Thursday, December 4, 2008

* Kejutan *

Cik nemo agak terkejut bila menerima satu panggilan pada pagi Selasa yg lepas. Hanya nombor telefon yg tertera di skrin telefon. Yang pasti panggilan dari KL.


Cik nemo: Assalamualaikum.

Pemanggil: Waalaikummussalam. Nurhidayah?

Cik nemo: A'aa..yeye, betul2 (Aishh..sape pulak ni? Macam penah dgr suare ni..)

Pemanggil: Haa..ni Dr Zul ni.

Cik nemo: Aaaa Dr Zul! (Cik nemo bergegas keluar dari control room yg bingit dgn rangkaian TV yg banyak)


Cik nemo dah agak, ini pasti pasal ITP Visit. Di awal2 training, cik nemo dah tgk nama Dr Zul di CV cik nemo menandakan cik nemo di bawah inspection dia. Cik nemo ingat, lecturer Melaka yg dtg, rupa2nya Cyberjaya. Dr Zul menyatakan hasratnya untuk melawat hari Rabu yakni semalam. Cik nemo apelagik, terkedu! Telefon Selasa, nk dtg Rabu! Fuuhh..cik nemo ingt minggu2 depan ker ape..adeehh Dr Zul.. Cik nemo dah xsenang duduk. Cik nemo bgtau Boss, Supervisor, dan anak2 buah ramai yg takde. Boss ke Melaka E/S atas urusan ISO audit, 2 org ke Cyberjaya E/S out station, 2 org ke Terengganu- Monsun Cup. Kata Dr Zul, die nk dtg juge, nk tgk2 environment cik nemo bekerja. Nanti, die akan deal ngan boss. Cik nemo xrisau sgt psl kerja, tapi penguat2 semangat cik nemo xade...Haihhh~ Teringt keluh kesah sembang2 cik nemo dgn zahid di YM awal2 training dulu:

Edzahid: Guane training?

Cik nemo: Okie aje..ehehehe..zahid guane? Tau doh sape mari melawat kekgi?

Edzahid: Haduiii..kene wak repot sokmo duk sinning, mmg keje ngan company Jepun kene sharp waktu. (Zahid bgtau lecturer yg terbabit untuk lawatan ke company tu, sambil menanyakan soalan yg sama buat cik nemo)
Cik nemo: Huuu..xmboh wi name, teke sendiri, ingt dok zaman dolu2, sape hok ngajo kite Field Theory hok kite dok paham satu habuk tuh? ;p
Edzahid: Dr Zul??
Cik nemo: Ahahahahaha~
Sape yg xkenal ngan Dr Zul, w'pon subjek Field Theory tuh cik nemo amek masa semester pertama cik nemo 4 thn lebey yg lalu, cik nemo xlupa. Tgk, Zahid pon xlupe. Kemudian Dr Zul berpindah ke MMU Cyberjaya untuk menyambung khidmatnya. Lebey kurang 3.45p.m cik nemo received call dari Dr Zul, mengatakan yg die sudah berada di Kuantan, unit switching. Sepatutnya cik nemo bersama-sama dgn sorang chinese student di unit switching, tapi cik nemo mintak ditukarkan ke unit satelit bumi. Lepas tu 2 3 kali jugak Dr Zul call bertanyakan lokasi cik nemo. Cik nemo punya tempat ni atas bukit, sbb tu payah sikit kot. Cik nemo menawarkan khidmat untuk mengambil Dr Zul sekeluarga di mana2, tp akhirnya Dr Zul berjaya sampai di KSES. Sekali lagi cik nemo menjemput isteri dan anak2 Dr Zul untuk masuk ke bilik tamu, tapi kata Dr Zul sekejap aje. Cik nemo bawak Dr. Zul pusing2 tempat, memberi sedikit pendedahan tentang teknologi di KSES. Dr Zul agak terkejut sbb katanya xpernah dtg tempat yg mcm ni. Cik nemo dah agak, jadi cik nemo dah lukis2 block diagram, cik nemo kepilkan sekali dan cik nemo "handed"kan kepada Dr Zul di awal2 perjumpaan. Dia pon nampak selesa dgn adanya lukisan cik nemo yg xseberapa tuh. Cik nemo maen lukis bodoh2 jek, dgn pensel lagik tuh..bukan ape, cik nemo tau, susah bg yg 1st time datang sini, jadi cik nemo permudahkan dgn medium tu, cik nemo pon mudah nk terangkan dgn tenang. Cik nemo pon panik jugak ;p Tiba2 Dr Zul ckp nk talipon satu lagi student di bawah pengawasannya.
Dr Zul: Sy nk call sorang lagi student ni, kat Gebeng, xsempat dah nk pegi tgk die.
Cik nemo: (Ini mesti nk lame ni) Gebeng? Qayyum?? (opps, cik nemo terlepas pulak!)
Dr Zul: Eh, awk kenal?
Cik nemo: Classmate sy dr ;D
Dr Zul keluarkan senarai student di bawah pengawasannya. Laaa..rupa-rupanya cik nemo, Qayyum, Adah, Kak Yunie, Malia (cj) di bawah lecturer yg sama. Lepas tu berlakulah perbualan antara Qayyum dan Dr Zul. Cik nemo gelak sorang2 bila Dr Zul sebut lokasi die dikala itu bersama nama cik nemo sekali. Sure Qayyum bengang sbb org yg ditunggu-tunggu xjadi dtg. Itulah perasaan cik nemo bila pukul 3 Dr Zul belum kunjung tiba. Lagipon, nk ke Gebeng, office hour pon berakhir. Memang xsempat. Kata Dr Zul, die lambat sikit dari KL. Travel bersama family, mmg akan mcm tu. Plus2 dgn anak yg masih kecil. Berbalik kpd cerita tadi, lepas sedikit penerangan ttg KSES cik nemo bawak Dr Zul ke control room. Kebetulan AsiaVision tgh online (pertukaran berita antara negara2 Asean), jadi Dr Zul berpeluang tgk. Cik nemo cerita dgn Dr Zul awal2 tadi, di KSES kita boleh tgk siaran TV negara mana yg kita nak as long as xder encryption. Jadi, dah abes crite2, cik nemo nk tunjuk secara praktikal pulak. Baru cik nemo berkira-kira nk tekan button2 di decoder, tibe2:

