Friday, January 27, 2012

Salam Ulang Tahun Kawan!

Pappp!!

Tergezut beruk aku tgh sesedap rasa menjamu selera di pagi yang bling bling ala2 kerongsang Puan Salwana...sape pulak yang duk melepuk meja mkn aku nie....xsopan santun betol perangai di hari Jumaat yang mulia nie...haishh!

Gluupp...telan lu nasi lemak lam mulut sebelum bersilat. Rugi tu...sodap..w'pon nasi lemak singget..Baru nak angkat kening Ziana Zain....ciskek betol! Ko upenye Hisham!

"Lerrr ko upenye....grrrrr"
"Weyy..korang baru sampai ker?"

Belum sempat aku nak jawab,

"Nasi lemak dah abeh...dah lame ar tuu.."
"Ahaha..tau pon...ni ko sorang ker ape?"
"Tuu haa...ngan depa"

Mak aihh ..muncung kalah Nobita! Xpusing pon tau dah sape teman die, kalo bukan akim sape lagik...plus sorang dayang, Kak Shima yang cumel dgn peyutnye...!

Eh...pelik beno aku tgk si akim nie...hurmm..

****************************
On laptop, FB....

Laaa....patutlaaa!!! Kebetulan die dah balik opis dgn gaya lenggang mak limah yang kekenyangan....

Ehem...ehem...betulkan ruang trakea tekak aku....ready2...backup singer, Kak Hanim:

1,2,3..!

Happy besday to youu....lalalalallaa....

Dapat kek tuuu dari big boss! Jelesss100x! Cek yg dah keje lame dari hang pon xpenah dpt...fuuhh giler..ANAK ABAH......

HAPPY BIRTHDAY KAWAN! THANKS FOR THE FRIENDSHIP :)

Gigih ngat eh tgk anak abah duk mkn kek pisang!

Psssttt! Happy Birthday to Kak Syaliza jugeee!! Stay gojess sis!

Thursday, January 26, 2012

Jumpa-jumpa! #2

Mmg sgt heaven bile dtg keje jalan clear the watarr...zass..zass...dan zass lagik...pap! sampai opis hihihi....tapi aku tau dah, semua ni akan berakhir esok T___T Org bercuti dah balik sarang...abeslahh...sbb tu lah aku balik sarang awai2....mau krem kaki atas bukit karak tu...sbb my lifetime drebar pencen sehari..duk kros..kros...bukan ape..mmg aku yg suh die amek cuti sehari dari jadik drebar aku...mana taknya, sejak balik kg xpenah nak rehat...asyik drive...drive...drive dan drive lagik... tu namanya drebar har3... bile die menolak, apa lagik, kene guna cara kotor la kan...time isi minyak, die pi toilet, cecepat aku alihkan kereta dan keraskan diri kat tempat tu...

Tak jatuhnya la title 'my lifetime drebar' tu abg... :)

Kekok gak bawak keter mula2...mana taknya, dah lame gile kot aku xbawak...haihhh....abeh skill2 drift aku selama ni deteriorate! Mmg aku salahkan dia!

Cuti kali ni agak memenatkan urat saraf...sbbnya?

Next part!

Tapi satu kegembiraan bila dapat berjumpa kembali dengan 2 org adek aku yg dah lama berkampong di London...depa dah pulang! Pagi berkemas-kemas mau pulang ke sarang, mereka sekeluarga sampai untuk bertemu mata dengan kami...wahh..dah makin comel2! Saje la nge'teh' sket:

"U...speak london??"

"Aaaaa...nak tgk ayaangg"

"Hahahhaa...."

Seb baek dok ilang bahasa kebangsaan tuh...sampai2 umah, menggelupur nak tgk ayam....hahhaa..oppss..lupe..London ade chicken bogel jek.. xdok ayangg ehh...;p

-duk ralik tgk ayam ngan angsa-

Iklan yang berbayar separuh:
Thanks for a great dinner last nite! Lalala...keep swimming...keep swimming..keeeeeppp swimming!!

Wednesday, January 25, 2012

Jumpa-jumpa!

Xdapek nk sahut jugak, azam tahun baru -1 hari 1 post. T____T

Tengah bulan itu ari, dapat call dari Cik Nah a.k.a CN. Rupa2nya ayah su ada training di Putrajaya. Apelagik, me and my lifetime drebar zass ke PUJ culik depa bawak pi jalan2 pusing2 PUJ. Ye lah...kesian ngan cik lissa kite....duk lam bilik jek ngan mama diee...kang asyik duk kutihh buah delima jek...no no no...

