Friday, December 9, 2011

Ummmhh..wanginyaa!!

Kalau mengikut pada logiknya, kaum hawa lebih sinonim dengan wangi-wangian...tapi...mcm terbalik pulak ngan aku, En. Farhan yang xpakai perfume tuh yang telah mendominasi dalam hal nie! Kalau die dah duduk depan burner, xpayah duk tegor...kusyuk bangat.. die belek, die buh air, die titik2, die cium2 bau...pastu die ckp sorang2....pastu baru die akan ckp ngan aku:

"Bau tak?"

Tak pon, bila titik2...

"Alamaaakkkk!! Mender ni dah habess laaaa~~~ Busuk la umah kiteeee....."

Macam2 ragam...itulah yg terjadi lebih kurang 2 minggu lps...

*********************
Khamis, 8/12/2011 @5.20p.m

"Hello, turun lah cepat..dah nk sampai nie.."
"Laa..mai ngan keta kaa..?"
"Hoo..."
"Awat tak habaq awai2..?"

Tibe2 lah plak ckp utara kan..takpe2...better kan, drpd aku tulis bahasa kebanggaan kami tu kan...kang dok paham pulok kangg.. ;p

"Mai kite gi jalan2 nak?"
"Nak gi mana? Ok jer..."
"Kite gi Equine nak?"
"JJ?"
"Yess! Tepat sekali!"
"Hihihi..."

Pok pek pok pek pok pek...as usual..dah nak sampai,

"Tau tak kenapa abg nk gi Equine?"
"Tau.."
"Tau?? Sbb ape?"
"Nak pegi Lovely Lace beli pewangi kesukaan abg tu laaaa~~~"
"Hahahahhahaahah..mcm mane boley tauu???"
"Hehehe..I'm ur wife.. "

Jadinya, sampai2 aje, terus headed to the right place...jadi..inilah hasilnya...mmg die beli brg2 untuk me'nopap' favourite stuff die..naseb tak ada mender baru yang die sangkut...adalah nmpak2 simptom2 tu...tp berjaya disangkal atas alasan harga yg agak "BERPATUTAN"..

Jadi barang2nya:
1. Drop for the burner (Kali ni English Rose flavor menjadi pilihan berlainan sikit dgn yg sblm ni, Tea Rose. Tapi bagi aku sama aje...sbb dua2 Rose ;p)
2. Lilin (Stok lilin yg dibeli di IKEA sblm kawen baru jek habes hahaha...tp rasanya Lovely Lace punya harga mcm agak mahal, sbb kuantiti die sikit berbanding bundle yg kat Ikea)
3. Refil for Tiger Lily (Ahaaa..yang ni aku paling suka. Sbb..bau die sebati ngan jiwa..ececece...dan yg paling penting, aku xpayah duk isi air, titik2..nyala lilin..bakar..dll..kire senang maintain laa!)


Lepas nie, teratak kecilku akan berbau harum lagik laa..dengan adanya lilin dan drop yang wangi! Dan yang pasti, rutin harian En. Farhan akan bermula kembali selepas berehat agak lama.


Aa..refil Tiger Lily ni boleh la di'topup' dalam bekas lidi2 yang dah lama kosong (panggilan aku sbb aku xtau mender ape nama bekas tuh)..


Mmmmmmmmmmmhhhh!! Refreshing!! Kalau kawan2 sekalian berminat, boleh jadi seperti En. Farhan juga dengan melawati http://www.lovelylace.com/index_topic.php?did=4141.

Adios!

Wednesday, December 7, 2011

Tahniah!

Lamanyaaaaa....!!!

OK.

Ayat normal kan...?
Setiap kali rase mcm gigih update blog tiap2 ari .. err..maye boley jadi azam taun depan?

Ahhaa...for this time, cik nemo nak ucapkan ribuan tahniah buat 3 org rakan pejabat cik nemo yg mengikut jejak langkah cik nemo jugeee ;)

24/9/2011: Oya & Jose @Dewan Guthrie, Shah Alam
Yang nie, mmg cik nemo xtau nak cerita cm mana....Oya ni partner cik nemo n we report under the same boss..Kak Wadj. So team kami, all gurls (err...ker women lebey sesuai..?) so kire kami cam Power Puff Gurl laa kann ;p Al kisahnya, kami nyer tarikh akad nikah selang sehari aje.. Oya 2/9/2011, cik nemo pulak esok arinya...gempar juge satu pejabat bila kami yang diam2..tibe2 umum nak kawen, tarikh pulak dekat2...duduk pulak bawah bos yg sama! Err....nasib baek pasangan tak sama..ngeh3! Kisah pertemuan, suka, duka, selalu kami kongsikan bersama..dan cik nemo harap, persahabatan cik nemo dan oya akan berkekalan..walau di mana saja kami berada....Jarang cik nemo nk jumpe teman yang kisahnya kadang2 mempunyai persamaan..w'pon pada hakikatnya mmg xsama langsung..hahahhaha...

jadi..

Tahniah Oya & Jose! You all have made it thru! One things Oya, I takkan lupe kisah kereta you kene block di basement! dan...I pon terbabit sekali ;p

You are really pretty dear!
Congratulations!

29/10/2011: Kak Shima & Abg Farid @ Seremban, N9
Maaf Kak Shima, sy tak dpt nk hadirkan diri atas sebab2 yang xdpt dielakkan..tambahan, En. Farhan demam teruk.. :( Apa2 pon, Slamat Pengantin Baru..dan semoga bahagia hingga ke akhir hayat..

dan..

Tahniah sekali lagi...sbb...nmpaknya dah ada kehadiran org baru buat kalian! Zaass betul yehhh! Kalah kami ;p Best2!


3/12/2011: Kak Suha & Amir @ Taiping, Perak
Sampai jugok kami ke Perok yee!! Lepas jadi pengapait Kak Shima dlm gambar di atas, Kak Suha pulak amik turn ye.. ;D Aaa...cik nemo ngan En. Farhan konvoi ngan Azam dan Najwa..rakan2 yg lain xdpt turut serta..jadi kami berdua ajelah...lebih kurang pukul 10 pagi, kami bertolak dari R&R Sg. Buloh..berenti rehat di R&R Sg. Perak...bla..bla..bla..sampai2..dekat2 kol 1 di tol Taiping Utara..mekaseh to En. Hakim kitee..sbb tunggu kami di plaza tol! Majlis sangat grand...

dan..
Kak Suha cantekk sgt!!


