Thursday, November 27, 2008

* Kursus oh kursus *

Cik nemo xlarat nak sambung crite semalam dek kerana penat berkursus satu hari, hari last semalam! Hari pertama cik nemo masuk bilik mesyuarat, cik nemo agak gugup sbb cik nemo xkenal sape2 pon..rata2 pegawai semuanya. Mata semua memandang cik nemo saat cik nemo melangkah masuk. Cik nemo kenal muka beberapa org yg cik nemo sengih2kan dalam control room sblm diarahkan boss untuk join training VSAT tuh. Dah masuk, satu lagi masalah cik nemo, kat mane patut cik nemo duduk? Cik nemo dah la tarinee jek, takkan nak duduk satu meja ngan dieorg..last2 cik nemo duduk betul2 hujung meja mesyuarat, bermakna cik nemo betul2 mengadap jurutera yg ditugaskan untuk berckp hari tuh. Cik nemo berkira-kira umur jurutera2 yg ditugaskan untuk buat presentation untuk 2 hari ni..cik nemo jamin, belum sampai 30! Dan mata cik nemo mencuri pandang lagi org2 sekeliling..maklumla, cik nemo jer wakil KESS dalam bilik tuh, rasa mcm xsenang duduk. Dan tiba2 cik nemo nampak seseorg yg amat cik nemo kenal, En Rosli! Cik nemo tibe2 mcm nk menepuk dahi sendiri, tapi naseb baek di dalam kawalan lagi..mmg la En Rosli akan ade, die kan boss paling atas VSAT, cik nemo teringt carta organisasi department GND yg cik nemo amek dari web TM Intra. Maknenye jurutera2 muda tuh anak2 buah En Rosli! Cik nemo agak ke'tension'an..naseb baek en Rosli xperasan cik nemo. Tiba2 En Din masuk, join sekali. Fuh! Lega cik nemo, sbb bukan cik nemo sorang wakil KESS. Terus die duduk sebelah cik nemo. Alhamdulillah! Tapi tibe2:

En Din: Eh ade pegawai baru rupenye.. (sambil sengih2 kat cik nemo, cik nemo dalam hati.."jgnla ckp bukan2 En Din weh..rase tebal dah muke ni") En Rosli, ni tgk ni, ade pegawai baru ni.. (sambil juehkan mulutnye ke arah cik nemo)

En Rosli: Eh, haaa..mcm kenal! (ketawe)


Cik nemo xtau nk buat xpression cam mane..semua tgk cik nemo..ni la keadaan yg mane cik nemo kurang selesa..ditambah lagi, cik nemo xtau ape2 pasal kursus ni..ditambah lagi..cik nemo menjadi the only one flower lagik kat situ..mmg rasa sgt tertekan! Untuk fasa pertama, cik nemo betul2 lost dgn discussion tu..tapi cik nemo cuba sedaya upaya untuk catch up ape yg berlaku dlm hidup cik nemo di kala dan saat itu..kepala mcm xdpt nk fokus sgt. Masuk slide fasa kedua, cik nemo dah rasa mcm selesa sikit, sbb cik nemo dah ade sikit2 view..sbb slide tuh hundred percent teori psl VSAT..dan kebanyakannya cik nemo dah tau dari segi teorinya, cik nemo pernah belajar dlm subjek Sat Com, pastu cik nemo dah didedahkan dgn teknologi ni awal2 di KESS, jadi cik nemo rasa part of cik nemo punya otak dah stabil sikit keadaannya compare di awal2 kursus td.


Cik nemo: En Din, Petronas pakai DAMA jugak ek? (berbisik-bisik time presentation berlangsung) Bukan PAMA aje?

En Din: A'ah, dua2 pakai.

Cik nemo: Oooo..okie2..


Time cik nemo bisik2, one of the presenter terus tgk cik nemo. Huuu..en presenter, sy pon tau juge psl ni..jgnler tgk pelik2.. ;p Di waktu ptg pulak, dieorang nk ready2 alat untuk praktikel hari esok. Cik nemo tunggu jugak la dalam bilik mesyuarat tuh, bile nk mula. Tibe2:


En Saiful (presenter): Err..name ape td?

Cik nemo: Hidayah.

En Saiful: Aaa..hidayah, jom!

Cik nemo: Erk..gi mane?

En Saiful: Tracking antenna.

Cik nemo: Okie!


