Tuesday, February 10, 2009

* Siapekah.. *

Semalam, masa cik nemo n the gang (nadiah, ja ngan lala) tgh minum2 dan mkn2 kat kedai kuning, nadiah receive call dari Yayah. Satu berita yg mengejutkan: rumah tokki dipecah masuk oleh manusia pendek akal!! Sebenarnya, minggu lps, abah ngan umie ke KL antar tokki utk rawatan susulan. Tatkala tokki menjejakkan kaki ke kampong halaman, pakcik cik nemo, ayah teh Ma (abi) dikhabarkan mengalami tekanan darah yg sgt tinggi sehingga emit di wad hospital Kemaman. Lepas tuh, ditransfer ke Kuantan, kurang kelengkapan alat mungkin. Setelah di'scan', abi mengalami pendarahan dalam kepala. Malam ari jumaat xsilap, cik nemo terima sms dari cik Fadhilah, meminta kami2 ahli keluarga mendoakan keselamatan abi. Cik nemo terus mendail no cik Fadhilah untuk mengetahui keadaan dgn lebih lanjut. Jadi, cik Fadhilah, cik Hasanah, Tokki dan Tokwan ke Kuantan untuk sama2 berada di samping abi. Cuma kami jek xder :( Nak dijadikan cerita, semalam, abah ngan umie antar tokki balik ke Kemaman. Cik Hasanah ngan cik Fadhilah tidak terkecuali sebuah lagi kereta, kereta tokki. Sampai2 rumah, rumah dipastikan telah dimasuki makhluk Tuhan yg rasa2nye penagih, barangkali. Barang yang hilang: Gelang kawen cik Fadhilah, yg pasti, amat disayanginya..brg che Iz, dan cik Hasanah. Syukur alhamdulillah, kereta cik Hasanah yg ditinggalkan tak dikebas sekali! Padahal kunci mmg tersimpan kt rumah. Alhamdulillah! Semoga makhluk Tuhan tuh menerima balasan yg setimpal..


Scene sewaktu balik dari kelas smlm:
Cik nemo spt biasa, menuju ke lif Ixora sambil menganggukkan kepala sekaligus melemparkan senyuman keletihan buat auntie yg setia menjaga di tepi lif. Sewaktu sampai di floor rumah cik nemo n the gang, cik nemo nmpak ja tergesa-gesa keluar dari rumah, yg pasti bukan dgn attire untuk keluar rumah. Pelik! Cik nemo cecepat menjerit dari jauh:

Cik nemo: Jaa!! Knape????

Ja: Nieee..org umah atas terkunci kt tpt sidai baju(backyard)! Mcm yg penah jadik kt umah kite tuh! (sambil berlari-lari menaiki tangga ke tingkat atas)

Cik nemo: Hah? Eh2..nanti2 (cik nemo pon berlari follow ja. Sampai di tingkat atas, cik nemo nampak selipar ja di depan rumah mangsa terkunci, cik nemo masuk aje!Tgk Ja tgh berusaha memulas-mulas tombol pintu. Yang pelik, pintu mmg xterkunci, tp xleh bukak..adeii). Guane ni ja? Kene panggil management ni (cik nemo sama naik menolak pintu, ikutkan hati nk berpadu tenaga ngan ja, nk tendang aje ngeh3, *teringt insiden menendang pintu rumah yg dikunci dari dalam*)

Ja: Penoh doh jadi gining kt umoh kite!
Awaak2!(Ja menjerit memanggil mangsa terkunci). Tunggu eh, kite org panggil management!


Cik nemo bergegas ke bawah sambil mengunjukkan beg cik nemo kat Ja. Kerna, kata si mangsa terkunci, kelasnya pukul 5. Jam di tgn cik nemo menunjukkan pukul 4.15p.m. Maintenance pulak off smlm! Apekah?? Last2 cik nemo dgn seorang wakil management naik semula, alat yg dibawa: clip kertas! ;p Alternatif la kot~ 4.30pm! Maseh x boleh bukak! Kata wakil management, cik nemo bley balik ke rumah cik nemo. Ucapan terima kaseh dilemparkan buat cik nemo. Tgh peluh2 tuh, jadik sejuk pulak eehehehhe..Cuma cik nemo teringt perbualan cik nemo dgn wakil management sejurus sblm naik ke rumah mangsa:


Ms A: Lets go to your unit.

Cik nemo: Err..this is not my house actually (die xdgr kot cik nemo duk crite2 td, maklumla..nk cpt)

Ms A: Eh, u dunno her, why u help her?

Cik nemo: Huh? (Apekah? Kenal kenal org baru tlg ker? Oh duniaaaa~) My friend juz heard someone screaming in the backyard n i'm on my way home, coincidence.

Ms A: Oh, so u juz help her laaa~


Hahahaha..soklan yg agak xrelevan! But at last, she thanked me a lot. Ade perasaan jugak, ingtkan xde~

5 comments:

edzahid said...

the best part "Eh, u dunno her, why u help her?" haha. gelak guling2. lain kali jawab je. eh suke hati la. nape tlg sy gak skrang ni, awk kenal sy ke? hoho~

nohanz^_^ said...

wow..

ade superhero kat sini.. =)

pelik plak pintu tuh.. tak berkunci tapi tak blh bukak erk? isk..

'izzaty salehhon said...

yeay~!!!!! u had saved a day!!! =D
clap2...

hidayah *^_^* said...

to edzahid: ahahahha tuh ar, pelik btol soklan, cik nemo pon nk tersedak dengo, dah la peluh2 turun naek, huh!

to nohanz: pelik bin ajaib, puaka niyang rapik kot?

to izzaty salehhon: yeaaayyyy~!!! tenkiu2~ *clap2*

Nan Nurhayati said...

haaa...acik setuju ngan soklan zahid tu..