My lifetime drebar bawak kami jalan2 di Alamanda. Lagi sekali, nama jek duk KL, Alamanda xpenah jejak...hahahha...so 1st time la aku masuk rewang2 lam bangunan tuh...biase jek aku rasa..nothing special...well...mcm biase..xdapek mencuri hati insan yg xsuke shopping nie ;p Lissa sangat behave pada mulanya, sampai mamanya pon tergezutt...lepas tuuu....dah warm up, xlarat den nak sama2 melompat ngan die...bak kate mama nya: ni mcm anak re....ahahhaa..mama..mama...



Lepas asar, kami pusing2 kat pantai PUJ.

PANTAI??

Hahhaha..pantai la sangat...tasik buatan yang dibuat buat ade ombak rindu cm pantai....kesian org PUJ yehh ;p pastu mata pula dijamu ngan beberapa pasang pengantin ngah wat outdoor....kadang2 tgk depa ni, terdetik juga lam hati: xsegan ker depa duk peluk2 duk baring2 depan org ramai? huii..kalo den...mmg taak la nyahh...bukan untuk dipertontonkan depan org ramai.....teringt kata2 my lifetime drebar, once upon a time @in law's house: kite xpayah buat outdoor la ehh.....fuuhhh!! legaa!! mmg aku xnak pon ;D Alhamdulillah....bila sependapat dalam hal tu...kesian kat tukang amek gambo tuh, macam2 gaya die suh aku buat lam bilik pengantin.... aku ckp: TAK NAK! hihihi.....bukan xsporting...tp bila hal hukum hakam...xkan kite nk pegang pada sporting tak sporting kan....dia insan yang sudi membuka kedua-dua tangannya untuk menerima aku sebagai isteri..dlm masa perkenalan yang sgt singkat...tiada istilah bercinta...xakan sekali-kali aku biarkan dia menanggung segala dosa2 ku....insyaAllah....

That's my thought, anda mungkin lain... sama-samalah kita mencari kebenaran ... ;)

Tuesday, January 10, 2012

Cerita Akhir Tahun! #3 (ini betol2..)

Alkisahnyaa...abah pon cuti akhir tahun...like father like daughter la kan...ehem...ehem...so, 29 dec itu ari, umie abah nadiah ngan adek ucop dtg menggamatkan umah..abah tuh dtg bukan ape...dah tau dahh..xlain xbukan nk mai mancing...nun...sampai ke Klang die duk bersilat ngan ikan...dah geng pulak ngan my lifetime drebar....huhhh..ape lagikkkk...esok ari nye, kaum hawa ke ulu klang umah toksu utk menguruskan hal2 berkaitan ngan kenduri along gg, kaum adam plak...SEA LION KLANG laaa...seb baek ade hasil....dan sesungguhnya...

AKU SANGAT JELES! Sbb xdapek nk berentap skali!

31st dec, kami ke Dewan Felda untuk sama2 berganding bahu memastikan kenduri along gg berjalan lancar....fuuhh...aku plak ditugaskan jaga VIP...mau tak lenguh mulut cheqq duk senyum kambeng sepanjang ari....ditambah pulak ngan upacara adat...mau pening aku duk dengo muzik ngan alunan kata2 dalam bahasa Mendeleng...


Mendeleng? Tau apa tuu? Cheq pon xtauu...moh kite google!

Wooppss...rupe2nye ejaan aku salah! Adat MANDAILING rupenye...aku maen sebut jekk...Toksu cheqq ni keturunan SIREGAR..jadiknya, utk anak lelaki sulong die nie kenalah menjalani upacara adat ni...first time aku tgk..best juge....tp kesian kat depa laa..pengantin kene duk bertahan pakai baju adat yang sarat tuh...aku ngan nadiah pulak asyik duk gelak....sbbnya, selepas jek satu ayat disebut oleh tukang karut nya (sori, bahasa cik nemo), jeritan Horas disebut beramai-ramai..

HORAS!!!






Dah tuh kami duk terpandang abah ngan a.wan duk naek antu duk meng'HORAS' jugak....hahahhaduiii...xreti eh eden nak berceritoo..nantikan dokumentarinya die televisyen pada....

err...pada...

Ohhooii...cheqq lupa nk tanya sama itu pengantin daaa....