Tibe2 tgk Guest Book orang, teringt kat Guest Book cik nemo yang dibuat khas oleh adek2 cik nemo, cik nemo surprised with the gift, all homemade!! One word for both of my sis: Creative!! Thanks dear!!


Kann....
Btol kan...
Cantekk!!

Teman2 cik nemo ber3 ni juga telah menghadirkan diri ke majlis cik nemo 16/9/2011 yg lepas..majlis simple saja dari pihak kami.. yet memberi seribu satu makna (kalau seribu DUA makna xboley ker...?) buat cik nemo..


Terima kaseh teman2 semua! ;D

Okay, tutup cerita kawen rakan2 sepejabat, buka cerita kawen rakan2 karib cik nemo dari MMU pula!

26/11/2011: Zu & Syed Ali @Ayer Keroh, Melaka
Maaf Zu dan Ali, kami xdpt menghadirkan diri di hari bahagia kalian kerna perlu pulang ke kampung atas urusan yang xdpt dielakkan..

tapi...
tapi...
tapi...

Kami dah dtg advance one week untuk mengacau preparation Zu! ;p Macam xpecaya Zu nak kawen! Tapi bila tgk bunga2 mula memenuhi ruangan rumah, dan keceriaan muka bakal pengantin baru, cik nemo percaya Zu telah nekad dengan keputusannya! Hahahhaa...jahatkan...pergi menakut-nakutkan Zu...Apa2 pon terima kaseh Syaz, sbb dtg sekali meng'havoc'kan rumah Zu! Terima kaseh Zu kerna menyediakan juadah istimewa buat kami!

Selamat Pengantin Baru Zu & Ali! Semoga mahligai yang dibina diberkati dan bahagia selama-lamanya InsyaAllah ;)

Okay, tamat sudah ceritera mengenai kawen2...! ;D


Pesanan khas buat sahabat cik nemo di sana:
I knew that u'd entered the next stage of ur life..
Juz left only one stage to go...
Open ur heart.. as I am..
As big as sky.. ;)
U'll get the answer...

Wednesday, November 9, 2011

Lamanya!

Wah! Lamanya xsinggah sini! Rasa nk jerit...

Nak gi jaaaaalaaaannnn-jalaaaaaaaaaaaannn!!!~~~ ;D

Mukaddimah dari saya untuk hari ni!

Thursday, September 8, 2011

Salam Aidilfitri!

Tak lambat lagi kan..baru Syawal 10! ;D

Tak nyempat2 nk meng 'update' di kala Raya menjelma..org dtg xputus2..pastu sibuk nk melantak lg kan...yerlah...tgk sume makanan kiri kanan..mau xleleh air liur...

Balik raya tahun ni mempunyai kisahnya yg tersendiri!

Sbb kawen?

No .. no...no.. ini boleh wat another story mory!

Ini lagik horror! Xkan lupa sampai mati!

Tak jadi balik kg? Ya, OK.
Tak jadi balik Jumaat yg aku duk tergedik-gedik kat opis nk balik cm kat post aku sebelum ni... preparation sume dah siap...last2 xjadik balik!

Frust tak? T_T (mmg aku nanges pon..)

Sgt mengada ok....padahal Sabtu boley balik...

Ok. Ni nak cerita nie...Alkisahnya...pada Jumaat aku tergedik gedik nk balik, aku ke rumah Ajoe di kala kaum Adam menunaikan kewajipan pada hari Jumaat utk mengambil barang2 kiriman ke kampong. Set ngan Mr. X (belum kawen lg mase ni..jadi xley display nama..boleh tak?) dan Adek Amar utk tunggu di Tol Gombak...dan set ngan cik Nadiah utk jumpe di R&R Temerloh utk konvoi pulang bersama-sama Menunggu lah cik kak ni di umah Ajoe panggilan dari Mr. X..Actually Mr. X tak berapa sehat on dat day..tp cik kak ni ingt sakit kepala biase2 aje...pk2...lepas Jumaat ok la tuh kot....sampaila dpt SMS pendek,

"Sakit kepala sangat..."
"Kat mana ni..?" -replied-
"Sg Buloh..Umah Abg Ngah...lepas amek Adek Amar"

Yang cik kak ni pulak kan....tibe2 mcm hangen...punyelah teruk cik kak punye perangai....ingt sakit boley reka2 ker..?? Sbb nafsu rakus nk balik tuh membuak buak..sampaikan cik kak mula menyusahkan Mr. X...Mr. X sanggup bgn utk memenuhi permintaan rakus cik kak nie...

Ya. Sbb tu akan ingt sampai mati. Sbb perangai cik kak yg teruk!

"Takkan sakit nk paksa jugak balik...balik esok pg jek laa..kang jadi ape2..balik esok jer..segar sket pg2..." -umie-

Saat tu bersalah nye rasa...

"Kita balik esok la yer..rest dulu..sy balik rumah k..bebuka mkn panadol lah..."
"Panadol tadok..Tau ker jalan nk balik tu dari umah Ajoe..?"
"InsyaAllah...tgk signboard..."
"Ok...elok2.."

Suara Mr. X kedengaran lemah...Ya Allah....apa dah aku buat nie...dalam dia sakit2 pon die masih pk kan aku yg slalu sesat xingt jalan....sepanjang perjalanan sejujur jujurnya aku pon xtau ala tuju aku...main tekan jek pedal minyak...kepala otak duk pk kan Mr. X dan perangai busuk aku tuu....

Ok. Headed to Sg Buloh! Tgk jam, 5pm.

Shell! Yup...Musti panadol ada situ...OK! Settle.

Makanan utk Mr. X! Dan aku juga...Musti aku xsempat balik umah utk bebuka..

Headed to Bazar Ramadhan Subang Perdana.

Hujan rintik2. Berjalan bertemankan payung. Doa jgn kene culik sbb jalan sorang2 dgn plastik makanan kiri kanan...boleh tak?

