu nie, harap kamu suke. Sy maen beli yg mane sy berkenan ;p harap kamu suke ;) Kalo xberkenan, sy naaaakk!! ;p