Duk dalam meng'HORAS' tuh, aku duk pandang my lifetime drebar sebelah abah yg duk kenyit2 mata...cheq duk ingt sakit mata ka....sakit idung ka...awat duk terkembang-kembang idung...

Awat?? dalam bahasa signal kepala la kann...cheq plak diasingkan jauh kat seberang sini ngan nadiah...pasalnya mengikut adat...kaum adam ngan hawa xboleh dicamporkan! ahaaa..ini bagus.....

tau apa??

Patut duk terkembang-kembang ehh....Korie datang duk sbelah tuuu....tau dah...tau dahh..nk suh amek gambo ler tuuu....

Cis kek betuii....xaci! Cheq pon apa lagi....langgar adat sket ehhh...pi seberang sana nk bergambo jugak ahahahha....sekali sekala kann....;p Adehh..gambo dlm phone die pulak.....ahaa..nnt cheq upload kan ehh ;)

Apa2 pon, acara yg sangat menarik...penuh eh org dtg duk nengok...mau taknya...xpenah2 ..adat org BATAK, tp wat kat Malaysia....sampai cheq pon pening! Pukul 430p.m:

Aku: Toksu, (sambil2 tgk jam..)....ni kire dah lepas waktu kuarantin kan....
Toksu Tarmimi: Erkk...ahahhahah...yela2.....dah lepas daa..

Mau taknya....sampai2 jek pagi tuh, die dah warning:

Toksu Tarmimi: Ko jangan nk mengada ngada balik sblm kol 4, aku tembaakk ko kanggg!!

Hahaha...tembak pon aku kayaaaa....duk pegang beg salam kaut kot!! Ehem...ehemmm ;p

Enjoy!



updated spt yg dijanjikan: our pics wif....



:D :D :D :D :D

Friday, January 6, 2012

Cerita Akhir Tahun! #3 (eh bukan2..)

Belum lagik...pasainya gambo belum ada dlm pc, maseh berada dlm simpanan my lifetime drebar...jadi xsalahkan buh selingan di tengah2 cerita? Kire cm iklan untuk gi amek air lam peti ais ker...gi amek SUPER RING lam kabinet dapo ker.....

Juz wanna share one song today; specially dedicated to my beloved dad!

I luv you so much dad!

video

Thursday, January 5, 2012

Cerita Akhir Tahun! #2

Akhir taun lagik....hehhe...seronok cite akhir taun nie..sbb bile balik kampong ni, byk aktiviti...lagik pulak aku kalau balik dah ade 2 umah nk kene attend...mmg lah penat...tp seronok! Tambah2 my lifetime drebar tuh suke berjalan...hmmhh...pe lagi....

Jadi, pada suatu mlm tu...kire2 dalam pukul 10 mlm, my lifetime drebar ajak jejalan..bile tgk jam cm dah lewat...err...bg aku lewat la..sbb aku kan mmg sejak azali tido awai hehehe...tp my lifetime drebar ni kaki die ketaqq sket kalu xley kuar berjalan...so, :

Me: Adek Ucop! Jom, nk ikut dok?
Adek: Gi manne?
Me: Gi supper dan jalan2 kat TC..
Adek: Okayy! Tunggguuu~~

Sebelum pekena angin mlm di TC, depa berdua duk balun roti canai Syam dulu...aku pulak duk cubit kot pinggan org tu sket...cubit kot pinggan org ni sket....diet la kunun2 nye kann....then, we headed to TC..Maakk aiihh...ramai betol org tgh2 mlm nie! Biar betol mak bapak nie...bawak anak2 kecik maen2 tgh mlm! Sekali....masuk kat TC, cm org jakun....terpana.....

Me: Laaaa....ni TC ker nie?? Sejak bile ade kanopi2 cm kat Padang Arafah ni haaa???
Adek: Laaa....along dok tau ker..?? Lame doh eehhh..
My lifetime drebar: Biase doh die ucop...darratt ngat ehh duk KL...aku lah org KL...

KAH KAH KAH - depa ber2 ketawa!

Ciss Cake betuii!! Mana ceqq nk tauuu..bukannya ceqq duk tubik mlm2 ari...kate anak yg solehah kan.....kannn....kann ;p

Kami pon santai2 menyusuri kanopi Padang Arafah tu....mcm2 mende lah ade...xsangke plak aku.....my lifetime drebar pulak..kalu dah nmpak kedai yg jual mende tempek2 kat peti sejuk tuh, xingt dunia dahh....


