Tuesday, November 25, 2008

* Pengorbanan *

Sedar tak sedar, dah sebulan cik nemo di KESS, cepat betul waktu berlalu. Tiba2 terasa beban juge kepala bila terpandangkan tool box FYP ;p Norhan, bile mau buat ni? Programming pon sangkut2 lagik..haihh~ Ade nk kene marah ngan ayahanda Khair Razlan ni Norhan..


Semalam, lebey kurang pukul 11 lebey pagi, abah kol suruh balik kejap sebab ada tamu istimewa dari jauh datang. Cik nemo minta kebenaran Shift leader yg bertugas, dan memecut ke rumah. Rasa gembira, sebak suma bercampur baur bila memeluk si tamu. Lama sungguh cik nemo tak berjumpa dengan cik Ani dan cik Dan..bertahun2 sudah. Gembira sbb xsangka dapat jumpa semula dgn org yg selalu memberi kata2 semangat di saat diri sedang melangkah ke alam dewasa. Sedih sebab..pasangan suami isteri itu menghidap penyakit yg agak serius. Cik nemo tersengih bila masuk ke ruang tamu rumah. Cik nemo xkenal yg lain2 tetapi mata cik nemo tertumpu kepada sekujur tubuh yg agak kurus, tapi cik nemo masih dapat mengenali insan yg bernama Suryani tu. Cik nemo tgk sambil tersenyum, mengharapkan sedikit kata2 terkeluar dari mulut cik Ani tanda dia masih mengingati Cik nemo.


Abah: Cik Ani xnampak tu Along.
Cik nemo: Erkk.. (terus ke tempat duduk cik Ani)


Cik nemo melutut menghulurkan tgn, cik Ani bagaikan org buta mencari-cari tgn cik nemo. Cik nemo rasa macam nk menitis air mata..sebab xsangka sampai begitu sekali rupa setelah sekian lama xjumpa. Hati yg sebak terus ke dapur, cari umie, sbb seorg lagi insan xdpt kucari.


Cik nemo: Umie, mana cik Dan? Xdok pong Along tgk..
Umie: Cik Dan yg duduk tepi sekali kerusi tuh..yg nampak mcm dah tua sgt.. (senyap).. Umie pon xkenal tadi..
Cik nemo: Ha? Ya Allah! Marahla cik Dan..Along xtego die, tp mmg along xdpt nk recognise yg mane satu umie..


Cik nemo bergegas ke depan semula. Sekujur tubuh di tepi dinding, memandang cik nemo. Terkejut! Cik nemo cuba kawal emosi dgn senyum..


Cik nemo: Cik Dan...(terkedu)..err..jemput minum kat sini cik Dan..
Cik Dan: Ha...xpe2, cik Dan xleh mkn nie..nk buat hemodialisis jap lg..


Penyakit cik Dan telah cik nemo ketahui awal2 dulu, tapi cik nemo xsangka begitu cepat perubahan diri cik Dan..kurus..jln dah xberapa betul..sebelah kiri badan mcm dah keras kesan strok..Teringt 4 tahun lalu, cik Ani mengambil keputusan untuk bertukar ke Penang, atas alasan keluarga cik Dan ada bersama untuk menjaga cik Dan. Cik Ani lah yg bwk kreta, bwk cik Dan untuk berubat..cik Dan seratus peratus bergantung pada cik Ani yg setia menemani. Di kala ini, cik Ani pula terpaksa meminta bantuan dari org lain untuk menuntun tgnnya untuk berjalan. Matanya dah xboleh melihat..Cik nemo terpk, mcm mana suami isteri ni meneruskan hidup..kedua2nya masih muda. Mmg sgt2 muda lah dari abah ngan umie..tapi..kedua2nya kelihatan sgt gembira...tp siapa tahu gelora di hati kan..Cik nemo doakan yg terbaik buat mereka berdua. Semoga ditabahkan hati mereka..dan cik nemo juga!


Pagi ni waktu cik nemo teman umie menyediakan breakfast, tibe2 cik nemo nampak sesuatu atas bumbung kreta..amboi2..kucing rupenyee..lenanye die tidur! pic tuh cik nemo snap bila kucing tuh dah menggeliat nk bgn.. abeh lekat tapak kaki die..

Hari ni cik nemo susah sangat nk pilih baju kurung mana satu cik nemo nk pakai, cik nemo terpk, buat ker ada pelawat dtg, pakai cincai2..susah jugak..tapi cik nemo memilih nk pakai simple2 jek ari ni, no belit2 tudung ehehehe, juz lepas kedepan aje..Sekali, sampai opis, mmg ada org nk dtg, ada kursus VSAT rupenye..engineer dari cyberjaya akan turun. Dah duduk2, dieorang sampai..cik nemo buat2 biasa jek la kan, cik nemo bukan kenal pon, sengih2 jek lah, pastu muka engineer2 tuh serius aje, takot jugak cik nemo. Cik nemo pk2, cik nemo xterlibat dgn mender2 besar mcm ni..jadi..juz sit comfortably ;p Dan tiba2..

Boss: Hidayah, jom join kursus, 2 hari ni, ari ni dan esok!

Cik nemo terkedu. Biar betul boss nie. Cik nemo dah la xtau ape2 pasal kursus ni.

Cik nemo: Err..betul ker nie? Join kursus tuh? Betul ni? Xpe ker?

Ntah brape kali Boss sebut "Iye!" cik nemo bergegas keluar, ke kereta utk memakai kasut! ;p al maklumla..berselipar jepun~ Err..cik nemo rasa dah mengantuk, cik nemo sambung esok jek lah apa yg terjadi kat cik nemo dalam kursus tuh, esok kursus lagik! Huuuu..mintak2 okie la esok.. Amin~

2 comments:

-nADiAH- said...

along.. yer ker cik ani dop napok??
bakper?
mata dier sakit apa?
heemm..dah lama tak jumper dorang..
ingat dlu2..
sedih pulok saang biler mengetahui kondisi mereka..

hidayah *^_^* said...

tu ah diah, aku pong kejut ngat, mmg die napok aku pong :(
mmg sgt sedey~ die tanye jugok nadiah duk manne..aku pon story-mory kt die..tp..mmg sedey..