Cecepat cik nemo bgn, takut ketinggalan..Masalahnye..mane org2 lain, lps lunch truz ilang..So, ptg tuh cik nemo tgk dieorang psg antenna 1.8m..xder lah besar mane, cume nk psg tuh mmg cik nemo tau, cerewet. Cik nemo tgk ajelah kan dieorang sume psg..xkan cik nemo nk sibuk2kan diri di kalangan kaum2 adam tuh. Dah sampai pukul brape ntah, dah berdiri antenna tuh dieorang sume minum ptg. Tinggal la cik nemo, pakcik Jay ngan pakcik Man. Yes! Org da xder! Cik nemo dan 2 org pakcik lg meneruskan kerja2 terbengkalai iaitu mengetatkan skrew2 yg berjuta2 tuh..dan psg feedhorn. W'pon pakcik dua org tuh xterlibat, dieorg ringan tulang tlg membereskan kerja2 tu. Pakcik Jay letak tangga, cik nemo panjat sbelah kiri, pakcik Jay panjat sbelah kanan. Cik nemo dah truz tukar slipar jepun, lantak la..org2 penting da xder depan mata ehehehe..dah selesai, pakcik Man suruh cik nemo join dieorang minum ptg kat KUA-2, tapi cik nemo xmboh..cari psl nk campor ngan dieorang lg sekali, mane ade org nk sembang2 ngan cik nemo..nnt otak biol lg sekali mcm dlm bilik mesyuarat ;p cik nemo bercangkung tepi koridor sambil berpok pek pok pek tanye itu ini kat pakcik Jay. Maklumlah, dah lama sgt berdiam diri sejak pagi..dah peram lama ;p Lepas tuh, org2 penting tuh sume dah packing2 nk balik, cik nemo kene tunggu pukul 5.30p.m. Cik nemo ckp kat pakcik Jay:


Cik nemo: Ini baru psg, belum tracking, biler nk track nye?

Pakcik Jay: Kul bape doh ni, mmg dok doh ari ni..

Cik nemo: Tu lah, bukan senang nk track, esok la tuh agaknye. (Cik nemo teringt track antenna mase transmission Bhutan ari tuh)

Pakcik Jay: Eh kaklong, dieorg xtrack mcm kite track tuh tau, dah xpakai spectrum analyzer, skrang pakai laptop jek.

Cik nemo: Huh? Pastu kire bacaan signal level jek lah? Xder nmpak carrier lah?

Pakcik Jay: Hoo..die ade alat die tuh, sambung jek nnt ke laptop.

Cik nemo: Dok paham.


Ngeh2..biolah, esok2 tgk cam mane jurutera tuh buat. Cik nemo tdo awal mlm tuh. Pastu tgh mlm cik nemo dpt satu kol, lebey kurang pukul 1 lebey..sape pulak org kol mlm2 ni..cik nemo tgk number jek yg terpapar di skrin phone. Rupe2nye akh Hamdan! Adeehh..dah la ngusik lagi mula2 tuh, aku ingt mamat mane mlm2 buta ngacau..ingt nk letak aje..ditambah mata yg mengantuk dan kaki yg lenguh. Mmg itu jek masa terluang kata Hamdan. Katanye dah lame xsembang2 ngan cik nemo. Maklumlah, dulu2 cik nemo rapat sgt ngan Hamdan ni, lps die join SRC dan jadi presiden, cik nemo dah jauh sikit ngan die..dah jd org penting, mmg bz la..jumpe tgh2 jln pon kdg2 sempat hai2 bye2 aje..Ntah nape mlm tu die teringt kat cik nemo..dikacaunye cik nemo tgh2 mlm ;p cik nemo pon mamai2 jek..tp dgrla masalah ke'tension'an die training, kesian juge, mungkin dah tak tahan simpan kot..Tapi mmg cik nemo betul2 terkejut bila Hamdan kenalkan diri, sbb dah hampir setahun kot tak berjumpa. Kawan punye psl, layan~


Pagi esoknya, cik nemo sambung berkursus lagi. Dah tgh hari, cik nemo xsabar tunggu pukul satu, cik nemo nk balik lunch hour ni, nak jumpa Yayah, Yayah dtg ngan che Iz dan cik Fadhilah, bwk cik Hasanah untuk beli brg2 hari perkahwinan die nnt. Lepas tuh tgh cik nemo merangka-rangka plan, presenter ckp sambung lps mkn. Yes! Tibe2:


Mr.A (xtau nama, one of the participant from Johor): Boss, is it takes a much time to complete the praktical one?