Pastu kami berjalan2 di tpt pejalan kaki kat tepi pantai...Maaakk aaiihh lagik skali!! Ombak Rindu gile sungguh!! Sempat agik pkwe mkwe duk berendekk...xtakut ker weii??? aku yg berjalan pon dah menggeletaqq kepala lutut tgk ombak gulung2....oh ye la kan...cintan cintun...lautan badai sanggup kaurenangi....kalo hangpa pandai berenang....mcm Nemo xpa....die mmg ade Dory yg slalu bgtau the magic words tuh:

Keep swimming....keep swimming...keep swimming.....

Jadi..aku pon duk keep walking...walking and walking melawan angin kus2 x100 dengan begitu gigih skali...sambil2 mata melilau kot2 ade barang menarik yg boleh dirembat utk kenangan....chewaah..padahal xjauh mana pon....





Baru aku tau...kenapa mak bapak duk bawak anak2 maen mlm2...behh upenyee...duk main kipas helikopter warna warni.....apelagik...tibe2 my lifetime drebar ilang! Dtg2 duk bawak menatang kipas tuh...ohooiii...kami duk maen same budak2....pehtu jadi tontonan umum kat tgh2 dataran!



Dah penat bermain....mau pulang! Tapi buruk jugak laaaa....bersusun susun manusia nk kuar dari parking lot...Last captured from us - tired faces:


Next part of Cerita Akhir Tahun....?

Wednesday, January 4, 2012

Cerita Akhir Tahun!

2011!

Dah pon berlalu....
Click2!
All those memories will be captured safely in mind.. ;)

Akhir tahun...opis pon sunyi..ramai gigih bercuti..termasuklah aku..ngeh3...dari cuti Xmas, sampai la cuti awal tahun aku balun....perabehkan sisa2 cuti yg ado...

Watpo cuti lamo2 eh..?

Balik kampong laaaa....bersama my lifetime drebar yg senantiasa menemani utk pok pek pok pek...


Pagi sabtu, 24/12/2011 @7.30a.m, we all zAAaass to OUR luvly kampong... bertemankan surprise breakfast yg sgt awesome by my lifetime drebar! Introduce u all, the McD Family Breakfast for 2! Kami drive thru aje..so mkn2 sambil jalan2!



Oh ... sgt meleleh air liur tgk wafel di atas! Sebenarnya, jimat juge family box ni...aku xtau....ini 1st time aku merasa... My lifetime drebar pilih Box A, juz nice for two of us...ada:

- 2 Hash Brown (yummy! 100x)
- 2 Hotcakes (ataupon dlm bahase mudah wafel)
- 1 Sausage McMuffin with Egg
- 1 beger
- 2 hot drinks (kami undi Teh! Minuman harian wajib kami)

Jadi, apa tunggu lagik! Hari ni dah terlambat kan..ape kate, esok pagi...boley try test! We all safely arrived at Mak's house around 11, and headed to Umi's house later on. Lepas zohor, kami bawak Nadiah ngan Umi ke Kemaman untuk melawat Tokki yg dah selamat dengan minor operation.. Kata abah, die ade agenda memancing nya...jadi, awal2 lagi dia dah offer kereta die..supaya die boleh bawak kereta aku ke lokasi pancing tu...ahahaha..macam2...Ptg tu, me and my lifetime drebar bawak Tokki jalan2 kat Pantai Teluk Mak Nik, ataupon dalam omputihnya - Monica Bay!

Mak Nik = Monica

Ahahhaa...lawak sungguh bila aku duk lalu sebelah signboard seperti kat bawah nie...boleh pulak translation nye mcm tuh! :))


Lepas magrib kami ber4 bergerak pulang ke Beserah, dlm perjalanan:

Umi: Kita nk mkn mlm ape yeh nie...
Aku: A'ahh ehh...umi rase2? Lapo gok seposeng..
Umi: Umi ingt mlm ni nk ajak mkn kat Al-Fatani, tp dah kite balik Kemaman pulok..
Aku: Eh...dakpe2...umi kol abah..tanye abah kat mane...pastu janji kite jumpe kat kedai mkn truz...
Umi: Ahaaa...brilliant my daughter! (Tipu jek! Mau nk ckp omputih?)

Konklusinya, kami ber4 bertemu ngan abah dan adek ucop di kedai mkn yg disebut umi tuh around 9.15p.m .....

Dan... lepas kekenyangan...

Pulang ke rumah umi dan abah....krosss....krossss.....

Wat a very wonderful day~ ;)