Friday, November 21, 2008

* Yeayy! Hari Jumaat! *

-[ cik nemo dan anwar di pantai balok]-
*kong..kong..kong..* cik nemo masih lagi dgn batuk dan selsemanya. Semalam mmg bengang sangat kepala, maklumlah selsema..rase berat jek kepala, air idung ni nk meleleh aje ;p cik nemo pon xckp byk sgt sbb risau virus akan merebak di opis nie..hari ni umie pon dak *sok sek sok sek* ala2 nk selsema jugak tuh..haihhh..dah jangkit ngan aku la tuh..

Semalam umie rebus jagung yg Pok Din tukang bagi..lame betul dok makan jagung rebus. Masa balik rumah time lunch hour, cik nemo mkn sepuas-puasnya (w'pon deria rasa mcm xberapa nk berfungsi). Tengok ada banyak lagi, cik nemo mintak umie bekalkan untuk pakcik2 kat opis nie ha..cik nemo letak aje atas meja, pastu annouce "jagung..jagung.." ala2 makcik kt pasar tani ;p Nasib baek laku. Waktu balik, cik nemo balik lewat setengah jam, sebab ada lecture dari brader Mat. Kepala dah denyut2 dek selsema, tambah duduk tempat pingu lagik..tepat pukul 6 cik nemo kuar dari opis. Haa..ni cik nemo nak cerita, cik nemo sgt2 sakit hati dgn seorang abg nie. Cik nemo masuk kampung, xbley bawak kreta laju2..lagikla time2 pukul 6 tuh, ramai beno kanak2 riang tgh bermain. Dah name pon kampong kan, jln tempat kreta lalu kadang2 jadi padang permainan dieorang. Dah hampir2 nk sampai rumah, dalam 10 langkah gituh (skala:langkah hritik roshan-kaki pjg), ada la pakcik bwk motor depan cik nemo, bwk budak kat depan, jln2 mkn angin ptg2 kan..jadi cik nemo follow aje..nak kejarkan ape kan..lps tuh, bila cik nemo tgk cermin pandang belakang (jgn pandang belakang, pandang depan), ada sebuah kereta yg macam xsabar2, cik nemo rilek jek, sbb cik nemo xsalah, mmg ada kenderaan kat depan. Pakcik tuh pandang sisi, tgk cik nemo, die pon baik hati bagi laluan, dan die ke kanan sikit. Nak ke kanan byk2, penuh budak2 main situ.. Kereta belakang pulak, punyelah xsabar, nak berak ker ape ntah, die potong kanan..haaa..kan nampak pakcik tuh bwk budak kecik atas motor! Dah seiring dan sejalan dgn cik nemo sbb die xboley nk teruskan jugak, pakcik tu dah depan die.. Tau pon salah, dah tuh dua2 org, dalam kereta tuh, suami isteri jeling kat cik nemo..haihh..cik nemo rilek jek ;D saje nak tgk aksi seterusnya bila cik nemo sampai depan rumah. Lorong umah encik pon depan umah cik nemo (cik nemo tau tuan punye kreta tuh, pagi2 selalu nampak lalu depan umah cik nemo), buat ape nak laju2. Kanak2 riang ramai tuh ngah bermain. Cik nemo sampai depan rumah nk bukak pintu pagar, dua2 org tuh tibe2 tgk cik nemo lagik, terkejut! Haaaa..dah tau cik nemo duk mane? Anak sape? Cik nemo senyum aje..kene sopan2..w'pon hati membara.. Ngeh2 (bukan nak berlagak, tapi org macam ni kene physco sikit)

Nak dijadikan cerita, cik nemo lambat ke tempat kejer ari ni, biasa sampai, jam pukul 0030, tapi cik nemo sampai kul 0100. Cik nemo kene ikut waktu greenwich @ UTC, sbb cik nemo keje bahagian international, waktu kene standard. Waktu nak ke opis, cik nemo nampak kereta semalam dari depan, bila selisih, cik nemo nak senyum, sekali, pemandu tuh buat tak tgk jek..Kah3 cik nemo ketawa kegirangan ;D ditambah dgn lawak Fafau ngan FBI ;p Dah hampir 2minggu cik nemo tak jumpe Pakcik Bakri, ari tuh die ke Duyong, lps tu cuti seminggu. Tiba2 hari ni, terpaksa offshore lagik. Ini ESSO punya masalah pulak. Tapi tadi cik nemo tgk kat sprectrum, carrier sgt cantik, tp kene antar org juge utk tukar feedhorn (tibe2 teringat lab Antenna dgn Mr.Shahidul, cik nemo kene tanye psl feedhorn ni la time assesment ;p).