En Saiful: Err..no2..maybe around half an hour.

Mr. A: Is it? Can we juz continue? So that we can go back straightly after that.

En Saiful: Boleh ker sume?

Cik nemo(dlm hati): Argggghhh! Sambung jek la nnt..Gile ape, tracking pon belum. Ingat senang ker? Opps..pakai laptop utk track, maybe betul agaknye, cepat.

En Saiful: Okeh! No problem!


Bermula lah ranjau duri ber'tracking' tgh2 hari buta tuh, tapi waktu tu mendung, nak ujan..jadi xder rasa bahang sangat. Sekali lagi cik nemo berdiri kat tepi melihat segala perlakuan2 si pengajar dan anak2 murid yg terlibat. Cik nemo cuba tgk apa yg berlaku di laptop En Saiful. Ooooo..mcm tu rupenye dalam hati. Tapi signal level sgt rendah..separuh tgk laptop, separuh pusing antenna. Bukan senang nk cari satellite untuk 'facing'kan antenna ke arahnya. Cik nemo terus dan terus tercegat tgk dieorang pusing sana sini antenna tu. Cik nemo berkira-kira dalam hati..pelik dgn cara tuh..betul ker dieorg nie? Nak bersuara, mcm xpatut. Cik nemo pandang pakcik Jay dan brader Mat. Dieorang punye ekspresi muka mcm apa yg cik nemo rasa. Pakcik Jay ngan brader Mat pon berdiri tgk2..nk kacau, mereka xterlibat. Last2 dieorang fed up, waktu dah menunjukkan hampir pukul 2, dah sejam! Dieorang sume pegi mkn. Yes! Sekali lagi, tinggal cik nemo ngan pakcik Jay dan brade Mat. Cik nemo nampak En Saiful tak pegi mkn, rupa2nya die berehat dalam control room.


Brader Mat: Jay! Buat kuar brg kite!


Cik nemo tarik kabel dari luar cucuk kat spectrum analyzer dlm control room. En Saiful ade situ, cik nemo pk2..xpelah, wat xtau aje. Cik nemo dah ready nk menjerit ni. Pakcik Jay dah ready pgg antenna, dan dikala itu hujan turun. Bak kate brade Mat, kejer tak kire hujan panas! Cik nemo sahut cabaran!


Cik nemo: Okey Pakcik Jay! Azimuth, pusing one direction! (sambil melihat isyarat dari brader Mat yg monitor dlm control room, cik nemo kire mcm org tgh) Lagi...lagi...lagi...lagi..pusing3..okie! Reverse! Lagi..lagi...lagi...lagi..dan lagi..dan lagi.. (cik nemo jerit2..dan jerit..) Okie! Elevation, one direction! (Pastu duk lagi..lagi..lagi...sampai rasa mcm sebut gila pon ada)


Cik nemo xkekok sgt sbb cik nemo dah penah lalui mender ni. Lagi2 bekerjasama dgn pakcik2 ni. Dah biasa. Xsampai setengah jam, mission complete! Lepas tu brader Mat bagi arahan supaya simpan balik alat2 KESS, dan tukar balik alat yg mereka bawak. Lepas tuh cik nemo pegi mkn mknn yg disediakan. Cik nemo tgk dah kosong tpt mkn tuh. Cik nemo pk2..sure dieorang dah pegi site balik semula, cik nemo baru nk mkn..Heee..lantakla..dah pukul 3, perut dah xtahan. Cik nemo mkn aje! Dah la xbley balik! Mr.A punye pasal la ni!


Petangnya cik nemo kemas2 nk balik, pakcik Man ajak minum ptg yg disediakan untuk peserta kursus. Cik nemo okie aje sbb ade teman ehehehehe ;p Sampai kat situ cik nemo tgk En Saiful ade, En Rosli ada, dan ada 2 3 org lagi. Cik nemo senyum jek la kan, truz ke toilet cuci tgn. Cik nemo kuar toilet, cik nemo dgr suara ckp dekat En Rosli suruh anak2 masuk minum sekali. Cik nemo jenguk, nampak isteri En Rosli ngan anak2 die sampai dgn kereta nk amek En Rosli. Cikgu Uyun! Cik nemo bergegas keluar, dan dari jauh cikgu Uyun nmpak cik nemo, die terus keluar, dan peluk cik nemo. Cik nemo xkisah dah org2 kat dalam tgk.


Cikgu Uyun: Praktikal sini ker?