Nasi utk Mr. X dah ade.
Air utk Mr. X dah ade.
Ayam goreng kesukaan Mr. X dah ade.
Kerang bakar kesukaan Mr. X dah ade.
Roti John kesukaan Mr. X dah ade.

630p.m. Kan da ckp..kompem xsempat balik. Jem Strawberi!

"Hello.."
"Hello...ok ker..? Panadol dah beli?
"Belum.."
"Dah belikan dah nie.."
"Kat mane nie???"

Dipendekkan cite...kirenya magrib tu aku berbuka di sg buloh..nk taip dialog pjg2 kang..muntah pulak membacanya hehe...mlm tu tido umah amie di MD, esok pg2 headed to Kuantan berkonvoi lah kami 3 biji kereta..bersama abg ngah, kak shie dan baby raqib!

Oleh itu,
Salam Aidilfitri buat semua, Maaf Zahir Batin!

Friday, August 26, 2011

Salam Jumaat!

Haa..ni baru btol ari Jumaat...xsabo nye nk balik...opis dah kosong! wah3...sume nmpaknya half day!

Okeh...aku pon nk mengundurkan diri dulu...nk sesiap utk pulang ke kampong halaman..kali ni pulang konvoi 3 kereta...jumpe nadiah at Temerloh utk konvoi bersama..insyaAllah..mudah mudahan dipermudahkan perjalanan kami...

Kereta aku penuh kot ngan brg2...kak shima pulak konpius:

"Dayah, ko yg nk pindah ker..akak yg nak pindah nie..?? Konpiuss aku!"

Hahahha...tu la pasal kak...dayah pon konpius!!

Ya Allah,
Moga dipermudahkan perjalanan kami hari ini..
Moga dilindungi kami semua sentiasa dalam perlindungan-Mu..
Amiin..

p/s: Ucapan hari raya tunggu esok nk rayalah!

Thursday, August 25, 2011

Salam Khamis!

Khamis?
Mati2 aku ingt ari ni ari Jumaat..gigih buh tajuk entry "Salam Jumaat" seb baek sedar...

Tak sabo nok balik tomollow maa...itu terlebey kire hari :D tapi brg kat umah sgt banyak dan xabes kemas lagi..mlm ni dah janji ngan kak shima nk hangkut brg2 dlm keta..yelah..mau nk angkut pg2 esok, dgn beg keje lg..nk turun naek..baek ready dari awal2 kan..yes, READY awal2..I like!

Sejujur-jujurnya lah kan...xder mood langsung nk tgk kertas2 keje ni sume..

"Boss, xder mood la nk wat keje.."
"Haa...tu la pasai.." *seb baek die sokong :p*


Maknenye...bukan aku sorang la kan..opis pon dah meriah ngan lampu lip lap lip lap..senang jek nk teka..bila tgk org duk gigih beratur kat bank Islam kat bawah tuh nk tuko duit raye...maknenye pekerja2 duk wat LLB (look like bz) jek laa...pikiran masing2 dah bukan kat opis...die punye beratur sblm bank bukak tuhh...bukak jek pintu...ape lagik, SERBU ke mesin tiket tuh...

Apis: 1008/1009
Aku & Kak Hanim: 1011
Hakim: 1023

Aku pon pelik apesal si Hakim bley jauh sgt nombor...berlagak la kan...masing2 berebut nk amik nombor..padahal satu nombor tukar duit skali ape susah! Last2 Apis ngan Hakim 1008, aku ngan Kak Hanim 1009, nombor lebih kami jual ngan harga baeeekk punyaa kat org yg bernombor corot2 tuh..

Baek dan bijak tak kami? *sambil angkat2 kening*

Duit raye ni beb... ;p

Dapat duit raya drpd big boss,
tenkiu boss!

Monday, August 22, 2011

Be patient nemo!

I am very dissapointed..

Sabar..
You are about to give
Not to ask..
Yup!
Ok!
Dah happy balik!
:D

Keep swimming..
Keep swimming!

Monday, August 15, 2011

Mendung

I'm sorry to everyone to be in such a mood..

"Dayaahhh....serius nyee mukaa!! Xmacam selalu.."
"Hehehe..tu la..hari ni rasa nk jadi serius.." lalu tersengih - Hipokrit.

Tak tau nye ape rasa sekarang..Mungkin rasa ngantuk kot..rase nk tido satu hari nie, boleh tak? :D

Kadang2 pertolongan yg dipinta bukan semuanya dapat dipenuhi...dari pagi tadi lagi aku cuba nk pujuk hati...makin lama makin serabut..serabut..dan serabut...

Astaghfirullah...cerialah wahai hati...

SMS kulayangkan buat bonda, yg akhirnya membuat aku akur dgn ketentuan dengan hanya satu balasan..terima kaseh umie! I luv you so damn much!

Yeaahhh! Cerialah dan bergumbiralah
dgn hari ini!

Thursday, August 11, 2011

Transformer!

Alhamdulillah!
Dapat kutatap wajah yg selama ini hanya di alam maya..di biografi2 buku...

"Ramadhan Bulan Transformasi" oleh Ustaz Hasrizal Abdul Jamil.

Email tu kubaca lagi sekali pagi Selasa....maklumla Isnin MC...

"Ehh Kak Ram, ni saifulislam tuh kannn??"
"Err..ye kot..."
"Saahh..sahhh....ingtkan sy Kak Ram, ari Khamis tauu!!"

Bertahun-tahun...blognya ku follow..ari nie dpt jumpa depan2 mata...biarlah org nk ckp ape ponn..jadi realiti jugak..biarla xder gambar pon....cukup dengan pengisian ringan tp bermakna tgh ari tadi...tak lama..dalam sejam, beliau bijak dalam mengendalikan majlis...

"Ustaz moden nie!"

Pendekatannya lain dari yg lain...itu yg aku suka....dan kerna itu juga buku beliau sanggup kubeli..yg mana buku tersebut telah dijual melebihi 45 ribu..dapat award National Best Seller tuuu...buku ape tu...haa..boley search kat pakcik Google! ;p saje nk berahsia... Dan... buku kesayangan aku itu jugalah kuhadiahkan ikhlas, khas buat dia di awal "perkenalan" kami...saja ku double quote kan perkataan tu..kerna...err...rasanya belum sesuai masanya lagi kot nak ceritakan kat sini..mungkin dalam entry2 akan dtg...bilamana tidak lagi kubahasakan dirinya "dia".. ;) satu perkataan dariku... UNIK!

