Friday, December 5, 2008

* Merindu *

Cik nemo baru lepas menyelesaikan tugasan harian cik nemo - mengambil bacaan untuk "antenna tracking". Di saat melabuhkan tubuh di depan PC, cik nemo sempat menjeling rancangan2 yg terpapar di skrin2 TV di depan cik nemo. Mata menangkap satu rancangan TV, rancangan yg dipilih Dr Zul - Arab Saudi TV (Cik nemo tak tukar2 sejak hari tuh). Cik nemo tgk lama..manusia2 berduyun-duyun di dlm Masjidil Haram. Cik nemo terus bgn, memperlahankan suara TV yg lain sambil meninggikan audio level untuk rancangan TV yg menangkap hati cik nemo itu. Cik nemo berkira2 dalam ruang minda yg dianugerahkanNya..berfikir..kaki sudah melekat di depan kaca TV. Bagaikan tau apa yg difikirkan cik nemo:


Pakcik Man: Eh, live ker ni??

Cik nemo: Haaa..tu lah, rase2 gituh lah Pakcik Man, live nie! Tgh baca doa ni.. (cik nemo mula berkira-kira waktu di Mekah skrang)

Pakcik Man: Hah? Bace doa?

Cik nemo: Tunggu subuh ni Pakcik Man, tolak 5 jam, dieorang pukul 5 lebey skrang nie, smayang sunat kot ni..


Dikala itu, azan Subuh berkumandang. Cik nemo bersandar di kerusi empuk menikmati keadaan yg amat dirindui..Cik nemo tgk Pakcik Man juga semacam dalam dunianya sendiri, yg pasti mata tak lepas memandang kaca TV. Setelah bertahun-tahun lamanya cik nemo tinggalkan tanah suci itu..ingatan tetap segar dalam minda cik nemo. Takungan air mata cik nemo seakan-akan bergenang di kala menikmati ketenangan mendengar laungan azan yg merdu. Sebak, rindu bercampur baur..memori yg tersimpan sekian lama seakan berlegar-legar satu persatu depan cik nemo. Cik nemo teringt di saat cik nemo melambaikan tgn tanda perpisahan, cik nemo berdoa agar lambaian itu bukanlah lambaian terakhir cik nemo. Agaknya nnt solat jumaat pon live jugak ni kot..kene tgk ni..errkk..cik nemo nye waktu keje dah abes lah kot waktu tuh, kalau zohor kul 1, di Malaysia dah pukul 6, ye tak? Sebelum cik nemo bersembang dgn Adah Rabu mlm yg lepas, cik nemo sempat menelefon Norhan. Cik nemo agak terkejut bila norhan bgtau yg cik nemo sepatutnya dilawat oleh Dr. Rosli Besar! Cik nemo xbukak lah buletin board 2hb hari tuh, gara2 terkejut Dr Zul nk dtg 3hb. Tapi yg peliknya, dalam CV cik nemo nama Dr Zul yg terpampang sejak minggu pertama cik nemo ber'training'. Agaknya ada pertukaran di situ..cik nemo pon xpasti. Hari ni Jumaat, genaplah 6 minggu cik nemo di KSES. Cepatnya waktu berlalu~

3 comments:

mcjalanan said...

yesza... mmg ade tukar... FET upload kat bulletin board la shayunk...

:D

sy pun ade projek planning nak ke tanah yg sistah rindu before 2010. so... doakan ia bakal terjadi.... sy mahu bangat ke sanaaaaaaaaa.... :D. guna duit sy sendiri ah... karna sy plan mahu bawak ayah sy...

hidayah *^_^* said...

Yg FET upload kat buletin board tu nama Dr Big la sis, dat's y i'm confiusing..tapi dah dileraikan kekusustan itu dgn jwpn dari Dr Zul.

Nan Nurhayati said...

rindunyer pada makkah al-mukarramah, juga pada masjid nabawi di madinah al-munawwarah... esp raudhah, tempat mustajab doa permakaman nabi muhammad dan abu bakar n umar al khattab.

Tuhan... sampaikan aku ke sana lagi.