Cik nemo: A'ah cikgu, cikgu2 jom masuk meh, kite minum ptg, lame betul xjumpe.


Cikgu Uyun ni cikgu cik nemo di Technic Institute (T.I) dulu, w'pon die xmengajar cik nemo, cik nemo rapat juga dgn die. Maklumla, cikgu Uyun cikgu Akaun, cik nemo pulak budak PKEE, mmg xselaliran lah. Kiteorg sembang2 kat luar la pulak. Lepas En Rosli sekeluarga pulang, cik nemo pulak kemas2 brg cik nemo untuk pulang. Dah sampai control room cik nemo agak terkejut, En Saiful belum balik lagi! Ingt tadi dah hilangkan diri sume da chow. Cik nemo kemas2 nk kuar simpan brg2 dlm kreta, sempat lalu depan En Saiful yg baru lps berborak dgn staff:


En Saiful: Tu, pegi cabut antenna balik.

Cik nemo: Xlarat!


Ehehehe..cik nemo sengih mcm kambeng jek sambil berlalu simpan brg2. Dan kebetulan cik nemo nk balik, die pon nk balik. So seiring dan sejalan, eh tak2, En Saiful di depan, dan cik nemo di belakang, maklumla, umah cik nemo dekat aje, nnt sampai simpang cik nemo belok aje. Dan En Saiful meneruskan perjalanannya pulang ke Cyberjaya.


2 hari berkursus, cik nemo rasa bertuah, at least dpt tau sumthing yg cik nemo xtau. Letih mmg la letih..tp xperience is much precious. Dan hari ni tiba2 pukul 10.30 pagi, cik nemo diajak oleh En Din untuk kerja luar lagi sekali..ke Kemasek, dekat2 dgn Petronas Kerteh yg cik nemo pegi itu ari. To be continue...


Opps..cik nemo sampai rumah pukul 5.30p.m td cik nemo nmpak kereta Ayah Ambak, lps tuh cik nemo dgr suara si kecil jerit "Mak Long! Mak Long!" Farisha!! Cik nemo parking kereta, teruz ke arah si kecil. Wawa pon ade sekali rupenye. Ayah Ambak ngan Mak Yah bwk cucu jln2 rupenye. Dan kami minum ptg bersama-sama..

5 comments:

nohanz^_^ said...

salam..

isk isk.. cik nemo.. training anda sgt best~ buat kerja2 yg berkaitan Tele. Memang betul2 kerja engine Tele tuh.

tak macam nohan. Wat kerja managment jer. For Cik nemo info, classmate kita, Ah Sian (dak cina, pakai spek) pon satu tmpt praktikal dgn Nohan. Tapi dia kat KL 2, n Nohan kat KL 3. Dia pon dah ikut techinician tgk diorang setup broadband, pasang cable, naik menara KL, gi KLCC, n macam2 lagi la. CUma nohan jer stuck kat sini.

wuwuwuw, nasib. Tuh la, dulu org TM dah cakap takde keje kat sini. Tapi gile ke nak hantar nohan gi TM Putrajaya, jauh nak mampos. Tak pe la.. nasib2.. =(

hidayah *^_^* said...

wslm..

Norhan, xbley tukar unit ker norhan. Seingt ari tuh mr muslim penah ckp, dah abes beberapa minggu kite boley mintak die switch ke department lain. Cuba norhan..tanye2kan, time ni nak belajar sume2 tuh..jgn ckp nasib! Takdir kan boleh diubah ;) Lupekah anda discussion kite dalam Modern Muslim?

Kalau boleh, grab mane2 peluang sekarang, nk continue study under TM, sekurang2nye kene kejer 3 thn dulu, baru boleh further study.

Nur Syuhadah said...

bestnye cik nemo punye training..memang nmpak best gile...dah la bunga matahari sekuntum disana:D

terima kaseh nemo..kite pon baru sempat nk bukak blog..dan baru tau cik nemo dh pindah blogspot..senang dan mudah utk komen sket sket:D

hidayah *^_^* said...

ni rasa nk nyanyi lagu "matahariku" by agnes monica nie ;p

tu la adah, tunggu jugak, bila adah nk update blog, cik nemo suke bace crite adah di Petronas. Adah nye opis yg mane satu? dekat tangki minyak yg beso2 tuh ker?

educated-non-fools said...

sistahhhhhhhh

dah ada entri baru sila ler baceeeeeeeeeeeeeeeee....

**hugsssss