Haha..jadi kantoila kan waktu "perkenalan" tu....apa2 pon..moga buku kesayanganku dijaga rapi sptmana menjaga dirimu sendiri...moga pengisiannya sama2 kita selami...sama2 kita perbaiki segala kekurangan dan kelemahan diri..sesungguhnya bukan kesempurnaan yg kupohon...kerna aku sedar, aku juga tidak sempurna.. Aku berharap moga kehadiranmu dpt memberi kasih dalam diriku..menghiasi segenap ruang hatiku.. aku pasti menyambutnya.. dengan sujud penuh kesyukuran.. Semoga jalinan ini berpanjangan... diberkati... kerna cinta kita kepadaNya...


moga kita saling melengkapi..

Wednesday, August 10, 2011

Menahan Sabar

Mana nak tau..tgk2 710am dah terpacak kat basement parking area...apekah?? kalau kat masjid ni kompem kene gelar tok siak..sume ni gara2 kejadian smlm..keluar kol 645am, kol 8 duk gigih beratur cari parking..nk tanak..dengan lelehan air mata dan idung...7hengget tuh mcm burung patah sayap jek nk terbang ke tgn pemberi tiket T_T rugi2...kalo tiap2 ari duk bg income kat depa..mau mkn sekut kering bukak pose..no..no..no..*sambil menggerakkan jari telunjuk ke kiri kanan ...dan ke kiri balik*


Keluar tol NPE...fuuhh tu diaaa....merangkak rangkak...mase ni la rase mcm sakit hati giler biler penunggang motosikal zzAaasssS ZaaAsss lalu tepi kenderaan dengan liuk lentok badan buat aksi cilok mencilokk...sexxyy tuu...haishh! bulan pose! kalo la ley naek motor..tobat kol 8 baru aku tubik...fuhh...ley mkn2 lu kat umah...err..time bulan xpose laa...xyah bayar tol...fuhh..xyah sebok nk kejar parking free..fuuhhh...fuuhhh..dan fuuhh lagik!

Jadi..konklusinya, hari ni sangat menjadi pekerja gigih..dan akibat dari kegigihan tu, zzZZZzz dalam CAR..sehinggalah.....nk 'ut..'utt...adusss! Kacau2....

Naek2..

"Fuuh..org balik kg...ceriaaa"
"Aaa...cik diamond! Hang tido dlm keta kaa..?"
"Ehh..mane derrr.."
"Muka baru bgn tidooo.."

Kantoi.

seindah hiasan adalah..
wanita solehah..

Monday, August 8, 2011

Ooouchh!

Fuhhh..mmg sakitlah penangan gastrik aku smlm...akibatnya..aku terpaksa mc ari nie..al-kisahnya, smlm ke Putrajaya..menyahut panggilan berbuka pose di rumah Mok Gee..specialnya aku bawak baby Raqib yg cumel..dah lame sangat nk ikut acik die berjalan-jalan..mujor dok 'ut..'ut...hihi...mekaseh buat Mok Gee dan keluarga...

-arghh! besarnye eyebag! terserlah kesepetanya..kalah ngan baby raqib yg bulu matanya..fuuhh..lentik sampai ke kening! korang ade??-

Ala balik...dah rasa meragam sket2....sampai umah..mmg xboley buat ape dah..duk meringkuk cm kene 'sesungut' *perkataan baru menggantikan senggugut by didie* ;p Ptg tadi ke klinik untuk ambil ubat..sejujurnya..aku dah lama xkena gastrik..jadi cm dah nyanyukk ape yg nak kene buat...bila dah mendengar suara bonda tersyg otw back from clinic baru sedar...banyak btol kata2 hikmat yg dituturkan....thanks mom!

teringin mendgr alunan suaranya..
menuturkan ayat2 suci..
bilakah...
moga dpt dijadikan panduan hidup...
sepanjang zaman...
insyaAllah...

Friday, August 5, 2011

Salam Ulang Tahun

4 Ogos 2011.
Salam Ulang Tahun Perkahwinan yang ke-28 buat ayahanda dan bonda tersyg...dunia akhirat..

Tik..tutt...tookk..titt titt...SMS dilayangkan buat insan2 tersayang..

"Abah ngan Umie..Selamat ulang tahun yang ke-28..semoga berbahagia hingga ke akhir hayat..jutaan terima kaseh yang tak terhingga atas segala didikan dan asuhan yang dizahirkan..K.long senantiasa mendoakan kesejahteraan Umie dan Abah..insyaAllah.."


Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan mereka
dengan perkenanMu ya Allah
hanya Engkaulah yg berhak membalas kejahatan dengan
kebaikan berlipat ganda..
Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya
atas didikan mereka padaku dan pahala yang besar
atas kesayangan yang mereka limpahkan padaku
peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku..
Amiin...

28.

Yup! Sudah 5 hari berada di bulan Ramadhan...cepatnya masa berjalan-jalan...bermakna makin dekat juga lah hari kemenangan buat seluruh umat Islam..insyaAllah..

Puasa kali ni, berjaya disambut bersama keluarga tersyg..Jumaat ptg zaaAAss dengan Plusliner hihi..tp tobat doh pahni...aku xmboh naek doh bah tuh..bapok la lamenye delay...ingtkan ala balik dptla baiki reputasi sket...skalikk hampehh jekk....seb baek posee...sabo2...

Tpkan...ada kejadian pelik yg tak pernah terjadi padaku spjg hidup....tibe2 air mata menitik nitik bilamana bus mula meninggalkan Pekeliling...kalau menitik time dari Kuantan tuh munasabah...tp ni..?? Sesungguhnya..aku sendiri keliru....tp akhirnya aku tau jawapannya..

"Sekiranya boleh...akan kupintal buih-buih ...menjadi tali ...mengikatmu..."

Ya Rabbi...moga ingatanku kepadanya tidak melebihi ingatanku kepadaMu...moga kerinduanku padanya tidak melebihi kerinduanku kepadaMu...

