Thursday, January 8, 2009

* Entri khas lagi *

Hari ni cik nemo dedicate kan entri ni buat ayahanda tercinta yang menyambut ulangtahun kelahirannya yang ke 51. Abah kate xtue lagik nie ;p


Seorang ayah yang amat tegas, cik nemo kire agak garang..tapi, sgt friendly dengan org2 sekeliling. Sifat abah yg tegas itulah yg menjadi asas dalam mendidik kami, anak2nya. Fuuhh..mmg xbley hengat kalau abah marah ;p Tapi ketegasan abah membuatkan cik nemo sentiasa beringat-ingt dan berhati-hati dalam kehidupan seharian. Cik nemo bersyukur, dengan adanya abah, cik nemo dapat berdiri spt sekarang. Interest yg kadang2 sama membuatkan kami serasi. Terima kasih yang tidak terhingga buat abah kerana bukan setakat menjadi seorang muallim (pengajar) malah seorang murabbi (pendidik) buat kami adek beradek. Terima kaseh!!


Pagi2 tadi abah yang masuk bilik kejutkan cik nemo tdo. Haihh..cik nemo tdo lepas subuh tadi..kondisi kesihatan agak kurang memberangsangkan semalam. Jadi, lepas subuh tadi cik nemo bantai tdo, tanpa set apa2 alarm. Umie gi skulah pon cik nemo xsedar. Sedar2 abah masuk bilik:


Abah: Eh, along larat dok nok gi kejer ni?

Cik nemo: Aaaa..larat2..fuuh seb baek aboh kejut, mmg dok sedo langsung.

Abah: Ada org belanggor depan skoloh yayah tadi.

Cik nemo: Hah?? Budok skoloh? Dengan mender? (Agak mamai2, terkejut dengo)


Abah pon ceritalah, die nampak mayat budak form 3 terbaring atas jalan. Kene langgar time nk melintas jln. Kate abah, abah sedih bile tgk buku2 sekolah berterabur atas jalan...cik nemo dengar pon tersentuh..kate abah, kawan2 die toksah kirelah menanges kat tepi jalan, kalau mak ayah die tgk..Ya Allah..dgr2 cerite, kereta depan dah berenti nak bagi laluan untuk budak2 skolah yg baru turun bas untuk melintas, tapi tibe2 kereta belakang potong, dan melanggar arwah. Semoga arwah tergolong dalam golongan orang2 yang beriman di sisi Nya.


Abah: Nie..aboh nok gi kejer doh ning. Nanti kite minum kat kedai ah ek

Cik nemo: Okiee!! No problemo


Dan kami bersarapan sekali pada pukul 11 pagi di warung Cherry ;D



1 comment:

Nur Syuhadah said...

happy birthday ayah nemo:D
kite kan x penah lagi jumpa ayah cik nemo..bile la agaknye kan nk jupe ni:D

yg kite tau..nemo ni rapat sgt ngan ayah die..best frens forever la..
ingat lagi nemo kalo x tau ape ape pasal engineering..mesti call ayah die..bagus kan!