Pakcik Bakri: Haiihh..heran2..xsempat nak borak2 dgn yong (panggilan utk aku ler tuh, org panggil kaklong, die panggil kakyong..jadilah yong), nok manje2 ngan yong, nok maen game ngan yong..doh kene gi pulok!
Cik nemo: Hoo..tu lah, kejap ade, kejap xdok ;p

Waktu ptg sambil batuk2, cik nemo kemaskinikan buku log, risau jugak silap ape yg cik nemo tulis, tapi tanye kakak FET itu ari, die ckp tulis mcm diari harian. Tanya Norhan, die ckp tulis aje w'pon keje yg sama tiap2 hari. Tiba2 cik nemo nmpak Pakcik Jay kat luar, buat gaye mcm menulis sesuatu. Rupa2nya dah balik dari antar Pakcik Bakri kat airport Kerteh nun. Cik nemo angkat2 kening, kunun2 macam tanyelah kan..bahasa isyarat..tp masalahnya cik nemo xpaham gaya Pakcik Jay tuh..cik nemo tunjuk buku die geleng..last2 cik nemo pgg pen, haa! Pen upenye..aduss~ Time die nak pulangkan pen:

Pakcik Jay: Long..xmboh balik lagi ker?
Cik nemo: Aa..bakpe? (Tgk jam kul 4.30p.m)
Pakcik Jay: Kalu nok balik, nok tupang skali, keter tinggal kat kedai pokok ciku.
Cik nemo: Aaaa..okie2, jom2! (Cepat aje kalu nok balik ;p lgpon P'cik Jay da bg green lite)

Sampai kat pokok ciku cik nemo 'drop'kan P'cik Jay, pastu, pulang ke rumah! Tibe2 lalu depan rumah cikgu Khalil, cik nemo nmpak sorang m'cik berjln..mcm kenal gaya nye. Cik nemo lalu tepi, sah! M'cik Sal rupenye. Cik nemo ajak tumpang sekali, w'pon pada awalnya ditolak.

Cik nemo: M'cik Sal, meh2 balik sekali, jauh jalan ni

M'cik Sal: Eh, xpe2..nyusoh jek
Cik nemo: Alah m'cik Sal, nk balik tpt sekali kan, xder susah2nye (rumah m'cik Sal betul2 depan rumah cik nemo jek)

M'cik Sal: Ingat nk exercise tadi
Cik nemo: Ahahaha..xpe2..lain hari, ni balik dr surau ker? Ada org ngajo?

M'cik Sal: A'ah..ustazah ngajo ari ni


Dah sampai rumah! ;p Disambut dgn pertanyaan Yayah, kepelikan naper cik nemo balik awal sgt ehehhee..cik nemo pon critelah lagi sekali. Pukul 6 lebey tadi Acik Yatie dtg, saje jln2 ptg2 ari..tp yg pasti putranya sibuk bermain, xmboh mari umoh papa ehehhe..waktu bermain xleh kacaulah budak kecik tuh.

-[ air milo cik nemo yg xsempat diminum, sekor lalat dan sekor kupu2 bedal dulu ]-

2 comments:

katahatianakrazali said...

sodap air tuh... yg telah bercampur dgn kupu2 mahupun lalat...wakakaka...

mish u la sistah...

harap sistah recover batuk ya...:)

p/s: jgn2 lupa bce katahati ya....ngehehehhe....

hidayah *^_^* said...

ahahhaha..sodap2 sis ain zalikha, lagi sodap kalo sis ade sekali join ngan cik nemo ngeh3

mish u too..how's work?

alhamdulillah..on-journey to cure ;)

p/s: xlupa! ngeh3