Wednesday, August 3, 2011

Salam Ramadhan al-Mubarak

"Barangsiapa yang berpuasa Ramadhan kerana beriman dan ikhlas, maka diampuni dosanya yang telah lalu dan sekarang.."

InsyaAllah...

"Ya Allah, aku bermohon...agar diampunkan segala kesilapan dan kekhilafanku sepanjang aku dipinjamkan nafas..moga ditetapkan hatiku dengan keimanan yang kukuh..kadang aku terlupa..kadang aku alpa..kadang aku terlalai mengikut nafsu..di kala ini..aku bermohon jangan Kau jauhkan hatiku daripadaMu..moga kerinduanku terhadapMu melebihi segala-galanya di dunia ini..
Ya Allah, aku bermohon moga dipermudahkan urusan jodohku..moga mahligai yang akan dibina bersama bakal suamiku kukuh tiangnya..berlandaskan syariatMu Ya Allah....moga ditetapkan hati2 kami dengan keimanan yang kukuh...agar kami dapat saling melengkapi..membentuk keluarga baitil jannah..
Ya Allah, aku bermohon agar dilindungi diriku, bakal suamiku, kedua ibu bapaku, adik2ku dan kaum keluargaku sentiasa di dalam perlindunganMu..

Amin..Ya Rabbal 'Alamin.."

Wednesday, June 29, 2011

Roadshow

Fuuhh lama sungguh dok update teratak nie...dah jadi cm teratak bunga layu lah pulak...actually mase balik Kuantan 25 June 2011 yg lepas, aku direquest untuk join another DD Gathering yg julung2 kali2 diadakan di Kuantan..Tapi ini kali ke-3 lah bg aku...Haa..jadi utk merealisasikan impian ini..hihi...balik kerja..zzzasSSS... mendaki bukit Janda Baek dengan gigih....kite share sikit gambar jer lah kan..cm mls nk pok pek pok pek...Enjoy the kronology!

1st Gathering @Bagan Lalang


2nd Gathering @Tanjung Piai


3rd Gathering @Tanjung Lumpur, Kuantan!

Macam biasa....jadi pembakar kamben...ape2 pon thanks to all for brightened my day!! Looking forward for another super duper gathering!!

Wednesday, June 15, 2011

Doa

Doa pilihanku pada hari ini:


“Allahuma Kama Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii”
Ya Allah.. sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku..
Amiin..

Monday, June 13, 2011

Qum Faanzir!

Bangunlah! Lalu berilah peringatan! (Al-Mudassir, 74:2)

Imam Nawawi pernah berkata "Aku mencintaimu kerana agamamu. Jika hilang agamamu dari dirimu, maka hilanglah cintaku padamu." Aku harus mencintai insan yg mencintai agamanya, di dalam hatinya telah terisi dengan iman dan dia mampu membimbingku ke jalan Ilahi.
-terima kaseh http://imanafs.blogspot.com atas peringatan ini-


“Ya Allah… Cukuplah Engkau saja yang menjadi pemeliharaku di dunia dan akhirat kelak. Dengarkanlah rintihan hamba-Mu yang dhaif ini. Jangan Engkau biarkan aku sendirian di dunia ini maupun di akhirat kelak. Sebab itu menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran. Maka, kuruniakanlah aku seorang pasangan yang beriman, supaya aku dan dia dapat membina kesejahteraan hidup ke jalan yang Engkau redhai. Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh...
Amin… Amin… Ya Rabbal Alamin.”

Friday, June 3, 2011

Aplikasi

Tibe2 aku mcm teruja tgk aplikasi Report Card Facebook aku...har3..dah lame tuu xder Report Card!


Tak tahan ade A tuuu...padahal aku rase aku byk update FB semenjak kakak Honeym Hanim ngan abg Alfi Hakim Kamal Baharin aku muncul kat PD nie...cehh...tibe2 aku tabalkan depa jadik akak dan abg aku...boleyy la kannn..boley laa..*kelip2 mata sambil berair bercahaya bak diamond yg bersinar*

Okeh..nk sambung mkn kismis...moga2 ley dapat A++ !!

Wednesday, June 1, 2011

Doa

Terbaca satu artikel mengenai doa..kadang kita terlupa dalam kita bersenang-senangan..doa yang sangat2 penting .. iaitu doa buat insan tersyg..dialah ibu dan bapa...


"Setiap pagi, sedekahkan Al-Fatihah kepada kedua ibu bapamu (tak kira masih hidup mahupun telah tiada) nescaya pintu rezeki akan terbuka buat kamu"

"Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tuanya dalam sehari"

Alhamdulillah..
Itulah yang selalu aku amalkan..
Kadang aku terlupa..
Peringatan ini kupenakan buat diriku...

Friday, May 20, 2011

Makan..makan...dan makan lagi!

KOng..kOng...koNGGGG~~

Nak terkeluar biji tekak kalo la berterusan lagi aku nyer batuk nie...Kire kali ni aku subscribe Combo Package buat kesekian kalinya! Demam + Batuk + Selesema = RM40.

Yup! Disebabkan duduk di tempat baru kan...Xjumpa klinik panel kat mane tgh2 mlm buta...jadinya pakej free ni jadi berbayar la pulak T_T dapat baucer plak tuhh..MC sehari...

Punya tak hengat dunia aku makan smlm...mcm org sehat walafiat...

-salad campor2-

-kebab ayam-

-Fried prawn-

-Nasi arab-

Ini adalah menu2 yang dipesan secara suka hati...maklumlah..ade org sponsor..hihi..tapi nama menu2 di atas aku tak ingtlah..mane nk ingt...ingt mkn jek laa..mau tak ingt selepas berapa kali tawaf nk carik parking...dapat haji sri petaling dah aku smlm...

Terima kasih kepada penaja, En. Yadi a.k.a En. Bos..yang menaja mkn tengah hari aku smlm.. kat restoran ala padang pasir..berpeluh-peluh tu...maaf dipinta kerana mengorder sesuka hati..tang udang tuh aku xtahan..maen order..dtg tgk berapa ekor jek..tgk rege...fuuhhh! Tapi sgt sedap! Sapa2 yang rasa nak mkn nasi arab sedap...aku suggest boleh la dtg ke:

Al Diafah Restaurant, No.45, Jalan Radin Anum. Seri Petaling, Kuala Lumpur.