Dr Zul: Eh, pakcik2 tu bagi ker awak maen dgn alat2 ni sume??
Cik nemo: (Sengih) Xpe2, boleh2.

Cik nemo tunjukkan kepada Dr Zul senarai rancangan TV yg boleh dilihat, cik nemo memilih siaran dari Middle East untuk ditonton. Jadi boleh tgk rancangan dari Kuwait, Sudan, Oman (tpt Suleiman ;p) dll. Cik nemo buat sedikit calculation, dan masukkan mana2 data yg patut. Dr Zul kelihatan gembira bila rancangan tu terpapar di skrin TV. Melihat kegembiraan tu, cik nemo meminta Dr Zul pula memilih rancangan yg diingini. TV Arab Saudi menjadi pilihan hati. Di kala jarinya menekan butang 'enter', keluarlah gambo pak arab ngah beri ceramah di masjidil haram. Lepas tu cik nemo meneruskan lagi discussion bersama Dr Zul sambil kaki berjalan dan mulut pok pek pok pek. Tempat agak besar, jadi perlu byk berjalan. Dah hampir sejam lebey berdiskusi, Dr Zul meminta izin mengundur diri. Cik nemo sempat bertanyakan keadaan isteri dan anak2 Dr Zul yg agak lama di dalam kereta. Katanya, die pon xsangka akan lama di KSES.

Malam semalam cik nemo telefon Adah, berkongsi cerita memandangkan Dr Zul akan melawat die hari ni. Agak lama bersembang, dah lama xborak2, mcm tu lah jadi..bak kate Adah, kalo cik nemo ade depan mata, dah dipeluk-peluk cik nemo! Adah pon gundah gulana sbb boss2 die sume xder..haihhh..2x5 la ngan cik nemo..Ingat besok nk call die lagi, tanye keadaan. Tambah2 cik nemo nk tanye die psl passport die ke offshore. Masa sembang2 ngan Adah, cik nemo sempat bgtau kesukaran training yg Adah kene lulus utk dptkan passport tuh. Salah satu, Adah kene terjun dari chopper ;p berendam dalam air dah pasti daah~ Semoga berjaya Adah!

Pagi2 buta tadi cik nemo bersembang dgn Qayyum. Seperti yg dijangka, die bengang Dr Zul xsempat dtg smlm ;p Tapi sambil gelak2 lah..katenye die dah suruh HR tempah mknn untuk menyambut kedatangan Dr Zul..waahhh..rugila Dr Zul, patutnye ckp ngan die awal2 Qayyum ;p boleh cik nemo tumpang sekaki, tukang tunjuk jln kt Dr Zul ngeh3.. Cik nemo balik kerja td, cuaca sgt best! Laut nmpak sgt cantek! Biasanya time balik jek mesti ujan..hari ni ceria aje cuaca di waktu petang. Cik nemo teringt ke'terperanjat'an Dr Zul time cik nemo bwk die pusing2 KSES.


Dr. Zul: Eh, tuh laut ker??

Cik nemo: A'aa Dr..nnt otw Dr nk turun Dr bley tgk betul2..agaknya td ujan time Dr sampai, sbb tuh xberapa nk nampak ;p


Nanti cik nemo uploadkan view dari tempat keje cik nemo yeh ;) Jadi, ptg tadi cik nemo amek keputusan nk ke pantai. Ajak umie, nk menjahit katanya..cik nemo pegi ngan Yayah jln2 tepi pantai..hilang beban di kepala rasanya saat mata menangkap pemandangan ciptaan Yang Maha Agung, cantek! Waiting for si kembar tomorrow~

2 comments:

mcjalanan said...

rindu lecturer blur tuh wey..!!
betapa seksanya kita belajar field theory dlu....

anyway... happy Eid Adha sistah. lecturer sy belom dtg menjenguk lagi...:D

hidayah *^_^* said...

ahahahha..sis ingt yeh kesengsaraan kite blajar Field Theory tuh..bak kate Dr Zul, ini adelah subjek yg diberi nama - 'Fail' Theory!

Oh convergence, oh divergence, oh curl, oh Bio-Savart Law..oh..oh..oh..aku xjumpe lagik kamu~