Rasanya itu jek la julung2 kali...dan mungkin yg terakhir aku ke situ...Tak mampu la den...
*tgk menu2 tu sume..teringt kat ayahanda...dia musti suke sgt....*

Sebenarnya...
Aku sangat lapar sekarang...
Tgk gambar2 nie...
Tgh hari nie...
Aku kene mkn mknn org sakit jek la..
T_T

Friday, May 6, 2011

Hadiah

Salam hari Jumaat semua! Mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan dan diberkati segala rezeki yang dikurniakanNya..insyaAllah! Buka laptop:

"Sapa minat jual topup celcom, maxis, digi...sms sy di 013-xxxxxxx", status ym seorg teman nie..

Uih...aku dah hampir terlupa! Talipon kuangkat..tik tik tik tuk tuk tuk tak tak tak tik! Nombor ku dail pantas!

"Yayah, kredit tipon ade lagi dok?"
"Adeee...ade lagi 5 hengget"
"Aaa...cukup dok?"
"Cukup2..."
"Okay! Next week balik yeh kasi"
"Wokey!"

Fuuhh..lega..selamat duit aku...yiahahah...lawak jek..xder lah sampai kedukut cmtuh sekali..tgk status si teman YM! tuh, teringt terus kat topup si yayah..err...ehem..si ucop toksah ngade nk merajuk la pulak...ko tuh budak skolah lagik...buat ape topup byk2..nk sembang ngan makwe, sembang kat skolah sudah...

Err...sebenonya...kepala otak ni runsing lagi....semalam punya teka teki dah berjawab...ingt hilangla gundah gulana ni..rupanya payah jugak simptom kerunsingan ni nk dibuang...sbbnya..

Hadiah apa nak bagi bonda sempena Hari Ibu??

Stress.
Yang dibuat-buat..

Mother's Day Card
Ini masa kecik2 dulu boleyla...potong2 kertas keras...conteng2...calit2...buh dalam sampul surat, buh stem yg dah cop.. pehtu buh pulak dalam peti surat..berehh...tp kalau nak bagi ini sekarang...rasa mcm anak tak kenang budi lah pulak..yer dop? Paling2 kurang pon...beli card Memory Lane..baru ade class..


Kitchen Apron
Bonda kan suka masak sedap2 untuk family...kalau bagi set kitchen apron pon ok jugak kot aku rasa..tp..kat dapo tu...dah ade beberapa apron tergantung tepi mesin nyor tuh...kadang aku tgk bonda tak pakai pon...tapi cumel laa pulak apron kat bawah nie...tak jadilah beli kt bonda, mcm sesuai kat aku pulak..ade tak sape2 nk belikan? hihi..



-Women's Apron Original Cherry Blossom-
*cm nama blog aku pulak*

Set penjagaan diri
Aku ada nampak set penjagaan diri Spring Summer Gift Set from Body Shop yang cun melecun...yg cun melecun bukan sebab apa..tang namanya tuh ;p Harganya..ehem...ehem..tapi apalah sangat set penjagaan diri ni dengan penat lelah 'penjagaan anak'..sementelah lagi aku yg slalu malas nk gi skulah..
Japanese Cherry Blossom Gift Box (Large)
-Japanese Cherry Blossom Gift-

Handphone a.k.a Telefon Bimbit
Ahaaa..asal kol umie jek..musti:

"Helloo my dear mommyy, how are youu!!" *nk kene lempang boleh try*
Semula.

"Hello...a'kum umie.." *baru betul..anak solehah gitu...kah3*
"Wslm.."
"Watpe tu umie..?"
"Ni...um...te...sak..pastu..ab...ah..lik..wak..kan...bla...blaa"
"Umie, dok clear la pulok umie cakap mender.."
"Jap"

Tok...tokk...tukk..tukkk..
Oh, talipon dilekuk lekuk nyee... T.T

"Hello...heloo...haaa...testing 1 2 3..dengo2??"
"Ha...dengo2...bakpe pulok?"
"Taulaa tipon nie...buat hal..kene lekuk2 ketuk dulu...pastu
kene pakai loudspeaker.."

OOhhh...cannot...cannot...cannot be..*sambil menghayun jari telunjuk ke kiri dan ke kanan pastu ke kiri balik* Aku rasa aku kena menyelesaikan masalah ni! Sebab apa...mane boleh ckp loudspeaker..abehla terbongkar rahsia2 aku tanya resipi ker...tanya macam mana format surat rasmi ker..bgtau bila nak balik ker..uish..xboleh...xboleh...Apalagi..lantas aku meminta bantuan pakar model telefon keluarga kami...

"Yayah, tolong along"
"Mende?"
"Carik la model2 yang sesuai ngan umie..mu kang terer bab2 nie.."
"Hehehhe..okeh!"

Jadi, inilah model yang telah di'suggest' oleh pakar telefon kita...katanya ada beberapa color..tp aku ngan yayah rasa..warna white pink ni mcm sesuai jer dengan karakter umie yg lemah lembut tuh...kan..??
Nokia X2-01 mobile phoneNokia X2-01 mobile phone
Tiba2...aku mcm berkenan la pulak.. T.T Oh tidaakkk~

Thursday, May 5, 2011

Haihh, comelnye!!

Minggu ni, dah masuk minggu ke2 aku bermastautin di teratak baru...ceh...teratak la sgt kan...tp ok ape...teratak kecilku..mcm lagu kanak2 dulu:

teratak kecilku syg,
letak di tepi sawah,
sungguh cantik dipandang,
ku dtg pagi ptg..
la la la la la...

Tapi maseh byk kerja2 'defragmentation' yg perlu aku lakukan dalam merealisasikan 'rumah idaman' ku ngeh3..kunun la kan..nmpak cam dramatis sket..dalam pada tu..aku terpikir la...best jugak kalau ade teman bercakap sorang2 kat umah ni kan..ye lah..selalu teman bercakap, kita berckp dia pon berckp..nak jugak rasa..kita bercakap...die diam jek..wat bodo jek..antara paham ngan tak paham..aku maki ker...marah ker..dia rilek jek..hurmm..beh gak tuh...tapi aku mcm pening...runsing..susah hati..sbb..

"Binatang apa yang sesuai untuk dibela di teratak kecilku ni?"

Anda2 ada idea yg bernas, yg dapat merungkai kekusutan ni?

Arnab a.k.a Rabbit
Aku bukanla xsuke..bila tgk tang telinge labuh tuh...aduhh..mcm rasa nk beli subang sepasang..ukir nama CiCi ker..fuhh..mmg sexy! Ntah ngapela..kalu arnab jek rasa cam sesuai buh nama CiCi..waduh..cumel! Tapi satu jer..larat ker aku nk basuh2 bahan buangan CiCi ni hari2? Lepas tu...buat ker CiCi ni tiba2 buat sawan khinzir..xnaya ker kalau die buat terjunan exotic dari tingkat 9 tu? Oh tidakk!

-ihsan Google-

Kucing a.k.a Cat
Urm..yang ni kene pikir2.. 3 4 kali jugak..sbb..kucing ni suka sgt kat aku...masalahnya aku takot! Tgk kecomelan yg tak terhingga tuh mmg la rasa nk usap2...gosok2...kalau tang mata dia..fuhh! Kalah mata Farah Fauzana..tp memandangkan kucing ni mempunyai kuku yang agak tajam, dibimbangi mendatangkan kemudaratan kepada kulit, rambut, langsir, carpet dan kain baju. Lagi satu..buat ker mlm2..dia dtg slow2...masuk bilik aku yg gelap tuh, sumpah rasa mcm kucing ahli sihir Sailormoon! Aku rasa mungkin aku dah terkena badi kucing..hasil perbuatan kejam bonda masa bonda kecik2 dulu..mengacau kucing yg sedang lena tidur diulik mimpi indah..lantas membakar misai kucing tersebut sehingga kontot..oh, pasti kucing itu menyumpah &%$#@...maka terkena cursed itu kpd aku barangkali..hurm..ntahla..

-ihsan Google-

Hamster a.k.a anak tikus bersih
Iyelah, nanti kalau aku tulis tikus kang, pembela2 nasib hamster akan marahkan aku pulak..jadi bagi sikit compliment lah...haiwan yang bersih sikit daripada tikus..sebut tikus2 nie...aku geli! Maklumla..minggu ni minggu opis diserang Ratatouille *aku suka gila citer nie, w'pon aku geli!*. Pagi ni pon kat opis, dah dapat jerat sekor..umpan die senang jek, buh gam tikus..tabur Twisties atasnya..mmg umpan yg lazat! Uih..aku ada simpan Twisties sepaket dalam beg laptop aku, mungkin kah....cubical aku menjadi sarangnya??? Wooppsss!

-ihsan Google-

Burung a.k.a bird
Nanti pagi2 musti ada alarm yg mengejutkan aku..cuitt...cuiitt...cuitt..cuiitt...comel juge...dapat burung yg cerdik..tiap2 ari aku berckp ngan dia..lama2 dia boleh berckp ngan aku...cm burung kakak tua..tp kira dah lari dari motif aku yang nk cari teman berckp sorang2..haihh...the problem is...aku nk gantung sangkar dia kat mana yer? Tepi tingkap? Nak pasang Astro pon xboley, inikan nk buh sangkar burung. Kalaulah boleh pon, aku mcm kesian la pulak, musti bila aku gi keje tiap2 hari, burung2 lain datang terbang kacau kt tingkat 9 tuh...musti ngejek burung kesayangan aku... "haha padan muka..padan muka...padan mukaa...xboley terbang...cari aweks...." *berlagu-lagu ala2 budak2 nakal yg suka nganjing aku mase kecik2 dulu termasukla didie..hampeh!* Kesian burung kesayangan aku..musti sedey..risaula pulak, takut kena sindrom kemurungan...tiap2 mlm yang sunyi jer musti malaungkan irama sedih dan pilu...

Aku burung...
di dalam sangkar...
Hidup terkurung...
Ingin aku..
terbang bebas...
Berkawan-kawan..
tinggi di awan...

Sob..sob... T.T tak boley tahan aku wehh....cm mane??

-ihsan Google-

Ikan a.k.a Fish
Haaa...yang ni aku mmg pernah bela masa aku belajar dulu..ikan laga tuh..cantek sgt bulu die...warna merah! tapi aku tinggalkan kat umah abah jek...amanatkan kat adinda bongsu suh tgk2 kan....al maklumlaa...nk bawak naek bas, beratus-ratus meter tu...mau mabuk ikan tu...mcm tuan dia lah...jadi cuti2 semester jer lah aku melepaskan rindu kat ikan aku tu..namanya...err...namanya...aku rasa aku tak letak la pulak nama ape kat ikan tuh...aku panggil ikan jek lah..aku selalu kalau balik jek aku lepaskan dalam kolam buatan abah a.k.a tangki air terpakai kat tepi paya tuh..kadang nk lebih excitement, aku buh sekor lagik..tgk show WWF sesama mereka..syoook..tp..tu lah..amanat tinggal amanat...adinda bongsu aku lah, nak buat eksperimen ape ntah...nk bg ikan tuh membesar dengan sehat...mcm iklan susu Sustagen..dibantainya bagi makanan ikan patin untuk si comel aku tuh....sodakallahul'azim....


-ihsan Google-


Jadi, aku nk bela ape ni sebagai teman berckp sorang2?

Friday, April 29, 2011

C.I.N.T.A

Mari kita cari semula CINTA yang hilang itu bersama-sama! ;)

Wednesday, April 27, 2011

25.

Selamat Hari Lahir Nurhidayah!

Alhamdulillah! Alhamdulillah di atas nikmat usia yg dikurniakan..terima kasih kepada yang mengingati tarikh ni...aku pon hampir terlupa..semalam baru teringt..

Terima kaseh buat umie yg malayangkan ucapan selamat buat anakanda..ucapan selamat dari adinda2ku...ucapan selamat dari kakanda2 auntie ku...ucapan selamat dari sahabat2ku..

Sesungguhnya, aku amat tersentuh dengan ucapan dari umie tersyg...yg mana tidak pernah putus mendoakan kesejahteraanku..

"Terima kaseh wahai umie...k.long mohon segala kemaafan atas segala salah dan silap yang nampak mahupun tidak..sesungguhnya tiada satu pon cacat cela didikan yang telah umie limpahkan pada k.long...kerna segala kekurangan adalah daripada diri k.long sendiri...terima kaseh umie, sayang umie!" msg replied.


Terima kasih Ya Allah untuk usia yang telah Engkau berikan. Terima kasih juga untuk setiap rezeki yang Engkau kurniakan. Terima kasih untuk setiap cubaan yang Engkau turunkan.Terima kasih untuk bakat dan ilham yang Engkau anugerahkan. Sesungguhnya terlalu banyak yang telah Engkau berikan kepadaku...dan terlalu sedikit pengabdianku terhadapMu.

Engkau tetap menerima walau terkadang aku alpa, aku lupa, aku tersilap dan khilaf menafsir makna setiap kurniaan dan dugaan. Namun begitu besar kasihMu...Engkau tetap melindungi aku walaupun terkadang aku kalut merungut ketika saat-saat lemahku datang.Aku tidak pernah menafikan hakMu sebagai Khaliq walaupun terkadang aku terbuai dengan kesedihan dan kesakitan yang amat pedih.

Ampunkan aku Ya Allah pabila aku merintih nasibku di hadapanMu. Kalau bukan kepadaMu, kepada siapa lagi harus ku mengadu? Aku tidak pernah menyesali kewujudanku ini Ya Allah...namun aku hanyalah hambaMu yg dhaif dan lemah. Adakalanya aku kurang kesabaran. Ada masanya aku goyah keimanan. Ada masanya aku hampir terikut bisikan syaitan. Namun dengan limpahan kasih sayangMu, Engkau menarikku kembali jauh daripada kesesatan.

Dalam usia begini...aku ingin menjadi lebih dekat padaMu Ya Rahman. Dalam usia yang makin jauh ini...aku ingin lebih merinduiMu Ya Rahiim. Dalam usia meniti senja ini...aku ingin sekali menyambut panggilan KaabahMu Ya Al Malik.Dalam usia ubanan ini yang ku inginkan hanyalah ketenangan, kekusyukan beribadah, segala kesederhanaan dan kerendahan hati tanpa berhenti menghulur kasih pada yang sudi.

Ya Muhaimin...pimpinlah tangan hambaMu ini...pimpinlah hati hambaMu ini...pimpinlah langkah hambaMu ini akan sentiasa berpijak di atas jalan kebenaran. Ya Al Quddus... sebagai hambaMu yang hina dina, aku takkan mungkin mencapai sempurna, tapi kasihanilah aku... bimbinglah aku sentiasa agar aku mampu meniti titian siratulmustakimMu dengan tenang dan mudah tanpa cela.

Ya Al Hakiim.. hulurkan kepadaku bijaksana agar aku mampu terus memacu kalam keinsanan sehingga tiba masanya Engkau menjemputku pergi.

Terima kasih Ya Allah atas segala takdir yang telah Engkau tentukan untukku. Engkaulah Ya Maha Besar... peliharalah aku agar terus berpegang teguh pada taliMu.

**********

Ya Allah, aku memohon kepada-Mu agar Engkau menjadikan sebaik-baik umur kami pada akhirnya, sebaik-baik amal pada penutupannya, sebaik-baik hari-hari kami adalah saat bertemu dengan-Mu. Aku memohon kepada-Mu agar Engkau menjadikan kuburan setelah berpisah dengan dunia, sebaik-baik tempat tinggal kami, luaskanlah liang lahat kami, dan rahmatilah saat kami menjadi rendah pada waktu menghadap-Mu saat hisab, tetapkanlah kaki-kaki kami di atas shirath, selamatkanlah kamidari kesusahan hari kiamat, putihkan wajah kami pada hari dimana wajah manusia ada yang putih dan ada yang hitam. Aku memohon kepada-Mu kenikmatan yang tak terputus-putus, mata yang sejuk yang tidak terputus-putus, aku memohon kepada-Mu untuk dapat melihat wajahMu, dan kerinduan bertemu dengan-Mu. Aku memohon agar Engkau mensucikan kerusakan hati kami dengan taubat, dan menyatukan hati kami dalam keadaan takut kepada-Mu, dan memberi kami pemberian yang besar yang dapat memasukkan kami ke dalam surga, tempat yang aman.. Amin.

Ya Allah, kepada-Mu aku beribadah dan untuk-Mu kami shalat dan sujud. Kepada-Mu kami menuju dan bersegera. Kami mohon rahmat-Mu dan takut akan azab-Mu, sesungguhnya azab-Mu menimpa orang-orang kafir. Ya Allah aku memohon perlindungan kepada-Mu, kami meminta ampun dari-Mu, memuji-Mu dengan kebaikan, tidak kufur kepada-mu, tunduk kepada-Mu dan mencabut siapa yang kufur kepada-Mu.. Amin...


Barakallah fi umrina [semoga Allah memberkati usia kita]..

Tuesday, April 26, 2011

Maafkanlah...

Memaafkan kesilapan seseorang adalah sikap yg terpuji..Setiap manusia tidak trlepas dr melakukan kesilapan..Tidak salah kiranya kita memberi peluang kepada org yg prnah melakukan kesilapan pd kita utk dia melakukan perubahan setelah menyesali kesilapan yg dilakukan..Dan adalah lebih mulia bagi kita jika kita mendoakan semoga Allah mengubah hatinya untuk menjadi orang yang lebih elok peribadi dan akalnya..

Sunday, April 24, 2011

Heart..

Semoga suatu hari nanti, kita dapat memahami apa yang dikatakan hati sebenarnya.

Yer betul! Aku menunggu saat itu...dari hari ke hari...ntahla...kadang hati kata begini..kadang hati kata begitu..kadang hati ingin begini...kadang hati ingin bagitu...bila ikutkan hati...menyesal.. :( tido hampir xlena setiap mlm...

Ya Allah,
Bantu aku!
Kerna..
Hanya Kau Yg Maha Tahu..
Apa yang terbaek buat diriku..
Hanya Kau tempat aku mengadu..


saje.. suka pulak lagu slow melow nie...http://www.youtube.com/watch?v=Pvaovoc_puM

Malam semua~